Fan van tequila en sombrero’s? Dan moet je Margarita’s maken! Waan je in Mexico met misschien wel 1 van de meest bekende cocktails ter wereld.
Zoek je meer recepten voor drankjes of cocktails? Lees hier dan meer drank recepten of lees hoe je zelf thuis de lekkerste cocktails maakt.
Waar kom de Margarita cocktail vandaan?
Waar komt de Margarita cocktail precies vandaan? Om je eerlijk de waarheid te zeggen, weet niemand dat. Wat men wel zeker weet, is dat de Margarita als cocktail ergens in de jaren 30 of 40 is uitgevonden. Als je het een Amerikaan vraagt, zal hij zeggen dat een Californische bartender in Beverly Hills het drankje in 1941 uit zijn mouw schudde. Maar vraag het de Mexicanen en je zult een heel ander, meer romantisch verhaal horen.
Een ober in de Mexicaanse stad Tijuana kreeg in 1936 eters in het restaurant waar hij werkte. Het was een gezin die met hun beeldschone dochter Margarita iets kwam eten. De ober was zo overrompeld door de schoonheid van Margarita, dat hij die avond een cocktail fabriceerde en naar haar vernoemde. Later kwam hij erachter dat Margarita zichzelf had opgewerkt tot de wereldberoemde Rita Hayworth. Wat een toeval…
Wat is tequila?
We hebben er allemaal van gehoord. Tequila: dat scherpe Mexicaanse goedje waarvan sommige mensen op de bar gaan dansen. Maar wat is het? Sterke drank, natuurlijk, maar van wat wordt het eigenlijk gemaakt?
Tequila is als drankje ontstaan in het plaatsje Tequila in de Mexicaanse deelstaat Jalisco.
Er groeien in de omgeving veel agaven in het wild: een blauwgroene vetplant die het goed doet in droge gebieden. Om tequila te maken wordt het sap van deze agaveplant gedestilleerd. Voor dit proces gebruikt men de zymomomnas mobilis bacterie om de alcohol in de tequila te krijgen. Dit gebeurt dus niet door middel van gisting.
Agave heeft een soort frisse kruidenachtige smaak en pure tequila daardoor ook. De frisheid past perfect bij limoen en sinaasappel, vandaar dat de margarita zo’n lekkere cocktail is.
Oja, en ‘tequila’ wordt gespeld met één ‘L’. Dat betekent dat je niet Te-Kiel-Ja zegt, maar wel Te-Kie-La.