Fan van tequila en sombrero’s? Dan moet je Margarita’s maken! Waan je in Mexico met misschien wel 1 van de meest bekende cocktails ter wereld.

Zoek je meer recepten voor drankjes of cocktails? Lees hier dan meer drank recepten of lees hoe je zelf thuis de lekkerste cocktails maakt.

Margarita cocktail

5 from 1 vote
Course: CocktailsCuisine: Mexicaans
Portie

1

Personen
Bereidingstijd

10

minutes

De Margarita cocktail is lekker eenvoudig te maken en toch complex van smaak. In dit artikel lees je niet alleen hoe je de beste Margarita’s maakt. Als je zin hebt om te experimenteren, kan je ze ook maken met een twist. We hebben alvast wat variatietips voor je op een rij gezet.  
Erbij maak je natuurlijk zo'n heerlijke quesadilla met kip en kaas om het plaatje compleet te maken.

Ingrediënten

 • 100 ml 100 limoensap

 • 65 ml 65 tequila (zoals Patron, Olmeca of Altos)

 • 25 ml 25 sinaasappellikeur
  (Cointreau, Triple Sec of Grand Marnier)

 • 100 gr 100 suiker

 • grof gemalen zeezout

 • schijfje limoen

 • flinke hand ijsblokjes

Bereiding

 • Om een Margarita te maken, heb je natuurlijk een cocktailshaker nodig. Een blender of keukenmachine werkt ook prima. Het beste gebruik je échte Margarita glazen. Is dat echt een onmogelijkheid op dit moment, zoek dan glazen uit die breed en ondiep zijn.
 • Neem het limoensap, de tequila, sinaasappellikeur en suiker en doe het het in de cocktailshaker of blender gevuld met ijsblokjes. Schud de ingrediënten stevig door elkaar tot er een frost randje op de shaker ontstaat. 
 • Ondertussen strooi je wat zout op een plat bord. Gebruik een limoenpartje om de rand van het glas vochtig te maken en draai het glas door het zout. Draai of schud de Margarita nog een keer goed door elkaar. Schenk het voorzichtig uit in het glas zonder ijs en zonder het zoutrandje weg te spoelen. Garneer met een schijfje limoen op de rand.

Tips

 • In plaats van de ijsblokjes in de blender te doen, kun je ze ook met de Margarita crushen in de blender of de keukenmachine. Zo krijg je een lekkere koude ‘frozen Margarita’.
 • Heb je geen tequila in huis, maar wel bruine rum? Maak er een Caraïbisch Margarita van. Houd hiervoor gewoon dezelfde verhoudingen aan.
 • Vervang de sinaasappellikeur door Blue Curaçao voor een Margarita Azul (Blauwe Margarita). Dit is echt een drankje voor wanneer je een feestje geeft.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Waar kom de Margarita cocktail vandaan?

Waar komt de Margarita cocktail precies vandaan? Om je eerlijk de waarheid te zeggen, weet niemand dat. Wat men wel zeker weet, is dat de Margarita als cocktail ergens in de jaren 30 of 40 is uitgevonden. Als je het een Amerikaan vraagt, zal hij zeggen dat een Californische bartender in Beverly Hills het drankje in 1941 uit zijn mouw schudde. Maar vraag het de Mexicanen en je zult een heel ander, meer romantisch verhaal horen.

Een ober in de Mexicaanse stad Tijuana kreeg in 1936 eters in het restaurant waar hij werkte. Het was een gezin die met hun beeldschone dochter Margarita iets kwam eten. De ober was zo overrompeld door de schoonheid van Margarita, dat hij die avond een cocktail fabriceerde en naar haar vernoemde. Later kwam hij erachter dat Margarita zichzelf had opgewerkt tot de wereldberoemde Rita Hayworth. Wat een toeval…

Margarita met komkommer

Wat is tequila?

We hebben er allemaal van gehoord. Tequila: dat scherpe Mexicaanse goedje waarvan sommige mensen op de bar gaan dansen. Maar wat is het? Sterke drank, natuurlijk, maar van wat wordt het eigenlijk gemaakt?

Tequila is als drankje ontstaan in het plaatsje Tequila in de Mexicaanse deelstaat Jalisco.

Er groeien in de omgeving veel agaven in het wild: een blauwgroene vetplant die het goed doet in droge gebieden. Om tequila te maken wordt het sap van deze agaveplant gedestilleerd. Voor dit proces gebruikt men de zymomomnas mobilis bacterie om de alcohol in de tequila te krijgen. Dit gebeurt dus niet door middel van gisting. 

Agave heeft een soort frisse kruidenachtige smaak en pure tequila daardoor ook. De frisheid past perfect bij limoen en sinaasappel, vandaar dat de margarita zo’n lekkere cocktail is.

Oja, en ‘tequila’ wordt gespeld met één ‘L’. Dat betekent dat je niet Te-Kiel-Ja zegt, maar wel Te-Kie-La.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten