Hadden we het vorig keer nog over de good stuffΒ die Godello-wijnenΒ zijn, vandaag is hun zusje MenziaΒ aan de beurt. Drink je graag Spaans schoneΒ dan ben je hem al tegen gekomen. Want naast deΒ tempranillo,Β garnachaΒ enΒ monastrellΒ is dit een aanstormend talent waarΒ de doorgewinterde Spanjelover niet omheen kan. Mencia is de naam. En na dit stukje ga jij dit druifje ook proberen!
Meer lezen over Spaanse druiven?
Leer hier alles over Tempranillo, Garnatxa en Monastrell!



Mencia is de naam
Mencia is een blauwe druivensoort die je voornamelijk in Spanje tegenkomt. Een kleinΒ plukje staat aangeplant in de Portugese regio Dao, waar de druif bekend staat onder de naam Jaen. De belangrijkste Spaanse regioβs zijn Ribeira Sacra, Valdeorras β waar ook de hippe Godello druif tierig groeit β Β maar Bierzo is de plek om in de gaten te houden. Wereldwijd staat er zoβn 10.700 HA aangeplant.

credits: CRDO Bierzo
Bierzo is the place to make wine
Bierzo β gelegen in Noord Spanje net over de grens van Portugal is momenteel de plek waar alle wijnmakers in de wereld hun ogen op hebben gericht. Jonge wijnmakers houden er flink huis. Hun vaders en ooms maakten hierΒ dunne, frisse, haast Beaujolais-achtige wijnen. De nieuwe generatie (geholpen door creatieve en onconventionele wijnmakers van over de hele wereld) Β maakt geconcentreerde, heldere wijnen die sappig, soepel enΒ juicyΒ zijn. Heerlijke bolle, diep gekleurde, wijnen die βn beetje gekoeld je dorst lessen in de zomer. Iets warmer (niet tΓ©!) serveer je ze de rest van het jaar bij stoofpotjes, lamsvlees en rund. Je hoort het. Ik benΒ fan.

Hoe smaakt Mencia?
De Mencia wordt eigenlijk niet geblend met andere druivensoorten. Als er druivensoorten worden toegevoegd is het altijd minder dan 15% en zijn het meestal lokale, onbekende druifjes. Mencia krijgt altijd de hoofdrol. Steeds meer wijnschrijvers, drinkers en professionals zien het potentieel van de druif en dat heeft gezorgd voor een extra interesse in zowel Mencia als Bierzo. Misschien zie je over een tijdje wel Mencia druivenΒ op hele andere plekken ontstaan.

Waar lijkt het op?
Deze wijnen zijn medium bodied en hebben wel wat weg van cool climate Merlot β de ronde, sappige allemansvriend bij uitstek. Ook werd er gedacht dat er een overeenkomst was met Cabernet Franc. Ik snap die vergelijking wel, als je denkt aan de rode wijnen van de Loire. Inmiddels is duidelijk dat Mencia op zichzelf staat. De druif is bomvol rood en donker fruit, kruiden als laurier, een dropje, een snufje tabak, maar allemaal met de nodige frisheid van de zuren. De nieuwe generatie legt de nadruk op het fruit.
Lees ook:Β Meer over Merlot [Infographic]
Het zorgt voor wijnen waar je na een warme dag aan het zwembad β de zon is net onder en de BBQ gaat zo aan β naar snakt. Ik heb βm ook geprobeerd op een kloterige dinsdag in mijnΒ minituin, nadatΒ een file dieΒ neverendingΒ was, toch een einde bleek te hebben. En dat was ook lekker.Β Β Goed spul, voor elk moment.
