Geen cocktailbar is compleet zonder Moscow Mule. Deze verfrissende cocktail classic combineert wodka met de frisse smaak van gember en limoen. Heerlijk! Wil je deze cocktail ook een keer zelf maken? Dat is zo geregeld!  

Hieronder vind je een klassiek Moscow Mule recept, en een paar verrassende variaties – bijvoorbeeld met komkommer – op het traditionele recept waarmee je de Moscow Mule net dat beetje extra kick kunt geven. Of neem een kijkje bij onze andere cocktailrecepten

De Moscow Mule kan trouwens goed gecombineerd worden met spijs! De smaken werken vooral goed in combinatie met wit vlees zoals vis, kip, of konijn en met pittige gerechten. Lees snel verder voor het cocktail recept!

Moscow Mule

5 from 7 votes
Course: CocktailCuisine: American
Portie

1

Cocktail
Bereidingstijd

5

minutes

Het oorspronkelijke Moscow Mule recept is vrij eenvoudig. De cocktail heeft maar een paar ingrediënten, en is binnen een handomdraai gemaakt. 

Om de cocktail te maken, hoef je de onderstaande ingrediënten alleen maar bij elkaar te voegen. Er komen verder geen moeilijke cocktailtechnieken aan te pas. Ook weleens fijn. Ga dus als volgt te werk.

Ingrediënten

Bereiding

  • Pers een verse limoen uit. Het beste is als je het sap ook nog even zeeft.
  • Voeg een halve eetlepel limoensap toe aan een groot glas met ijsblokjes.
  • Giet eerst de wodka, en dan het gemberbier over het ijs heen.
  • Garneer het glas met een schijfje limoen.

    En voilà! Je bent je klaar om te genieten van een traditionele Moscow Mule!

meer cocktail klassiekers

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

4x variaties op de Moscow Mule

De Moscow Mule is een hele simpele cocktail, die bestaat uit een aantal basis ingrediënten. Juist daarom leent deze cocktail zich uitstekend voor aanpassingen en variaties.

In de loop der jaren zijn er heel veel populaire variaties verzonnen op deze klassieker. Nadat je de Moscow Mule eenmaal onder de knie hebt (dat gaat vrij snel), kun je nog prima verder experimenteren met het recept, door ingrediënten te vervangen of toe te voegen.

1. De Mediterrean Moscow Mule

Mediterrean Moscow Mule

De ‘Mediterranean Moscow Mule‘ is een van de eenvoudigste variaties op het klassieke recept. Hierbij wordt de limoen vervangen door citroen of bergamot (een Mediterraanse citrusvrucht – vandaar de naam). Je brengt hiermee meer zuur in de smaak van de cocktail, voor een fellere smaak.

2. De Moscow Mule met komkommer

Moscow mule met komkommer

Zeker in de zomer is het heerlijk, om net als bij een Gin Tonic, een paar slierten komkommer aan je Moscow Mule toe te voegen. Het staat ook nog eens heel mooi.

3. De Kentucky Mule (of Whisky Mule)

Whisky mule cocktail

In de ‘Kentucky Mule’ gebruik je geen wodka, maar bourbon whiskey. De whisky maakt de cocktail wat zoeter en de smaak complexer, door tonen van hout en karamel te introduceren. In plaats van limoen, is een schijfje sinaasappel nu ook heel lekker.

4. De Cherry Moscow Mule

Cherry moscow mule

De ‘Cherry Moscow Mule’ is een zomerse variatie waarin een viertal kersen (gehalveerd en zonder pit) wordt toegevoegd. Leg de kersen als eerst in het glas en plet ze een beetje, leg er ijs op en volg het normale recept. Als het helemaal chique wilt maken vervang je de limoen door een tak rozemarijn.

Die koperen beker… een must?

Van oudsher wordt de Moscow Mule geserveerd in een koperen beker. De twee gaan hand in hand, en dat is al zo vanaf het moment dat het recept voor deze cocktail werd verzonnen. Maar wat voegt die koperen beker eigenlijk toe aan het recept?

Over de toegevoegde waarde van de koperen beker wordt van alles beweerd. Zo zou het koper de cocktail extra goed koud houden, doordat het metaal de temperatuur van het ijs beter geleidt. Ook wordt nogal eens beweerd dat het koper effect heeft op de smaakbeleving: de subtiele metaalsmaak van de beker zou de Moscow Mule ten goede komen.

Koperen beker met moscow mule

Is zo’n koperen beker nou echt nodig? Nee, gelukkig niet. Als je de Moscow Mule thuis serveert, kun je dat net zo goed in een (groot) cocktailglas doen. Voor de temperatuur of voor de smaak zal dat echt niet zoveel uitmaken.

Maar wil je een échte klassieke Moscow Mule op tafel zetten, dan hoort dat toch in een koperen beker. Het is net dat extraatje dat deze cocktail doet opvallen. Het oog wil immers ook wat. Met zo’n koperen beker krijg je zeker stijlpunten voor presentatie.

Moscow mule in beker

Hoe is de Moscow Mule ontstaan?

Ondanks de naam komt de Moscow Mule niet uit Rusland. De cocktail komt oorspronkelijk uit New York, waar hij begin jaren ’40 is bedacht door een kleine Amerikaanse wodkaproducent. Die wilde een manier verzinnen om zijn wodka aantrekkelijker te maken voor de verkoop. Je kan wel zeggen dat dat gelukt is.

Al snel bleek dat wodka zich perfect leende voor het maken van cocktails, en de eenvoudige Moscow Mule werd razend populair. Tot vandaag de dag is het een van de meest gedronken cocktails in Amerika, en er is geen cocktailbar waar je ‘m niet kunt bestellen – vaak nog steeds geserveerd in de traditionele koperen beker.

🍴Gang


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten