De Michelinsterren van 2020

111 sterrenrestaurants, per saldo eentje meer dan in 2019. Goed gedaan Nederland! 

  • 2 restaurants met drie sterren, De Librije en Inter Scaldes
  • 17 restaurants met twee sterren
  • 92 restaurants met één Michelingids, waarvan 8 nieuwe

De nieuwe sterrenrestaurants van 2020

  • Restaurant Eden* (chef: Herman Cooijmans) in Valkenswaard
  • Restaurant Marrees* (chef: Jan Marrees) in Weert
  • Versaen* (chef: Hans Derks) in Ravenstein
  • Beluga Loves You* (chef: Servais Tielman) in Maastricht
  • Rantrée* (chef: Ralph Hermans) in Maastricht
  • Noble Kitchen* (chefs: Edwin Kats en Tom Schoonus) in Cromvoirt
  • Zout & Citroen* (chef: Bram Helleman) in Oosterhout
  • Graphite* by Peter Gast (chef: Peter Gast) in Amsterdam

Verloren sterren

Er waren helaas ook restaurants die sterren verloren. De Strandlodge in Winterswijk verliest haar ster, net als Bridges in Amsterdam.

Verder is de notering vervallen voor Kasteel Heemstede, Bloks en La Trinite. Ook Beluga staat niet meer genoteerd in de gids met twee sterren. De nieuwe eigenaar hernoemt de zaak Beluga Loves You en kreeg direct haar eerste ster. 

Michelin 2020

Young Chef Award

De eerste award die in 2020 is uitgereikt is de Young Chef Award. Deze award werd uitgereikt door Xavier Equihua, ceo van the world avocado organization. 

De winnaar van de Young Chef Award 2020 is geworden: Cas Pikaar van restaurant Doyy in Eindhoven. Gefeliciteerd! 

Sommelier Award

De tweede award was van de Sommelier Award. Deze werd uitgereikt door Martijn Kwast, algemeen directeur van Kwast Wijnkopers. 

De welverdiende winnaar van de Sommelier Award 2020 was Koen van der Plas van restaurant Kasteel Heemstede. 

Service Award

De Service Award werd uitgereikt door Pascal Beeren en Roy Eijkelkamp, eigenaar en chef-kok van De Bokkedoorns. De gelukkige winnaar is zelf niet aanwezig, dus hij krijgt het te horen via de telefoon. 

De winnaar van de Service Award was niemand minder dan Peter Bruins van De Bokkedoorns in Overveen. 

Michelin

Wat is een Michelinster?

De Franse broers Edouard en André Michelin brachten in 1900 de eerste reisgids uit. Dit was voor de chauffeurs. Er stond in waar je kunt tanken, overnachten én eten. Rond 1926 introduceerde men dan de gids met de eerste ster voor restaurants. Later in de jaren dertig werden de tweede en derde ster toegevoegd.

1 Michelinster 

Verfijnde keuken, zeker een bezoek waard.
Topproducten die met finesse bewerkt worden, uitgesproken smaken, gerechten die op een gelijkwaardig hoog niveau bereid worden.

2 Michelinsterren

Uitzonderlijke keuken, een omweg waard.
De beste producten schitteren door de kennis en de inspiratie van een chef boordevol talent. Samen met zijn keukenteam creëert hij zowel subtiele als rake smaken die origineel uit de hoek kunnen komen.

3 Michelinsterren

Unieke keuken, de reis waard.
De signatuur van een heel grote chef! Uitzonderlijke producten, pure en krachtige smaken, evenwichtige creaties. Hier wordt koken tot kunst verheven. Perfecte gerechten die vaak uitgroeien tot klassiekers.

Michelin in 2019 

In 2019 waren 110 restaurants in het bezit van een ster. 

  • 3 restaurants met 3 Michelinsterren
  • 18 restaurants met 2 Michelinsterren
  • 89 restaurants met 1 Michelinster