Moscow Mule-recept [Cocktail]

WijnSpijs
WijnSpijs

Geen cocktailbar is compleet zonder Moscow Mule. Deze verfrissende cocktail classic combineert wodka met de frisse smaak van gember en limoen. Heerlijk! Wil je deze cocktail ook een keer zelf maken? Dat is zo geregeld! 

De Moscow Mule is namelijk eenvoudig te maken en bestaat maar uit een paar ingrediënten. Hieronder vind je een klassiek Moscow Mule recept, en een paar verrassende variaties – bijvoorbeeld met komkommer – op het traditionele recept waarmee je de Moscow Mule net dat beetje extra kick kunt geven. Of neem een kijkje bij onze andere cocktailrecepten

Genieten van een Moscow Mule

Moscow Mule

Een klassieker onder de cocktails

Ondanks de naam komt de Moscow Mule niet uit Rusland – en met ezels heeft het ook al niets te maken. Nee. De cocktail komt oorspronkelijk uit New York, waar hij begin jaren ’40 is bedacht door een kleine Amerikaanse wodkaproducent. Die wilde een manier verzinnen om zijn wodka aantrekkelijker te maken voor de verkoop. Je kan wel zeggen dat dat gelukt is.

Al snel bleek dat wodka zich perfect leende voor het maken van cocktails, en de eenvoudige Moscow Mule werd razend populair. Tot vandaag de dag is het een van de meest gedronken cocktails in Amerika, en er is geen cocktailbar waar je ‘m niet kunt bestellen – vaak nog steeds geserveerd in de traditionele koperen beker.

smoked gin

Dat de Moscow Mule zo populair werd, is goed te begrijpen. Ondanks de simpele ingrediënten is het een fijne, goed gebalanceerde long drink. In een goede Moscow Mule overheerst de alcohol niet. De scherpe en tintelende smaken van gember en de limoen spelen een hoofdrol. Daarmee is het een perfecte verfrissende cocktail voor een zomerse dag of avond. 

Maar ook in de winter is de smaak van gember heel aantrekkelijk. Een cocktail voor elk moment dus. De Moscow Mule kan ook goed gecombineerd worden met eten. De smaken werken vooral goed in combinatie met wit vlees zoals vis, kip, of konijn en met pittige gerechten.

Hoe maak je een klassieke Moscow Mule?

Het oorspronkelijke Moscow Mule-recept uit Amerika is vrij eenvoudig. De cocktail heeft maar een paar ingrediënten, en is binnen een handomdraai gemaakt. Je hebt het volgende nodig.

Moscow Mule

Ingrediënten

Zo maak je 'm!

Om de cocktail te maken, hoef je de bovenstaande ingrediënten alleen maar bij elkaar te voegen. Er komen verder geen moeilijke cocktailtechnieken aan te pas. Ook weleens fijn. Ga dus als volgt te werk.

DrankDrank

 

Stap 1. 

Pers een verse limoen uit. Het beste is als je het sap ook nog even zeeft,

Stap 2.

Voeg een halve eetlepel limoensap toe aan een groot glas met ijsblokjes,

Stap 3.

Giet eerst de wodka, en dan het gemberbier over het ijs heen,

Stap 4.

Garneer het glas met een schijfje limoen.

En voilà! Je bent je klaar om te genieten van een traditionele Moscow Mule!

MEER Cocktails

Ben je benieuwd op zoek naar meer cocktails? Onze persoonlijke favorieten zijn de Long Island Iced Tea, Manhattan en Old fashioned.

Die koperen beker… een must?

Van oudsher wordt de Moscow Mule geserveerd in een koperen beker. De twee gaan hand in hand, en dat is al zo vanaf het moment dat het recept voor deze cocktail werd verzonnen. Maar wat voegt die koperen beker eigenlijk toe aan het recept?

Over de toegevoegde waarde van de koperen beker wordt van alles beweerd. Zo zou het koper de cocktail extra goed koud houden, doordat het metaal de temperatuur van het ijs beter geleidt. Ook wordt nogal eens beweerd dat het koper effect heeft op de smaakbeleving: de subtiele metaalsmaak van de beker zou de Moscow Mule ten goede komen.

moscow mule

Is zo’n koperen beker nou echt nodig? Nee, gelukkig niet. Als je de Moscow Mule thuis serveert, kun je dat net zo goed in een (groot) cocktailglas doen. Voor de temperatuur of voor de smaak zal dat echt niet zoveel uitmaken.

Maar wil je een échte klassieke Moscow Mule op tafel zetten, dan hoort dat toch in een koperen beker (deze zijn ook heel leuk). Het is net dat extraatje dat deze cocktail doet opvallen. Het oog wil immers ook wat. Met zo’n koperen beker krijg je zeker stijlpunten voor presentatie.

Welke variaties zijn er op het Moscow Mule recept

De Moscow Mule is een hele simpele cocktail, die bestaat uit een aantal basisingrediënten. Juist daarom leent deze cocktail zich uitstekend voor aanpassingen en variaties. In de loop der jaren zijn er heel veel populaire variaties verzonnen op deze klassieker. Nadat je de Moscow Mule eenmaal onder de knie hebt (dat gaat vrij snel) , kun je nog prima verder experimenteren met het recept, door ingrediënten te vervangen of toe te voegen.

Wil je een verfrissende draai geven aan je Moscow Mule? Probeer dan eens een van deze vier bekende variaties…

De Mediterrean Moscow Mule

De ‘Mediterranean Moscow Mule‘ is een van de eenvoudigste variaties op het klassieke recept. Hierbij wordt de limoen vervangen door citroen of bergamot (een Mediterraanse citrusvrucht – vandaar de naam). Je brengt hiermee meer zuur in de smaak van de cocktail, voor een fellere smaak.

De Moscow Mule met komkommer

Moscow Mule met komkommer 

Zeker in de zomer is het heerlijk, om net als bij een Gin Tonic, een paar slierten komkommer aan je Moscow Mule toe te voegen. Het staat ook nog eens heel mooi.

De Kentucky Mule (of Whisky Mule)

Moscow Mule

De Moscow Mule komt uit Amerika – geen wonder dus dat er veel variaties op zijn waarin de wodka wordt vervangen door Amerikaanse sterke drank. In de ‘Kentucky Mule’ gebruik je geen wodka, maar bourbon whiskey. De whisky maakt de cocktail wat zoeter en de smaak complexer, door tonen van hout en karamel te introduceren. In plaats van limoen, is een schijfje sinaasappel nu ook heel lekker.

De Cherry Moscow Mule

cherry mule

Je kunt niet alleen makkelijk ingrediënten uit het recept vervangen: de Moscow Mule leent zich er ook uitstekend voor om vruchten of kruiden toe te voegen. De ‘Cherry Moscow Mule’ is een zomerse variatie waarin een viertal kersen (gehalveerd en zonder pit) wordt toegevoegd. Leg de kersen als eerst in het glas en plet ze een beetje, leg er ijs op en volg het normale recept. Als het helemaal chique wilt maken vervang je de limoen door een tak rozemarijn.

Geef je mening!
recipe image
Recept
Moscow Mule Recept
Gepubliceerd op
Totaal
Beoordeling
31star1star1stargraygray Based on 5 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?