Marsanne. Een druivensoort die niet zo heel bekend is. Gek eigenlijk. Waarom?
Het zou te maken kunnen hebben met het feit dat de Marsanne eigenlijk pas echt goed tot zijn recht komt, als de wijnen lang gerijpt zijn. En dat is duur. Want ook in de wijnwereld geldt, tijd is geld.

Marsanne, ouwe baas

De wijnstokken van marsanne zijn sterk. De druiventrossen hebben kleine druiven en zijn ruim opgezet, zodat er veel frisse wind door de trossen kan waaien. 

Dit zorgt ervoor dat schimmels en ziektes minder kans krijgen. In de oogsttijd wordt het pas lastig. Ben je te vroeg dan is het fruit niet rijp en de wijn dun en iel. Ben je nét te laat, dan hou je geen zuren meer over en is je wijn saai en log. Lastig hoor. 

Hermitage

Marsanne in blends

Marsanne is een ideale druif om te blenden en dit gebeurt dus ook veel. Roussanne is bijvoorbeeld een vaste danspartner. Maar er wordt ook graag geblend met viognier en chardonnay. Een wijnmaker voegt marsanne toe aan de blend voor meer kleur, textuur en intense aroma’s.

Marsanne

Oude stokken

De marsanne groeit het liefst op klei, graniet of kalksteen, zoals je dat veel vindt in de noordelijke Rhône. De wortels van deze wijnstok, gaan graag diep de droge en rotsachtige bodem in. De leeftijd van de wijnrank kan oplopen tot wel ver boven de 100 jaar. 

Hoe ouder de wijnstokken, hoe minder, maar ook hoe geconcentreerder het fruit is. Marsanne (of ermitage zoals die ook wel genoemd wordt) van oudere stokken, worden na de eerste tien jaar eigenlijk pas spannend. 

Aroma's van marsanne

De meeste marsanne wijnen worden helaas jong gedronken en hebben de volgende aroma’s:

-> meloen – perzik – citrus – peer

De oudere wijnen komen voornamelijk uit de noordelijke Rhône en ontwikkelen met de jaren prachtige aroma’s, die volgens sommige tot de beste van de wereld behoren.

De toch al donkere kleur wordt met de jaren nog donkerder, de smaken worden complexer en de textuur dikker. Neem je creditcard mee, want deze wijnen zijn niet goedkoop.

->  jasmijn – honing – kruiden – noten- bloemen

Marsanne druif

Noordelijke Rhône

Marsanne is oorspronkelijk een onderdeel van de Côte de Rhone squad,  8 druivensoorten die toegestaan zijn in de appellation Côtes de Rhône, waaronder sidekick roussanne. Veel Fransen vervangen hun roussanne voor marsanne, omdat die veel makkelijker te verbouwen is. De Amerikanen vinden echter dat roussanne de betere helft van deze tweeling is.

Saint Joseph, Saint-Péray, Crozes-Hermitage en Hermitage zijn dé gebieden voor deze druif. Gerijpte marsanne kopen? Hier moet je ze dan vandaan halen. De veronderstelde geboorteplek is natuurlijk het gelijknamige dorpje Marsanne, vlakbij Montélimar. Inmiddels zijn de druifjes ook aangeplant in het zuiden van de Rhône, de Languedoc (als mono cépage of als assemblage met chardonnay, roussanne of viognier) en vele gebieden buiten Frankrijk.  

Proberen?

Marsanne & roussanne in de mix in deze Crozes Hermitage, lekker bij pasta carbonara

Proberen?

Laurus Aoc Hermitage blanc 2017 | Deze 100% marsanne zijn rijpt 15 maanden ‘sur lie’ op eikenhouten vaten. Heel bijzonder!

Marsanne

Marsanne The Worldtour

Deze druif is ook regelmatig gespot in Spanje (als Marsana), Nieuw Zeeland, Californië en Australië. Rond 1860 werden daar de eerste wijnstokken aangeplant in Victoria. Je vindt daar vandaag de dag de alleroudste Marsanne stokken ter wereld.

Marsanne druiven
Vin de Paille

In het Zwitserse Valais maken ze een zoete wijn van Ermitage Blanc, zoals ze het daar noemen. De techniek die gebruikt wordt, heet ‘Vin de Paille‘ – Strowijn. Hierbij worden de druiven op stro, gedroogd in de zon. De rozijntjes die daarvan overblijven, worden vervolgens geperst en gefermenteerd.

Marsanne & Spijs

Deze druif is door haar volle structuur en lage zuurgraad een echte alleskunner. Romige sauzen, alles wat uit de zee komt, kip, varken en zelfs spicy food is geen probleem.