Mexicaanse tostada’s met zwarte bonen & kip

5 from 1 vote
Course: HoofdgerechtCuisine: Mexicaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

55

minutes

Mexicaanse tostada’s zijn familie van de taco. De tostada wordt niet dichtgevouwen maar gefrituurd en in dit geval gebakken. Ik maakte dit gerecht af op de BBQ. Dat én de combinatie van gesmolten kaas, bonenpuree, chipotle en kip, maakt dit een zomerse traktatie. Uit de oven zijn ze trouwens nog steeds lekker.

Dit recept komt uit My Streetfood Kitchen.

Ingrediënten

  • Groentebouillon (optioneel)

  • 3 3 kipfilets

  • 200 ml 200 rokerige salsa

  • 1 - 2 el 1 - 2 plantaardige olie

  • 2 teentjes 2 knoflook, geperst

  • 2 2 blikken zwarte bonen (à 400 gram), afgespoeld & uitgelek

  • 45 ml 45 ciderazijn

  • 2 tl 2 gemalen komijn

  • 1 el 1 bruine basterdsuiker

  • 3 tl 3 chipotle puree

  • Romige aji verde saus

  • Een knapperige salade

  • Tabasco

  • 2 2 limoenen

  • 12 12 verse maïstortilla’s

  • 100 gram 100 pittige Cheddar (Goudse kaas kan ook), geraspt

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 190 graden. (Als je gaat BBQ-en kun je nog even wachten, afhankelijk van hoe hard de BBQ in kwestie gaat. Mijne gaat namelijk als een tierelier..)
  • Breng een steelpan met water of bouillon aan de kook. Doe de kip erin en laat 3 minuten meekoken. Haal de pan van het vuur en doe de deksel erop. Laat de bouillon 20 minuten trekken en haal de kip er dan voorzichtig uit.
  • Laat de kip 10 minuten afkoelen, trek het vlees uiteen (dat gaat het makkelijkst met 2 vorken) en doe het in een kom. Giet de Mexicaanse salsa over de kip en schep door. Breng op smaak met peper en zout en schep over in een koekenpan om later te warmen.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een grote braadpan. Fruit de knoflook in de pan en voeg vervolgens de bonen toe, laat een paar minuten doorwarmen. Doe er de azijn, komijn en een flinke theelepel zout bij. Bak nog twee minuten of tot het vocht voor de helft is ingekookt. Voeg de bruine basterdsuiker en chipotlepuree toe en roer alles door. Laat het mengsel nog 5 minuten sudderen en haal dan de pan van het vuur.
  • Maak de tostada’s vlak voordat je alles serveert. Bestrijk beide kanten van de tortilla’s met plantaardige olie. Verdeel ze in een enkele laag over 2 bakplaten – of over de BBQ. In mijn geval gaat dat niet in een keer, maar dat betekend wel dat elke tortilla gloeiendheet geserveerd wordt en dat is ook wel erg lekker, kan ik je zeggen. 
  • Bak de tortilla’s in ongeveer 7 minuten goudbruin. Keer ze dan en strooi de kaas erover. Bak ze nog 2 minuten, totdat de kaas is gesmolten.
  • Verwarm intussen de kip in een pan op laag vuur.
  • Serveer de mexicaanse tostada’s zo snel mogelijk, met een flinke lepel bonen, kip, romige aji verde saus en de knapperige salade. Zorg voor limoenen, tabasco en voldoende servetten op tafel.

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

My Streetfood Kitchen van Jennifer Joyce

My Streetfood kitchen kookboek

My Streetfood Kitchen

  • Auteur | Jennifer Joyce
  • Uitgever | Good Cook
  • Omvang | 263 pagina’s
  • ISBN | 9789491431462
  • Prijs | € 24,95

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten