Merlot – Smaak, Stijl en Meer – Infographic

Merlot Druiven Bordeaux Wijn

Merlot

– Spreek uit {Mer-low}

Beginners Choice

Een van de bekendste en meest aansprekende druivensoorten van dit moment is vernoemd naar de merel. Deze druif is heel geschikt om mee te beginnen als aspirant-rode-wijn-drinker. De wijnen zijn elegant, rijp en soepel. Daarnaast zijn ze een fijne en dankbare wijnspijs partner. Ook zonder bordje eten, Merlot kan altijd. De druif heeft van nature een laag zuurgehalte, medium body, een rond mondgevoel en enorm bewaarpotentieel.

Merlot past zich makkelijk aan zijn omgeving aan, en wordt daarom verbouwd in onder andere Frankrijk, Amerika, Spanje, Italië, Bulgarije, Chili en Australië. Tijdens de oogst is het echter opletten voor de wijnmaker. Niet alleen is het belangrijk dat er een ‘groene oogst’ plaats vindt, ook het moment van de uiteindelijke oogst is essentieel. Bij het te laat oogsten van de  (overrijpe) druiven, verliest deze druif al snel zijn karakteristieke aroma’s. Die belangrijkste aroma’s waar je Merlot aan kunt herkennen zijn; blauwe bessen, framboos, kersen, pruimen, chocolade en ceder.

Chocolade aroma Merlot

Frankrijk is baas

Ongeveer 50% van alle aangeplante Merlot wijnstokken staan in Frankrijk. Daarmee zijn de Fransen met afstand de grootste producent van Merlot. Nummer twee op de lijst is Amerika, met zo’n 10% van alle stokken op hun grondgebied. In totaal staan er wereldwijd zo’n 150.000 voetbalvelden vol met Merlot stokken op ons te wachten. Merlot is daarmee na Cabernet Sauvignon de meest aangeplante druif ter wereld. In Frankrijk is deze druif – familie van Cabernet Franc en Carmenere –  zelfs de meest aangeplante druivensoort.

Synoniemen

Merlot is een van de weinige druivensoorten die zo’n beetje overal gewoon als ‘Merlot’ bekend staat. Heerlijk, zoveel duidelijkheid. Uiteraard zijn er weer de uitzonderingen, maar deze keer valt het best mee. Check wikipedia voor de nicknames!

Bordeaux

De Bordeaux is de thuishaven van deze druif. Samen met Cabernet Sauvignon maakt hij hier de dienst uit. Ook Petit Verdot, Malbec en Cabernet Franc staan hier aangeplant en mogen onderdeel van de Bordeaux blend uitmaken.
bordeaux blend gebied Merlot Druiven

Linkeroever

De Bordeaux regio wordt in tweeën gesplitst door de Gironde. De plek van de wijngaard links of rechts van die rivier, bepaalt hoe de blend ongeveer is samengesteld. Grofweg kun je zeggen dat de linkeroever meer Cabernet Sauvignon dan Merlot bevat. Hierdoor is de wijn behoorlijk pittig. Hoog in alcohol, tannine en zuurgraad. Een rijke wijn met enorm bewaarpotentieel.

Welke jaargangen zijn een plekje in je wijnkast waard? Klik hier. 

Rechteroever

Staan de druiven echter op de rechteroever, dan kun je ervan uit gaan dat er meer Merlot in de blend zit. Deze wijnen zijn daarom zachter, lager in alcohol en hebben zachtere tannines. Door de grotere hoeveelheid Merlot, is de wijn sappig en sneller op dronk dan de wijnen van de linkerkant. En meestal (maar niet altijd) ook een stukje goedkoper.

De belangrijkste wijnen uit Bordeaux – met het grootste bestanddeel Merlot-  zijn Saint-Émilion en Pomerol. De duurste wijn is Chateau Pétrus uit Pomerol (rechteroever) bestaande uit 95% Merlot.

De nineties

Rond 1990 kwamen er veel goedkope en slechte wijnen op de Amerikaanse markt die de reputatie van Merlot geen goed deden. Inmiddels gaat het weer de goede kant op. Wijngodin Jancis Robinson zegt er het volgende over:

merlot-blauwe-bessen
“Its reputation suffered, however, from the very ordinary quality and excessive sweetness of California Merlot at its most basic, as a sort of red Chardonnay. The proposition when California Merlot hit the American market in the early 1990s was basically that this was Cabernet without the pain, a red wine offering the classic nobility of a Bordeaux grape but without the austere tannins.”

Bucket list

Californië, Chili en Noord-Italië (Friuli) zijn de beste plekken om naar te zoeken buiten Frankrijk. Binnenkort ook op de markt; Chinese Merlot. De druiven staan in elk geval vast aangeplant!

Spijs

De zachte textuur en rijke smaken van deze wijn maken het een makkelijke partner. Zoals gezegd kun je Merlot heel goed op zichzelf drinken. Maar combineren met lam, kalf, stoof en rundvlees kan. Kip of varkensvlees mogen ook, maar let dan wel op de bereidingswijze en de saus. Het mag wel wat voller en steviger. Bijvoorbeeld een stoofje van kip en chorizo, in een pittige knoflook tomatensaus, met een beetje oregano en parmezaan erover. Zoiets.

Sla de volgende ingrediënten liever over; groene groenten, wortelgroenten, verse kruiden (koriander ed), schaaldieren, schelpdieren en vis, feta en geitenkazen.

PS. Oh ja. International Merlot Day is misschien ook goed om te vermelden. 7 November is het weer zo ver.

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email