Dit heerlijke Italiaanse ovengerecht is lang het ondergeschoven kindje geweest ten opzichte van lasagne, maar gelukkig komt daar verandering in.
Steeds meer mensen leren Melanzane alla parmigiana kennen, als een eenvoudig, maar smaakvol gerecht.
Let op, 'eenvoudig' wordt alleen 'smaakvol' wanneer je de beste ingrediënten gebruikt. Er is niet veel nodig voor dit gerecht, dus kies het beste wat je kan vinden!
Melanzane alla parmigiana of Parmigiana di melanzane?
Parmigiana di melanzane is de klassieke naam van dit gerecht. De oorsprong van het gerecht ligt hoogstwaarschijnlijk op het eiland Sicilië. De klassieke naam van dit gerecht is gebaseerd op de manier van laagjes maken met de aubergine. Parmigiana is namelijk afgeleid van het woord ‘parmiciana’ in Siciliaans dialect. Parmiciana zijn de houten tussenschotjes van de houten raamshutters. Je kunt de laagjes aubergine in dit gerecht dus zien als de houten laagjes in deze shutters.
Tegenwoordig staat het gerecht bekend onder de naam Melanzane alla parmigiana wat vrij vertaald, Aubergine met Parmezaanse kaas betekend. Een logische benaming als je het mij vraagt.