Dat een cocktail niet ingewikkeld hoeft te zijn, bewijst de mimosa cocktail met verve.

De mimosa is het ultieme excuusdrankje: neem er een als je een kater hebt, twee bij de brunch, drie bij het ontbijt of drink deze cocktail als je niet wilt dat mensen zien dat je drinkt.

Wie weet is dat wel de kracht van dit heerlijke drankje, zijn veelzijdige inzetbaarheid. Lees snel verder en ontdek hoe je ‘m maakt en hoe je ermee varieert.

Mimosa cocktail

0 from 0 votes
Course: CocktailCuisine: Frans
Portie

8

Glazen
Bereidingstijd

15

minutes

Of je nu een kater hebt of niet, mimosa’s zijn het lekkerst bij een goed brunchgerecht. Zo’n lekkere brunch staat aan de andere kant van de Atlantische Oceaan bekend als een hangover special. Dat kan van alles zijn, maar bestaat altijd uit een pannenkoekje, een ei en veel groente. Zo serveren ze in Los Angeles aanstaande zondag deze hangover special: een tortilla, met daarop canellinibonen, limoencrème, guacamole, 2 gebakken eitjes en tomatensalsa. Go nuts!

Ingrediënten

  • 750 ml 750 droge ​champagne

  • 15 15 perssinaasappels (voor 750 ml sap)

  • 8 8 aardbeien

Aan de slag!

  • ​Pers de sinaasappels tot je 750 ml sap hebt. Filter de grootste stukjes vruchtvlees uit het sap, dit past niet bij de cocktail. ​Doe het sap in een grote kan, dat schenkt zo meteen lekker makkelijk. ​Neem nu 8 champagneglazen. Vul ze tot de helft met champagne. Schenk ze vervolgens vol met het versgeperste sinaasappelsap.
  • Garneer de rand van het glas met een aardbeitje. Doe dit door met een aardappelmesje een sneetje in het kontje van de aardbei te maken, dan schuif je het vruchtje zo over je ​flute​ ​​​heen. ​Deze heerlijke verfrissende mimosa’s zijn klaar om geserveerd te worden. Proost!

Fabuleuze variaties

  • Buck’s Fizz:
    Dit drankje is ook ooit uitgevonden als excuus om lekker vroeg aan de zuip te gaan. Deze cocktail is hetzelfde als een mimosa, maar wordt bereid met twee delen champagne en één deel sinaasappelsap. De Buck’s Fizz drink je als je moet herstellen van een hardnekkige kater.
  • ​Poinsetta:
    In plaats van sinaasappels gebruik je in dit cocktailtje cranberrysap. Voeg voor de feestelijkheid een scheutje wodka en Cointreau toe.
  • ​Soleil:
    Hoe heerlijk is het om te brunchen op een lenteterras als de zon net doorbreekt. In deze variatie gebruik je ananassap.
  • ​Megmosa:
    Precies hetzelfde als de mimosa, maar dan met grapefruitsap.
  • Prosecco of cava?​
    Kun je mimosa’s ook met prosecco of cava maken? Een originele mimosa maak je toch écht met champagne. Maar als je daar het budget niet voor hebt, is smokkelen best toegestaan. Gewoon met een strak gezicht die cocktails serveren en doen alsof het Dom Perignon is!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Meer Cocktails?

Wil je meer heerlijke cocktail recepten proberen? Probeer dan een paar van onze favorieten. De Whiskey SourScroppino en de Strawberry Mojito!

Meiers maaksel

Volgens de overlevering is de mimosa uitgevonden in het jaar 1925. In het peperdure hotel Ritz werkte een bartender die luisterde naar de naam Frank Meier. Hij noemde de mimosacocktail naar de gelijknamige bloem, vanwege de felle geel-oranje kleur.

Waarom en hoe Meier ontdekte dat de smaken van mousserende wijn en sinaasappelsap goed bij elkaar passen, blijft een raadsel. Sommigen beweren dat de mimosa, net als gelijkende drankje de Buck’s Fizz, is ontwikkeld om mensen een excuus te geven om vroeger dan gewoonlijk alcohol te drinken. ‘Wat drink jij?’, zou men zeggen met afkeurende blikken. ‘Niets bijzonders, gewoon sinaasappelsap.’

Mimosa bloem

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten