Mapo Tofu is toch wel voor velen een favoriet uit alle tofu recepten. Dit bijzondere gerecht is een Chinees recept en komt uit de provincie Szechuan.

Mapo Tofu wordt bereid met heel veel chili. Als je van pittig eten houdt, dan is dit recept zeker het proberen waard! Misschien is het qua pittigheid wel iets te gewaagd voor je, maar spicy eten moet je echt leren!

Emma de Thouars laat in haar kookboek Tofu zien hoe zij Mapo Tofu bereid en geeft ook wat tips voor degene die nog beginners zijn in pittig eten.

Mapo Tofu Recept van Emma de Thouars

5 from 3 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: ChineesDifficulty: Makkelijk
Servings

5

porties
Cooking time

20

minutes

Emma:'' Er staan al recepten voor mapo tofu in m'n eerdere boeken, maar je kunt nou eenmaal geen tofuboek maken zonder. Dit is het gerecht waardoor ik van tofu ben gaan houden en voor veel van mijn vrienden geldt hetzelfde. En vast voor een heleboel meer mensen, het is namelijk een van de bekendste gerechten uit de Chinese provincie Szechuan.

Zijden tofu komt in een pittige, dikke saus op basis van Szechuanese chilibonenpasta en gefermenteerde zwarte boontjes, die als je over hebt ook lekker is op congee, op een tosti of door noedels. En ja, ik weet dat acht lepels chilibonenpasta veel is, al helemaal gecombineerd met de optionele chili-olie en -poeder, maar ik hou heel erg van pittig.''

Ingrediënten

  • 150 gram 150 varkensgehakt

  • 1 el 1 chili-olie (optioneel)

  • 1 tl 1 chilipoeder (optioneel)

  • 4 tenen 4 knoflook

  • 6 cm 6 gember

  • 4 4 bosuien

  • 3 el 3 gefermenteerde zwarte boontjes

  • 8 el 8 Szechuanese chilibonenpasta

  • 200 ml 200 zelfgemaakte bouillon (zie blz. 162-165) of water

  • 600 gram 600 zijden tofu

  • 1 el 1 szechuanpeper

  • Ook nodig
  • neutrale olie om in te bakken

  • Benodigheden
  • vijzel

Mapo Tofu

  • Verhit circa 1 eetlepel olie en eventueel de chili-olie in een wok of koekenpan op halfhoog vuur. Bak het varkensgehakt circa 6 minuten tot de kleinste stukjes bruin en knapperig zijn. Voeg eventueel na 4 minuten het chilipoeder toe en bak mee. Haal het gehakt uit de pan en zet apart terwijl je de saus maakt.
  • Hak de knoflook en gember fijn. Hak de bosui in ringen, bewaar het wit en groen apart. Spoel de zwarte boontjes kort af onder de kraan. Verhit nog 1 tot 2 eetlepels neutrale olie in dezelfde pan en bak hierin de knoflook, gember, het bosuiwit en de gefermenteerde zwarte boontjes 1 tot 2 minuten tot de boel enorm geurig ruikt. Voeg de Szechuanese chilibonenpasta toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Doe het gehakt terug in de pan samen met de bouillon of het water. Snijd de tofu in blokken van 2 bij 2 centimeter en voeg toe aan de saus. Schep voorzichtig om zodat alle tofu bedekt is met saus en laat circa 1 minuut pruttelen tot de tofu warm is.
  • Maal de szechuanpeper fijn in een vijzel en strooi over de mapo tofu. Doe dit eventueel met een zeef zodat je geen grote stukken peper tussen je tanden krijgt, al hoort dat wel een beetje bij de ervaring. Strooi het bosuigroen over het gerecht en serveer.

Tips

  • Lijkt dit recept jou echt te pittig? Veel de recepten van Emma beginnen met twee of drie eetlepels chilibonenpasta. Daar kan je dus ook mee beginnen!
  • Eet jij vegetarisch? Vervang het varkensgehakt door 200 gram verse shiitake, gehakt in stukjes van 2 tot 5 millimeter. Shiitake hebben meer olie en iets meer tijd nodig (8 tot 10 minuten).

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Tofu recepten van Emma de Thouars

  • Auteur | Emma de Thouars
  • Uitgever | Nijgh & van Ditmar
  • Release | 20 augustus 2022
  • Bekijk de prijs hier op Bol.com

Één van de grote passies in het leven van Emma de Thouars is reizen en dan voornamelijk door Azië. Tijdens het vele reizen door dit continent is haar passie ontstaan voor de Aziatische keuken. Zij maakt zelf veel lekkere recepten en heeft sommige van deze recepten in haar nieuwe kookboek ''Tofu'' gezet.

Je raadt het al, heel veel recepten met tofu in één kookboek. Emma is van mening van Tofu niet alleen als vleesvervanger hoeft te dienen, maar dat tofu op zich, met een goede bereiding, enorm lekker kan zijn. Zo is dat ook met haar Pad Prakow recept met Tofu. Alle andere recepten in dit kookboek zullen je ook inspireren om meer tofu toe te voegen aan jouw gerechten.

Wil je meer Emma (ja, dat wil je) schrijf je dan hier in voor haar super exclusieve receptenservice.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten