credits: CRDO Bierzo

Hadden we het vorig keer nog over de good stuff die Godello-wijnen zijn, vandaag is hun zusje Menzia aan de beurt. Drink je graag Spaans schone dan ben je hem al tegen gekomen. Want naast de tempranillogarnacha en monastrell is dit een aanstormend talent waar de doorgewinterde Spanje lover niet omheen kan. Mencia is de naam. En na dit stukje ga jij dit druifje ook proberen!

Meer lezen over Spaanse druiven?
Leer hier alles over TempranilloGarnacha en Monastrell!

Mencia is de naam

Mencia is een blauwe druivensoort die je voornamelijk in Spanje tegenkomt. Een klein plukje staat aangeplant in de Portugese regio Dao, waar de druif bekend staat onder de naam Jaen. De belangrijkste Spaanse regio’s zijn Ribeira Sacra, Valdeorras – waar ook de hippe Godello druif tierig groeit –  maar Bierzo is de plek om in de gaten te houden. Wereldwijd staat er zo’n 10.700 HA aangeplant.

Bierzo is the place to make wine

Bierzo – gelegen in Noord Spanje net over de grens van Portugal – is momenteel de plek waar alle wijnmakers in de wereld hun ogen op hebben gericht. Jonge wijnmakers houden er flink huis. Hun vaders en ooms maakten hier dunne, frisse, haast Beaujolais-achtige wijnen.

De nieuwe generatie (geholpen door creatieve en onconventionele wijnmakers van over de hele wereld) maakt geconcentreerde, heldere wijnen die sappig, soepel en juicy zijn. Heerlijke bolle, diep gekleurde, wijnen die ‘n beetje gekoeld je dorst lessen in de zomer. Iets warmer (niet té!) serveer je ze de rest van het jaar bij stoofpotjes, lamsvlees en rund. Je hoort het. Ik ben fan.

Bierzo Spanje

Hoe smaakt Mencia?

De Mencia wordt eigenlijk niet geblend met andere druivensoorten. Als er druivensoorten worden toegevoegd is het altijd minder dan 15% en zijn het meestal lokale, onbekende druifjes. Mencia krijgt altijd de hoofdrol. Steeds meer wijnschrijvers, drinkers en professionals zien het potentieel van de druif en dat heeft gezorgd voor een extra interesse in zowel Mencia als Bierzo. Misschien zie je over een tijdje wel Mencia druiven op hele andere plekken ontstaan.

Mencia infographic

Waar lijkt het op?

Deze wijnen zijn medium bodied en hebben wel wat weg van cool climate Merlot – de ronde, sappige allemansvriend bij uitstek. Ook werd er gedacht dat er een overeenkomst was met Cabernet Franc. Ik snap die vergelijking wel, als je denkt aan de rode wijnen van de Loire. Inmiddels is duidelijk dat Mencia op zichzelf staat. De druif is bomvol rood en donker fruit, kruiden als laurier, een dropje, een snufje tabak, maar allemaal met de nodige frisheid van de zuren. De nieuwe generatie legt de nadruk op het fruit.

Het zorgt voor wijnen waar je na een warme dag aan het zwembad – de zon is net onder en de BBQ gaat zo aan – naar snakt. Ik heb ‘m ook geprobeerd op een kloterige dinsdag in mijn minituin, nadat een file die neverending was, toch een einde bleek te hebben. En dat was ook lekker. Goed spul, voor elk moment.

Lees ook: Meer over Merlot [Infographic]

Bierzo landschap