MmmmMeursault uit de Bourgogne!

Meursault is de beroemde Chardonnay-druif in topvorm. Ik drink graag de ‘Les Narvaux’ gemaakt door Karel de Graaf. Als de man zelf mij een lift aanbiedt, sla ik dat natuurlijk niet af! Achterop de fiets krijg ik een privé les van de grootste Bourgogne Expert van Nederland, terwijl we over de prachtige grachten van Amsterdam hobbelen.

Ik kwam Karel tegen tijdens de roemruchte Nieuwjaarsborrel van Winefield’s Auctioneers bij wijnbar ‘Bubbles & Wines’. Als collega docent ken ik Karel al jaren. Maar nooit hebben we de kans gekregen uitgebreid te praten over onze gezamenlijke passie: wijn maken! Net zoals ik jaren geleden besmet raakte met het ‘wijnmaakvirus’ tussen de Kaapse druivenstokken, zo raakte Karel verliefd op een stukje wijngaard in de Bourgogne, in de gemeente Meursault* om precies te zijn.

Een kleine introductie, want wie is Karel de Graaf?

Karel de Graaf is mede-oprichter en oud-hoofdredacteur van het kritische wijntijdschrift PersWijn en is wijndocent aan diverse opleidingen (o.a. WSET bij Winefield’s, Het Wijninstituut en het Begeleidingstraject Magister Vini voor vinologen) Je kan hem dus gerust Nederlands grootste Bourgogne-specialist noemen. De Côte d’Or, het hart van de Bourgogne, vindt Karel het meest fascinerende deel van dit unieke wijngebied. Tot januari 1993 kon hij alleen maar dromen van een bezit van een eigen wijngaard.

Karel de Graaf

Toen liep hij bij toeval tegen een te koop staand perceel aan en sloeg hij onmiddellijk toe. Samen met zijn beste vriend in de Bourgogne, producent Vincent Girardin uit Meursault, kocht hij ruim een halve ha (ieder ongeveer 7 ouvrées; één ouvrée is 428 m²) in ‘Les Narvaux’, een wijngaard met de A.O. Meursault. (bron: www.wijnvandeboer.nl)

Wat maakt Meursault nu zo anders dan elke andere Chardonnay?

Karel vertelt over zijn wijngaard ‘Les Narvaux’ in Meursault en legt uit wat een Meursault nu zo herkenbaar anders maakt dan elke andere wijn gemaakt van Chardonnay. Het zijn namelijk niet alleen de primaire aroma’s van de Chardonnay druif, maar ook de omstandigheden waaronder de wijnstok groeit die bepalend zijn voor het uiteindelijke karakter en complexiteit van de wijn. Met andere woorden, zijn wijnstokken voeden zich via de wortels met water, mineralen en andere voedingsstoffen. Dit resulteert uiteindelijk in de herkenbare mineraliteit die je proeft in je glas Meursault.

Ik hoor je denken; ’Hoe zit dat ook alweer met de invloed van het terroir op de wijn welke resulteert mineraliteit?’ Het zijn de mineralen die de wijnstok zelf produceert uit het fotosynthese proces die deze mineraliteit, dus de herkenbare smaak geven aan Meursault.

Dagdromen achterop de fiets…

Achterop de fiets staan we regelmatig even stil als er weer een stoplicht op rood staat en krijg ik – door al het gepraat eronver – ondertussen ontzettend zin in een glas Meursault. Stilletjes dagdroom ik over een glas op haar aantrekkelijkst, met een verleidelijke ronde body en intense aroma’s die me het meest doen denken aan brioche, hazelnoot en vanille. Daarnaast de subtiele kracht van meloen, citroen en de avondvullende minerale afdronk van natte steen.

Bekijk onze infographic over Chardonnay en wordt een pro!

