Wat is er lekkerder dan één quiche? Twee quiches! En ja ja, drie quiches zijn natuurlijk nóg fijner. Daarom dit leuke recept voor voor mini-quiches. De combinatie van het zoute vlees, kazige en umami parmezaan en de zoet-zure uien zorgt voor een ware smaakexplosie!

We gebruiken hiervoor een standaard bakblik voor muffins. Een siliconen vorm werkt goed, al vind ik persoonlijk zo'n metalen muffin-vorm beter, want steviger. Het is wel heel erg belangrijk dat het een blik is waarvan de anti-aanbaklaag nog intact is. Twijfel je? Doe dan in elke vorm een ruim bakpapier dat je eerst hebt natgemaakt en verkreukeld. Dat is zodat je het papier goed in de randen kan duwen. Gebruik tartelette-vormpjes of kleine geperforeerde vormpjes voor een nóg strakker resultaat, maar dat is wel iets meer werk.

Mini quiches met pancetta, parmezaan en balsamico-uien

0 from 0 votes
Course: Snacks
Portie

8

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

15

minutes

Met dit recept maak je meerdere kleine quiches voor bij de borrel of kinderfeestje. Maak om te beginnen dit makkelijke en lekkere recept voor deeg voor quiche en hartige taart.

Het recept voor de vulling is voor 6 tot 8 mini quiches. Je kunt natuurlijk ook een andere vulling gebruiken om deze kleine quiches mee te maken. Kijk daarom hier voor al ons quiche recepten.

Ingrediënten

  • Deeg
  • 1 recept zelfgemaakt quiche deeg OF 1,5 rol kant en klaar deeg



  • Vulling
  • 70 ml room

  • 4 eieren

  • 200 gr parmezaanse kaas, fijngeraspt

  • 300 gr pancetta of spek

  • 1 el gedroogde tijm

  • 3 el olijfolie

  • 3 grote uien, in dunne halve ringen

  • 2 el donkere basterdsuiker

  • 5 el Balsamico-azijn (sherry-azijn of rodewijn-azijn kan ook)

  • zout en peper

Bereiding

  • Maak het deeg volgens dit recept voor quiche deeg. Of gebruik kant en klaar deeg. Verwarm de oven voor tot 200 graden.
  • Snijd de uien in dunne halve ringen. Bak ze glazig met een snuf zout in de olie op zacht vuur totdat ze zacht beginnen te worden. Voeg dan de suiker en azijn toe en roer alles goed om. Laat nog eens 25 min zachtjes stroperig worden en haal van het vuur af. Laat de uienchutney afkoelen.chutney-maken-quiche
  • Leg ondertussen de reepjes pancetta of spek op een met bakpapier beklede ovenplaat. Bak de pancetta (of spek) tot licht krokant ongeveer 15 min in de oven. Check af en toe of ze niet te hard bakken, dit is per oven verschillend. Haal uit de oven voordat ze te bruin zijn en laat uitlekken op keukenpapier.spek-mini-quiche
  • Vet de vormpjes in met olie en boter. Knip keukenpapier in rondjes en duw dat goed in de vormpjes.
  • Rol het deeg dun uit en steek er rondjes uit die groot genoeg zijn om de vormpjes van mee te bekleden. Bekleed de vormpjes gevuld met bakpapier met quichedeeg. Duw voorzichtig met je duim, zodat alles mooi en gelijkmatig in het vormpje past. quiche-deeg
  • Meng met een klopper of staafmixer de room met de eieren, parmezaan, tijm en een klein snufje zout en flink wat peper.
  • Leg nu op de bodems van alle mini quiche deegbakjes een eetlepel pancetta of spek. Vul ze daarna tot driekwart met het room/kaas-mengsel.mini-quiche-vulling
  • Bak de mini-quiches 30 minuten af op 200 graden. Haal ze uit de vormen als ze nog warm zijn (voorzichtig hoor!).

    Laat ze afkoelen en serveer ze koud of lauwwarm met een eetlepel van de uienchutney erop.mini-quiche-pancetta

Tips

  • Bekleed de vormpjes een dag of meerdere van te voren. Vries ze in en haal ze op de dag dag je ze wilt bakken uit de vriezer. Vullen en bakken maar!
  • Gebruik eens pecorino of manchego schapenkaas, oude cheddar, oude kaas of een combinatie van kazen.
  • Je kunt het vlees weglaten of vervangen door een vegetarische umami-smaak zoals gedroogde tomaten en wat gehakte olijven.
  • Je kunt de hoeveelheid uienchutney rustig verdubbelen. Bewaar in een mooie glazenpot en eet bij je kaasplank, tosti of een 'gewoon' broodje kaas.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.


🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten