Mimosa [Cocktail recept]

Yvo Nafzger
Yvo Nafzger

Dat een cocktail niet ingewikkeld hoeft te zijn, bewijst de mimosa met verve.

De mimosa is het ultieme excuusdrankje: neem er een als je een kater hebt, twee bij de brunch, drie bij het ontbijt of drink deze cocktail als je niet wilt dat mensen zien dat je drinkt.

Wie weet is dat wel de kracht van dit heerlijke drankje, zijn veelzijdige inzetbaarheid. Lees snel verder en ontdek hoe je ‘m maakt en hoe je ermee varieert.

​Meiers maaksel

mimosa

Volgens de overlevering is de mimosa uitgevonden in het jaar 1925. In het peperdure hotel Ritz werkte een bartender die luisterde naar de naam Frank Meier. Hij noemde de mimosacocktail naar de gelijknamige bloem, vanwege de felle geel-oranje kleur. Waarom en hoe Meier ontdekte dat de smaken van mousserende wijn en sinaasappelsap goed bij elkaar passen, blijft een raadsel. Sommigen beweren dat de mimosa, net als gelijkende drankje de Buck’s Fizz, is ontwikkeld om mensen een excuus te geven om vroeger dan gewoonlijk alcohol te drinken. ‘Wat drink jij?’, zou men zeggen met afkeurende blikken. ‘Niets bijzonders, gewoon sinaasappelsap.’

​Cocktail | 8 champagneglazen

​Ingrediënten:
 • ​750 ml droge ​champagne
 • ​15 perssinaasappels (voor 750 ml sap)
 • ​​8 aardbeien
[tcb-script type=”text/javascript” id=”ah-online-widget” src=”https://www.ah.nl/widgets/buy-button/assets/script-v3.js”][/tcb-script] Zet alles op je lijst

​Aan de slag!

​Pers de sinaasappels tot je 750 ml sap hebt. Filter de grootste stukjes vruchtvlees uit het sap, dit past niet bij de cocktail. ​Doe het sap in een grote kan, dat schenkt zo meteen lekker makkelijk. ​Neem nu 8 champagneglazen. Vul ze tot de helft met champagne. Schenk ze vervolgens vol met het versgeperste sinaasappelsap. Garneer de rand van het glas met een aardbeitje. 

proseccomimosa

Doe dit door met een aardappelmesje een sneetje in het kontje van de aardbei te maken, dan schuif je het vruchtje zo over je ​flute​ ​​​heen. ​Deze heerlijke verfrissende mimosa’s zijn klaar om geserveerd te worden. Proost!

​Prosecco of cava?

​Kun je mimosa’s ook met prosecco of cava maken? Een originele mimosa maak je toch écht met champagne. Maar als je daar het budget niet voor hebt, is smokkelen best toegestaan. Gewoon met een strak gezicht die cocktails serveren en doen alsof het Dom Perignon is!

Meer Cocktails?

Wil je meer heerlijke cocktail recepten proberen? Probeer dan een paar van onze favorieten. De Whiskey SourScroppino en de Strawberry Mojito!

​Bottomless ​bij de brunch​​​

Wie wel eens in West Hollywood is geweest, of vergelijkbare plek, heeft het vast wel eens gezien: Bottomless mimosa’s voor een kleine prijs. Deze drankjes worden geserveerd bij de brunch. Het is een perfecte manier om je luie zondag te beginnen. Of om je kater zo snel mogelijk weg te drinken. Het mooiste? Hoeveel cocktails je ook weet weg te werken, de ober staat altijd paraat. Voordat je glas überhaupt leeg is, komt de beste man ​met een nieuwe ​flute ​aangelopen. De voorraad lijkt eindeloos​​​. De moraal van dit verhaal? Een goede mimosa is altijd bottomless. Als je dit recept wilt maken, haal je het liefst drie keer de benodigde ingrediënten in huis.

Nooit meer twijfelen over wijn in de supermarkt of in een restaurant? Leren welke wijn bij welk gerecht past?

Download nu gratis:E-book met 33 druivensoorten.

wijn infographic

​Hangover special

Of je nu een kater hebt of niet, mimosa’s zijn het lekkerst bij een goed brunchgerecht. Zo’n lekkere brunch staat aan de andere kant van de Atlantische Oceaan bekend als een hangover special. Dat kan van alles zijn, maar bestaat altijd uit een pannenkoekje, een ei en veel groente. Zo serveren ze in Los Angeles aanstaande zondag deze hangover special: een tortilla, met daarop canellinibonen, limoencrème, guacamole, 2 gebakken eitjes en tomatensalsa. Go nuts!

mimosa

​Fabuleuze variaties

​Buck’s Fizz:

Dit drankje is ook ooit uitgevonden als excuus om lekker vroeg aan de zuip te gaan. Deze cocktail is hetzelfde als een mimosa, maar wordt bereid met twee delen champagne en één deel sinaasappelsap. De Buck’s Fizz drink je als je moet herstellen van een hardnekkige kater.

​Poinsetta:

In plaats van sinaasappels gebruik je in dit cocktailtje cranberrysap. Voeg voor de feestelijkheid een scheutje wodka en Cointreau toe.

​Soleil:

Hoe heerlijk is het om te brunchen op een lenteterras als de zon net doorbreekt. In deze variatie gebruik je ananassap.

​Megmosa

Precies hetzelfde als de mimosa, maar dan met grapefruitsap.

mimosa

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?