Dit heerlijke Italiaanse ovengerecht is lang het ondergeschoven kindje geweest ten opzichte van lasagne, maar gelukkig komt daar verandering in.

Steeds meer mensen leren Melanzane alla parmigiana kennen, als een eenvoudig, maar smaakvol gerecht.

Let op, 'eenvoudig' wordt alleen 'smaakvol' wanneer je de beste ingrediënten gebruikt. Er is niet veel nodig voor dit gerecht, dus kies het beste wat je kan vinden!

Melanzane alla Parmigiana

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Wachttijd

1

hour 
Oventijd

30

minutes
Totale tijd

1

hour 

50

minutes

Melanzane is een aubergine gerecht, behandel de aubergine dan ook als de ster. Volg de instructie goed en schenk wat van je tijd en liefde aan deze bijzondere groente. Ik beloof je, daar krijg je geen spijt van.

Ingrediënten

  • 4 middelgrote aubergines

  • zout

  • 500 gram tomaten, ontveld, ontpit en in blokjes

  • 1 bosje basilicum

  • 6 el olijfolie

  • 50 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt. (Parmigiano Reggiano DOP)

  • 100 gram mozzarella, in dunne plakken

  • 25 gram boter

  • Extra nodig
  • staafmixer

  • ovenschaal

Bereiding

  • Snijd de aubergines in de lengte, in plakken van 5 mm dik. Leg de plakken in een groot vergiet, bestrooi ze ruim met zout (dit spoel je later grotendeels weer af) en hussel voorzichtig om. Laat ze 1 uur uitlekken.
  • Doe de tomaat ondertussen met zo'n 10 blaadjes basilicum en een mespunt zout en peper in een pan en kook ze 20 minuten op middelhoog vuur. Roer geregeld. Haal de pan met tomaten van het vuur en pureer de tomaten met een staafmixer fijn.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Spoel de plakken aubergine af en dep ze goed droog. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de plakken, in gedeelten, aan beide kanten goudbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Schep wat tomatensaus in een ovenschaal en leg er een mooie laag aubergine plakken op. Zorg dat er geen of zo min mogelijk ruimte tussen de plakken zit, laat ze eventueel iets overlappen. Dit zorgt voor een steviger geheel na het bakken.
  • Bestrooi de aubergine met wat Parmezaanse kaas, bedek hier en daar met een paar plakken mozzarella en bestrooi ze met een paar blaadjes basilicum. Ga door met lagen maken tot alle ingrediënten op zijn, maar eindig met een laag aubergine dun bestreken met een laagje Parmezaanse kaas. Verdeel de boter in kleine klontjes over de kaas en zet het gerecht 30 minuten in de oven. Buon appetito!Stappen in het maken van melanzane alle parmigiana

Tips

  • Snelle versie van dit recept: gebruik tomaten uit blik en laat de aubergines niet uitlekken maar gril ze direct in een hete grillpan. Het geeft je zeker niet dezelfde diepte in smaak, maar het smaakt zeker nog wel lekker!
  • Melanzane alle parmigiana kun je goed bewaren, er zijn zelfs mensen die zeggen dat het de volgende dag nog lekkerder is. Bak de ovenschotel dan 5 minuten korter af en laat afkoelen tot kamertemperatuur voordat je deze afgedekt in de koelkast plaats. Warm op in de oven op 180 °C voor zo'n 10 tot 15 minuten.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Melanzane alla parmigiana of Parmigiana di melanzane?

Parmigiana di melanzane is de klassieke naam van dit gerecht. De oorsprong van het gerecht ligt hoogstwaarschijnlijk op het eiland Sicilië. De klassieke naam van dit gerecht is gebaseerd op de manier van laagjes maken met de aubergine. Parmigiana is namelijk afgeleid van het woord ‘parmiciana’ in Siciliaans dialect. Parmiciana zijn de houten tussenschotjes van de houten raamshutters. Je kunt de laagjes aubergine in dit gerecht dus zien als de houten laagjes in deze shutters.

Melanzane alla parmigiana laagjes op bord

Tegenwoordig staat het gerecht bekend onder de naam Melanzane alla parmigiana wat vrij vertaald, Aubergine met Parmezaanse kaas betekend. Een logische benaming als je het mij vraagt.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten