Monchoutaart met Bastognekoeken & Kersen [Recept]

Yvo Nafzger
Yvo Nafzger

Monchoutaart. Is dat niet een heel ingewikkeld baksel? Heb je daar niet professioneel keukengerei voor nodig en etmalen geduld? Nee hoor, helemaal niet. Monchoutaart maken is super makkelijk. Je kunt eindeloos variëren.

In dit recept lees je hoe je Monchoutaart met bastognekoeken en kersen maakt. Én met welke heerlijke koekjes en fruit je deze taart kunt pimpen tot ver in de zevende hemel.

​Wat is Monchou?

monchou roomkaas

Monchou klinkt als een exotisch Frans goedje, dat we met veel pijn en moeite naar Nederland hebben weten te halen. Niets is minder waar. Monchou is de merknaam van een oer-Hollandse variant van roomkaas. Deze kaas is gewoon gemaakt van koemelk. Door de romige (en dus gemakkelijk hanteerbare) structuur, leent Monchou zich uitstekend voor het maken van kwarktaart of cheesecake.

​Dus Monchoutaart is…

Juist! Monchoutaart is in wezen een Nederlandse variant van de cheesecake. Je weet wel: de lekkerste taart om iets te vieren of om iets te vergeten. Liefdesverdriet of een nieuwe baan? Niets is op zo’n moment lekkerder dan een bak koffie of thee met een flinke homp (of twee) van zo’n overheerlijke Monchoutaart. De kenners weten dat je met cheesecake eindeloos kunt variëren. Dus ook met deze Monchoutaart. Lees snel verder!

Andere Taarten

Ben je benieuwd naar andere heerlijke taart recepten? Dit zijn onze favorieten: gezonde worteltaartred velvet en grootmoeders appeltaart.

​Monchoutaart met Bastognekoeken

​Cheesecake | Eén taart

​Ingrediënten:
  • ​200 gram bastognekoeken
  • ​75 gram roomboter
  • ​250 gram slagroom
  • ​​één pakje vanillesuiker (8 gr.)
  • ​75 gram witte suiker
  • ​200 gram Monchou roomkaas
  • ​​​400 gram zelfgemaakte taartvulling (zie recept)
[tcb-script type=”text/javascript” id=”ah-online-widget” src=”https://www.ah.nl/widgets/buy-button/assets/script-v3.js”][/tcb-script] Zet alles op je lijstboodschappen monchou taart

Aan de slag!

Een heerlijke monchoutaart is ontzettend makkelijk te maken. Je hebt alleen wat geduld nodig: de taart moet namelijk opstijven in de koelkast. Maar als ‘ie klaar is, dan heb je ook wat. Comfort food van de bovenste plank.

Om te beginnen hak je de bastognekoekjes tot kruimels. Gebruik de keukenmachine of staafmixer om dit tot een makkelijk karweitje te maken. Heb je deze apparatuur niet in huis? Gebruik dan een plastic zak en een deegroller, zo krijg je die koekjes ook klein. Smelt de boter in een pannetje en voeg daaraan de bastognekruimels toe. Roer het geheel goed door elkaar zodra de boter is gesmolten.

Pak een springvorm, rond de 24 centimeter in diameter, en bedek de bodem met een vel pakpapier. Giet nu het boter-bastognemengsel in de gesloten springvorm. Zorg dat het mengsel evenredig is verdeeld en druk nog even aan waar nodig. Zet de vorm in de koelkast en laat goed afkoelen. Zo stolt de boter weer en krijg je een werkbare bodem, die zich niet vol zuigt met vocht.

Bastogne bodem monchou taart

Terwijl je wacht maak je de taartvulling. Doe de slagroom in een kom. Voeg hier een zakje vanillesuiker aan toe. Klop de slagroom goed stijf. Pak een andere kom. Meng daarin de suiker en de Monchoukaas tot een mooi romig mengsel.

Voeg de Monchou nu door de slagroom en mix deze twee ingrediënten goed door elkaar. Je taartvulling is klaar. Haal de springvorm met taartbodem uit de koelkast. Schep de vulling op de taartbodem en egaliseer dit met een spatel tot het mooi plat is. Plaats de springvorm terug in de koelkast. Je taart moet namelijk flink de tijd krijgen om op te stijven. Trek hier ten minste 2,5 uur voor uit. 

TIP: Wil je ​een Monchoutaartvulling die stevig is? Voeg dan 3 tot 5 blaadjes gelatine toe aan je monchou-slagroommengsel. Week de blaadjes eerst in wat water. Als ze zacht zijn, knijp je het overtollige water eruit en doe je ze bij de taartvulling. Even goed mengen en klaar. Je vulling is nu extra stevig en staat garant voor een monchoutaart die niet meer kan mislukken.

​Zelfgemaakte kersentaartvulling

​Taartvulling | Goed voor één monchoutaart

​Ingrediënten:
  • ​300-350 gr ontpitte kersen
  • 100 gr kristalsuiker
  • 1,5 el maizena
  • 1 tl citroensap
[tcb-script type=”text/javascript” id=”ah-online-widget” src=”https://www.ah.nl/widgets/buy-button/assets/script-v3.js”][/tcb-script] Zet alles op je lijstmonchou

Terwijl de taart staat op te stijven in de koeling, heb jij tijd om je te ontfermen over de taartvulling. Zelf maken is gelukkig vrij eenvoudig. Lees je dit in het kersenseizoen? Haal dan verse, ontpitte kersen bij de groenteboer. In hartje winter haal je de ontpitte kersen het liefste uit het vriesvak. Deze zijn over het algemeen direct na de oogst ingevroren. Hartstikke vers dus.

Laat de kersen ontdooien en pak een pan. Doe hier de ontdooide kersen, het dooivocht en de 100 gram suiker in. Breng aan de kook en roer door elkaar. Gebruik je verse kersen en heb je geen dooivocht? Voeg dan 100 ml extra water toe.

kersen op vuur

Breng het kersenmengsel aan de kook en laat dit, op middelhoog vuur, gedurende 10 minuten pruttelen. Doe een paar eetlepels lauwwarm water in een kommetje en meng daarin de maizena en citroensap tot een papje. Schenk dit in het pannetje met de kersen en roer goed door. Laat de taartvulling indikken door deze nog 5 minuutjes zachtjes te laten koken. Blijf roeren en probeer de kersen heel te laten. De vulling is nu klaar! Giet het goedje in een schaal en laat in de koelkast afkoelen. Als je de vulling afdekt, blijft deze anderhalve week goed. 

De ‘Finishing Touch’

Haal de taart weer uit de koelkast zodra deze stijf genoeg is. Neem het afgekoelde taartfruit en verspreid de kersen gelijkmatig over de taart.

Plaats de taart nog één keertje terug in de koelkast. Zo kan ook het taartfruit indikken en stijver worden. Laat de Monchoutaart in de koelkast staan tot je hem serveert. Deze taart is nog lekkerder als je elk stukje garneert met een blaadje munt. Bewaar deze taart in de koelkast. Hij blijft dan lekker stevig en is nog ongeveer één week houdbaar.

monchou met vruchten

​Variaties

In dit recept gebruik je bastognekoeken om de taartbodem te maken. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt allerlei koeken gebruiken. Kies bijvoorbeeld overheerlijke chocolate chip cookies, een lekker recept daarvoor kun je overigens HIER vinden. Of ga voor Oreo’s, spritsen of bitterkoekjes. Het is in ieder geval belangrijk dat de koekjes stevig zijn en makkelijk te verkruimelen. Wat voor koekje je ook kiest, je volgt precies dezelfde stappen als in dit recept.

Experimenteer eens met ander taartfruit. ​​Vers- of diepvriesfruit, alles kan. ​Gebruik hetzelfde recept als hierboven. Om het fruit extra stevig te maken, kun je 1 á 2 geleivellen toevoegen tijdens het koken. Deze laat je gewoon smelten in de pan, samen met het fruit. Veel plezier!

cheesecake citroen aardbei

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?