De klassieke martinicocktail is zo’n beetje de cocktail der cocktails. Het typische martiniglas en het karakteristieke olijfje maken dit drankje helemaal af. Ja, je voelt je echt een filmster als je aan dit drankje zit te nippen. Ook al is het op je kleine stadse balkonnetje, sterallures gegarandeerd.

Lees snel verder voor het martini cocktail recept én martini's met een twist!

Martini

3 from 4 votes
Course: Cocktail
Portie

1

Cocktail
Bereidingstijd

5

minutes

Martinicocktails zijn lekker, elegant en perfect voor de zomer. Als dat geen feestje wordt?

Ingrediënten

 • handvol ijsblokjes

 • 75 ml 75 gin

 • 15 ml 15 vermout

 • 3 3 olijven

mix it up!

 • Voor de beste cocktail, zorg je dat je het glas eerst goed koelt in de vriezer.
 • Pak de cocktailshaker of kan uit de kast en vul deze met een handvol ijsblokjes. Schenk de gin en vermout erbij. Neem een (ijzeren) roerstokje of een lange theelepel en roer het ijs en de drank door elkaar. Het is ontzettend belangrijk dat je niet gaat schudden, want zo komen er ijsschilfers in je cocktail en dat is een faux pas van het hoogste niveau.
 • Doe nu de deksel op de cocktailshaker en schenk de martinicocktail door een strainer – dat is een fijne cocktailzeef – in het glas.
 • Prik drie olijven op een (stalen) cocktailprikker. Deze fantastische sophisticated cocktail is klaar om van te genieten.

martini met een Twist

 • Martini met een twist: garneer met een reepje citroen, limoen of sinaasappelschil. Dit geeft op subtiele wijze smaak aan deze lekkere cocktail. Het enige wat je hoeft te doen, is een reepje gekrulde citrusschil van ongeveer 10 centimeter in het glas de leggen. Extra feestelijk!
 • Dirty martini: vervang voor deze variant de gin door wodka, en voeg 30 ml vermout en 20 ml olijvenvocht toe. Prik 2 olijven op een satéprikker, in het glas en done is deze stoute variant!
 • Lemon splash martini: vervang de gin weer door wodka, en voeg 15 ml triple sec, 15 ml amaretto en het sap van 1 limoen toe. Garneer met een reepje limoenschil. Heerlijk frisse variant voor in de zomer!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Martini uit strainer schenken

Martini of martini?

Martini mixen? Er zijn genoeg mensen die gewoon even naar de slijter gaan en daar een fles martini kopen. Inschenken met wat ijsblokjes en het genieten kan beginnen, toch? Er is een wezenlijk verschil tussen de cocktail martini en het merk van vermout dat Martini heet. Om de boel nog ingewikkelder te maken is vermout een belangrijk bestanddeel in de cocktail martini. Paradoxaal genoeg kun je daardoor dus wat Martini in je martinicocktail doen.

In dit recept betekent martini  de cocktail. Omdat vermout een ingrediënt is, mag je natuurlijk helemaal zelf bepalen welk merk vermout je in je cocktail gebruikt. Martini (& Rossi) is natuurlijk de bekende – en vaak voordelige – Italiaanse vermout, maar vergeet vooral niet de eloquente Franse variant. Denk aan Noilly Prat; een van de beroemdste. Ook Bulgarije is tegenwoordig een grote producent van vermout, misschien iets voor de avonturier!

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten