Een van de bekendste en meest aansprekende druivensoorten van dit moment is vernoemd naar de merel, het is merlot. 

Deze druif is heel geschikt om mee te beginnen als aspirant-rode-wijn-drinker.
 De wijnen zijn elegant, rijp en soepel. Daarnaast zijn ze een fijne en dankbare wijn spijs partner. Ook zonder bordje eten, merlot kan altijd. 

De druif heeft van nature een laag zuurgehalte, medium body, een rond mondgevoel en enorm bewaarpotentieel. 

Het is merlot

Merlot past zich makkelijk aan zijn omgeving aan, en wordt daarom verbouwd in onder andere Frankrijk, Amerika, Spanje, Italië, Bulgarije, Chili en Australië.

Tijdens de oogst is het echter opletten voor de wijnmaker. Niet alleen is het belangrijk dat er een ‘groene oogst’ plaatsvindt, ook het moment van de uiteindelijke oogst is essentieel. Bij het te laat oogsten van de  (overrijpe) druiven, verliest deze druif al snel zijn karakteristieke aroma’s.

Die belangrijkste aroma’s waar je merlot aan kunt herkennen zijn; vooral pruimen, blauwe bessen, framboos, kersen, chocolade en ceder. Nog duidelijker is de structuur van merlot. Een zijdezachte , soepele structuur in combinatie met die pruimen? Bingo. 

Merlot

Frankrijk is baas

Ongeveer 50% van alle aangeplante merlot wijnstokken staan in Frankrijk. Daarmee zijn de Fransen met afstand de grootste producent van merlot. Nummer twee en drie op de lijst zijn Italië en Amerika, met elk zo’n 10% van alle stokken op hun grondgebied. 

In totaal staan er wereldwijd zo’n 150.000 voetbalvelden vol met merlot stokken op ons te wachten. Merlot is daarmee na cabernet sauvignon de meest aangeplante druif ter wereld. In Frankrijk is deze druif – familie van cabernet franc en carmenere –  zelfs de meest aangeplante druivensoort. Maar door vroege rijping, in combinatie met de klimaatopwarming zou daar zo maar eens verandering in kunnen komen. 

"Merlot is altijd op zijn best in assemblages. Het is een soort hechtkit, die overal naar binnen kruipt en gaatjes opvult."

Victoria Moore

Synoniemen voor Merlot

Merlot is een van de weinige druivensoorten die zo’n beetje overal gewoon als ‘merlot’ bekend staat. Heerlijk, zoveel duidelijkheid. Uiteraard zijn er weer de uitzonderingen, maar deze keer valt het best mee. Check wikipedia voor de nicknames!

Merlot in Bordeaux

De Franse Bordeaux is de thuishaven van deze druif. Samen met cabernet sauvignon maakt hij hier de dienst uit. Ook petit verdot, malbec en cabernet franc staan hier aangeplant en mogen onderdeel van de Bordeaux blend uitmaken.

Linkeroever, blend gedomineerd door cabernet sauvignon

De Bordeaux regio wordt in tweeën gesplitst door de Gironde. De plek van de wijngaard links of rechts van die rivier, bepaalt hoe de blend ongeveer is samengesteld. Grofweg kun je zeggen dat de linkeroever meer cabernet sauvignon, dan merlot bevat. Hierdoor is de wijn behoorlijk pittig. Hoog in alcohol, tannines en zuurgraad. Een rijke wijn met enorm bewaarpotentieel.


Ontdek stad en regio Bordeaux met een wijnreis

bordeaux

Bordeaux de wijnstad bij uitstek. Het barst hier van de prachtige restaurants, wijnbarren en mooie pleinen. En je kunt er heerlijk fietsend de stad ontdekken. 

Sinds kort is er zelfs een cool wijnmuseum geopend, dat je iet mag overslaan. Bordeaux is echt een mustvisit voor wijnliefhebbers. 

Maak je uitje compleet met onze wijnreis St Emilion. Een heerlijke roadtrip door en langs de mooiste wijnhuizen ter wereld. Natuurlijk regelen we een paar toffe masterclasses voor je (proef de nieuwe oogst, zo uit het vat) en hebben we een tafel voor je gereserveerd bij de leukste restaurants. Ideaal om deze wijnregio van dichtbij te bekijken.


Rechteroever, blend gedomineerd door merlot

Staan de druiven echter op de rechteroever, dan kun je ervan uit gaan dat er meer merlot in de blend zit. Deze wijnen zijn daarom zachter, lager in alcohol en hebben zachtere tannines. Door de grotere hoeveelheid merlot, is de wijn sappig en sneller op dronk dan de wijnen van de linkerkant. En meestal (maar niet altijd) ook een stukje goedkoper.

De belangrijkste wijnen van de rechteroever met het grootste bestanddeel merlot komen uit Saint-Émilion en Pomerol. De duurste wijn is Chateau Pétrus uit Pomerol bestaande uit 95% Merlot.

Proberen?

  • Chateau Cheval Blanc uit Saint Émilion is met recht een klassieker.
  • Chateau Bellevue is sinds 2015 gemaakt van 100% merlot en wordt daarom ook wel de Pétrus van St Emilion genoemd. Soms krijg je de tweede voor de halve prijs bij Gall & Gall. 
  • Heel betaalbaar is de tweede wijn van Chateau Le Gay, Pomerol. Merlot in z’n beste vorm? 

De nineties

Rond 1990 kwamen er veel goedkope en slechte wijnen op de Amerikaanse markt die de reputatie van merlot geen goed deden. Inmiddels gaat het weer de goede kant op. Wijngodin Jancis Robinson zei er het volgende over. 

"De reputatie van merlot leed onder de zeer middelmatige kwaliteit en de buitensporige zoetheid van Californische versies. Zo was merlot zijn meest basale versie, als een soort rode Chardonnay.Het idee en de hoop van de Amerikanen in Californië begin jaren negentig, toen merlot op de Amerikaanse markt kwam, was in feite dat merlot een cabernet zonder pijn was. Een rode klassieke wijn, een adelijke druif maar zonder de sobere tannines.”

Jancis Robinson

Merlot

Bucketlist merlot

buiten Frankrijk vind je de beste merlot in Californië, Chili en Noord-Italië. Ook in China wordt verrassend veel merlot aangeplant.  

Proberen?

Het Sideways effect

"No, if anyone orders merlot, I'm leaving. I am NOT drinking any f*cking merlot. "

Miles in Sideways

Het Sideways effect, de populariteit van pinot noir nam na deze film een ongekende vlucht. Maar het tegenovergestelde gebeurde voor merlot. Merlot was tot eind jaren 80 vrij populair in de US. Maar sinds die tijd heeft hij het veld moeten ruimen ten opzichte van andere druivensoorten. Waaronder natuurlijk pinot noir.

Na het uitkomen van de film steeg de productie van Pinot Noir met 170%. Allemaal gebaseerd op de quotes en oneliners die tegenwoordig nog steeds gebruikt worden door wijnliefhebbers over de hele wereld. 

No worries, tegenwoordig gaat het weer prima met de merlot.

Merlot & Spijs

De zachte textuur en rijke smaken van deze wijn maken het een makkelijke partner. Zoals gezegd kun je merlot heel goed op zichzelf drinken, maar combineren met lam, kalf, stoof en rundvlees kan. 
Kip of varkensvlees mogen ook, maar let dan wel op de bereidingswijze en de saus. Het mag dan wel wat voller en steviger. Bijvoorbeeld een stoofje van kip en chorizo, in een pittige knoflook tomatensaus, met een beetje oregano en parmezaan erover. Zoiets.

Sla de volgende ingrediënten liever over; groene groenten, wortelgroenten, verse kruiden (koriander ed), schaaldieren, schelpdieren en vis, feta en geitenkazen.

PS. Oh ja. International Merlot Day is misschien ook goed om te vermelden. 7 november is het weer zo ver.