Mojito, de perfecte cocktail voor tropische temperaturen en zwoele zomeravonden. 

Wil jij deze wereldberoemde rumcocktail zelf maken? Zoals het écht hoort? En dus volgens de Cubaanse traditie? Dan zit je hier goed, want in dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je de perfecte originele Mojito thuis maakt. 

Meer cocktail recepten vind je hier.

Mojito

4 from 4 votes
Course: CocktailCuisine: Cubaans
Portie

1

Cocktail
Bereidingstijd

5

minutes

Een Mojito is een verfrissende alcoholische cocktail die wereldwijd erg populair is in de zomer. Het is een klassieke rumcocktail die erg eenvoudig te maken is.

Het authentieke Cubaanse recept telt vijf ingrediënten: witte rum, limoen, fijne witte suiker, bruiswater en verse munt. Het ijs dat in een Mojito hoort is crushed ice. De combinatie van limoensap en rietsuiker met erg veel crushed ice, maakt de Mojito een heerlijk zoete dorstlesser met een lichtzure, frisse nasmaak. 

De Mojito hoor je te drinken met een rietje uit een Highball glas van 40 cl, een extra stevig cocktailglas met aan de onderkant zes vlakken die elk ook weer in twee vlakken zijn gedeeld voor extra grip. De bovenzijde is glad en breder. De afwerking gebeurt met een schijfje limoen en extra muntblaadjes. Natuurlijk kun je deze cocktail ook uit een brede longdrink drinken. Deze glazen vind ik bijvoorbeeld heel mooi. 

Ingrediënten voor 1 mojito

  • 1 1 rijpe limoen, voor ongeveer 30 ml sap

  • 6 blaadjes 6 munt + 1 voor garnering

  • 1 el 1 extra fijne witte kristalsuiker

  • 40 ml 40 goede kwaliteit witte rum, zoals deze.

  • crushed ice

  • 90 ml 90 bruiswater

  • Benodigdheden
  • 1 1 highball glass

  • 1 muddler

  • 1 1 rietje (deze rietjes van bamboe kun je hergebruiken) 

  • 1 1 barspoon

Hoe maak je een mojito?

  • Snijd één uiteinde van de limoen af met een scherp mesje. Halveer de limoen in de breedte en snijd in vier stukjes. Doe deze stukjes in een highball glas.
  • Sla de muntblaadjes 1x zachtjes tussen je handpalmen. Voeg ze toe aan het glas. Doe daarna de suiker in het glas.
  • Neem een muddler en stamp acht keer zachtjes in het glas.
  • Giet de rum in het glas. Vul 3/4 van het glas met crushed ice en roer zachtjes met een eetlepel.
  • Voeg het bruiswater toe aan je mojito, en werk af met één eetlepel crushed ice, een takje munt en een schijfje limoen.

Video van het recept

Tips bij het maken van de mojito

  • Elke cocktail heeft een soundtrack nodig: Buena Vista Social Club, sigaar onder handbereik!
  • Gebruik rijpe limoenen. Limoenen die nog niet rijp genoeg zijn, zijn lichter van kleur en harder. Rol de limoen met je hand over een plat oppervlak om zowel het aroma van de limoen vrij te maken als de limoen vanbinnen sappig te maken.
  • Koop uitsluitend verse munt. Muntbladeren moeten er fris en groen uit te zien. Is je munt dor en droog, gooi deze dan weg. Neem voor je Mojito de kleinste muntblaadjes. Deze zijn het jongst en bevatten het meeste smaak. Stamp ze niet te hard fijn, want zo worden ze bitter. Sla de muntblaadjes liever zachtjes tussen je handpalmen.
  • Gebruik enkel witte rum van hoge kwaliteit. De alcohol speelt een grote rol in het slagen van je cocktail. Je wil immers geen goedkope rommel waar je meteen hoofdpijn van krijgt en die ruikt naar bleekmiddel. De merken Bacardi en Havana Club zijn prima keuzes voor witte rum.
  • Zoals het hoort, gebruikt men in Cuba fijne suiker (witte kristalsuiker). Het is een veelvoorkomende fout om bruine ruwe rietsuiker te gebruiken. Rietsuiker lost erg moeilijk op, wat ervoor zorgt dat je laatste slok bestaat uit één klomp suiker. Ten slotte dien je ervoor te zorgen dat je suiker onder een klein laagje limoensap drijft, want zo lost de suiker makkelijker op. Ook goed roeren is van essentieel belang.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Waar komt de Mojito vandaan?

Mojito recept

De Mojito is afkomstig van het eiland Cuba. Vandaag is het nog steeds dé nationale cocktail. Wie de uitvinder is van het iconische drankje, is niet ​met zekerheid te zeggen.

De meeste historici ​beweren dat de Mojito een uitvinding zou zijn van Afrikaanse slaven ​die werkten op de vele suikerrietplantages van het land. Zij zouden goedkope rum hebben gemengd met andere goedkope ingrediënten die gemakkelijk te verkrijgen waren: suiker, limoen, munt en water.

De Mojito werd pas ​wereldberoemd in het midden van de jaren 1800, toen het merk Bacardi het drankje ​populariseerde ​in reclamespots op televisie.

De populaire commercial van Bacardi uit 2007 die de mojito een enorme boost gaf.
De aanstekelijke beat is gemaakt door een Nederlander.

Een goeie mojito staat bij mooie rum

Net als bij goed eten, staat een mooie cocktail bij de juiste ingrediënten. Voor een cocktail als de mojito is de keuze voor rum dus belangrijk. Ga je voor klassiek en makkelijk verkrijgbaar, of investeer je in een top rum zoals deze. Beide zijn best betaalbaar maar zullen toch een compleet andere mojito opleveren.

Witte rum, ook wel light rum, blanco, silver of clear rum genoemd, wordt veel gebruikt voor cocktails. Ook de Dark and Stormy, Cuba Libre en Caipirinha worden gemaakt met witte rum. Een fles rum komt dus altijd goed van pas.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten