ZO MAAK JE DE ENIGE ECHTE MOJITO [+ 3 variaties]

​'Mojito': de naam alleen al doet ​wegdromen over ​tropische temperaturen en zwoele zomeravonden. Wil jij deze wereldberoemde rumcocktail zelf thuis kunnen maken?

Zoals het écht hoort en dus volgens de Cubaanse traditie? Dan zit je hier goed, want in dit artikel overlopen we elke stap om de perfecte originele Mojito thuis te bereiden. Salud!

​We vertellen je alles wat je hoeft te weten over deze dorstlessende cocktail, en ​verklappen tips van professionals om zelf de beste ​Mojito te ​serveren.

​Wat is een Mojito?

​Een Mojito is een verfrissende ​alcoholische cocktail die wereldwijd erg populair is in de zomer. Het is een klassieke ​rumcocktail die erg eenvoudig te maken is. Het authentiek Cubaans recept telt vijf ingrediënten: witte rum, limoen, ​fijne witte suiker, bruiswater en verse munt. Het ijs dat in een Mojito hoort is crushed ice​​​​​​​De ​combinatie van limoensap en rietsuiker met erg veel crushed ice, maakt de Mojito een heerlijk zoete dorstlesser met een lichtzure, frisse nasmaak. De Mojito ​hoor je te drinken met een rietje uit een Highball glas van 40 cl, een extra stevig cocktailglas met aan de onderkant zes vlakken die elk ook weer in twee vlakken zijn gedeeld voor extra grip. De bovenzijde is glad en breder. De afwerking gebeurt met een schijfje limoen en extra muntblaadjes.

Een Mojito drink je uit een Highball glas met een rietje.

​Waar komt de Mojito vandaan?

​De Mojito is afkomstig van het eiland Cuba. Vandaag is het nog steeds dé nationale cocktail. Wie de uitvinder is van het iconische drankje, is niet ​met zekerheid te zeggen. De meeste historici ​beweren dat de Mojito een uitvinding zou zijn van Afrikaanse slaven ​die werkten op de vele suikerrietplantages van het land. Zij zouden voor het eerst goedkope rum hebben gemengd met andere goedkope ingrediënten die gemakkelijk te verkrijgen waren: suiker, limoen, munt en water. De Mojito werd pas ​wereldberoemd in het midden van de jaren 1800, toen het merk Bacardi het drankje ​populariseerde ​in reclamespots op televisie.

​4 tips om de perfecte Mojito te maken

  1. Gebruik rijpe limoenen. Limoenen die nog niet rijp genoeg zijn, zijn lichterder van kleur en harder. Rol de limoen met je hand over een plat oppervlak om zowel het aroma van de limoen vrij te maken als de limoen vanbinnen sappig te maken.
  2. Koop uitsluitend verse munt. Muntbladeren dienen er fris en groen uit te zien. Is je munt dor en droog, gooi deze dan weg. Neem voor je Mojito de kleinste muntblaadjes. Deze zijn het jongst en bevatten het meeste smaak. Stamp ze niet te hard fijn, want zo worden ze bitter. Sla de muntblaadjes liever zachtjes tussen je handpalmen.
  3. Gebruik enkel witte rum van hoge kwaliteit. De alcohol speelt een grote rol in het slagen van je cocktail. Je wil immers geen goedkope rommel waar je meteen hoofdpijn van krijgt en die ruikt naar bleekmiddel. De merken Bacardi en Havana Club zijn prima keuzes voor witte rum.
  4. Zoals het hoort, gebruikt men in Cuba fijne suiker (witte kristalsuiker). Het is een veelvoorkomende fout om bruine ruwe rietsuiker te gebruiken. Rietsuiker lost erg moeilijk op, wat ervoor zorgt dat je laatste slok bestaat uit één klomp suiker. Ten slotte dien je ervoor te zorgen dat je suiker onder een klein laagje limoensap drijft, want zo lost de suiker makkelijker op. Ook goed roeren is van essentieel belang.

​Mojito: wat heb je nodig?

​1 persoon (glas)

​Benodigdheden
  • 1 Highball glas van 40 cl
  • 1 muddler
  • 1 rietje
  • 1 eetlepel
​Ingrediënten
  • 4 partjes versgesneden limoen;
  • 10 kleine verse muntblaadjes;
  • 1 eetlepels extra fijne kristalsuiker;
  • crushed ice;
  • 25 ml bruiswater;
  • 1 takje munt met grote bladeren;
  • 1 schijfje versgesneden limoen.

​Mojito: hoe maak je het?

STAP 1
​Snijd één uiteinde van de limoen af met een scherp mesje. Halveer de limoen in de breedte en snijd in vier stukjes. Doe deze stukjes in een Highball glas.

​STAP 2
​Sla de muntblaadjes 1x zachtjes tussen je handpalmen. Voeg ze toe aan het glas. Doe daarna de suiker in het glas.

STAP 3
Neem een muddler en stamp acht keer zachtjes in het glas.

STAP 4
​Giet de rum in het glas. Vul 3/4 van het glas met crushed ice ​en roer zachtjes met een eetlepel.​​​

STAP 5
Voeg het bruiswater toe, en werk af met één eetlepel ​crushed ice​, een takje munt en een schijfje limoen. ​

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email