Wijnkaart Bourgogne

Terwijl Karel hard moet trappen om tegen de wind in naar Amsterdam West te fietsen – met mij achterop – hoor ik tussen de tringelende trams door slechts halve zinnen. Maar de woorden ‘perfecte balans’, ‘subtiele kracht’, ‘finesse’ en ‘puurheid’ blijven mij glashelder bij. De menselijke factor, zegt Karel, is de sleutel tot het succes van zijn Meursault en dat houdt alles in balans dus ook in je glas! “De Bourgogne”, vertelt hij, “is een fascinerend wijngebied.” Zoals jullie waarschijnlijk wel weten, er zijn slechts twee druivenrassen die er de dienst uitmaken; Chardonnay voor witte wijn en Pinot Noir voor rode wijn. Het gebied kent een grote verscheidenheid aan bodemsoorten en microklimaten. Van overwegend kalkbodems tot mergel, ijzer, klei en leem met diverse bodemlagen, kom je er tegen. Samen met het koele klimaat zorgt dit voor een evenwichtige langzame rijping van de druiven.

Hoe langer deze rijpingsperiode duurt, hoe langer de wijnstokken zich kunnen voeden met deze bijzondere mineralen. Ook krijgen de druiven hierdoor de mogelijkheid om naast de nodige suikers, de herkenbare aroma’s van deze Meursault, te ontwikkelen.

Geheim – Toewijding

Ik vertel ondertussen over de film ‘A Year In Burgundy’ die ik net gezien heb, en welke grote indruk op mij heeft gemaakt. Met name de eigenaresse en wijnmaakster van Maison Leroy, Lalou Bize-Leroy, heeft indruk gemaakt met haar unieke band met elk van haar percelen. In de film vertelt ze haar geheim! Ze behandelt haar wijnstokken individueel en luistert naar de unieke notities van elk perceel. Ze vergelijkt dit het met het luisteren naar de instrumenten in een concert. Stevig verankerd als een grande dame van Bourgondië, cultiveert zij haar wijnstokken met biodynamische praktijken sinds 1989.

“You have to be part of the life of the vine, and the life of the soil too” Lalou Bize-Leroy, (La Grand Dame de Bourgogne)

Karel vult aan dat een zorgvuldig toezicht op elke fase van de groei, de oogst en productie een enorme toewijding vraagt. Deze inzet kan resulteren in mooie diepgang in de wijn. Bij de Grand Dame is dit zeker het geval. Haar toewijding heeft haar een van de meest formidabele persoonlijkheden van de Bourgogne gemaakt.

Mag ik mee?

Ik wil altijd meer proeven en ontdekken! Daarom vraag ik Karel – vlak voordat ik van zijn bagagedrager afspring – of ik een volgende keer mee mag op Bourgogne reis naar zijn domein in Meursault. Hij antwoord bevestigend en gelukkig heb ik tot die tijd de film nog (Netflix).

Merci beaucoup Karel! A bientôt!

*Meursault is een gemeente in het Franse departement Côte-d’Or en telt 1566 inwoners en maakt deel uit van het arrondissement Beaune. De Côte de Beaune begint vanaf Nuits-Saint-Georges en strekt zich zuidwaarts uit richting de meest zuidelijke gemeente Santenay. De regio is vooral bekend om zijn beroemde witte wijnen afkomstig van de Chardonnay druif en geniet een grote reputatie. De druif kan zich hier in goede jaren tot een absolute perfectie ontwikkelen en kan dan wijnen voortbrengen van een grote complexiteit en finesse. 

**Bourgogne: alleen al de naam klinkt verleidelijk. Niet voor niets is de term Bourgondiër hiervan afgeleid. In Frankrijk wordt de Bourgogne gezien als het gebied waar het beste van het beste dat de Franse aarde te bieden heeft vandaan komt: Charleroi-rundvlees, de Bresse-kip, overheerlijke vis en wijngaardslakken. Ook de rijke Bourgondische wijngaarden zijn al eeuwen beroemd om hun kwaliteitswijn.