Bij het zien van zo’n mooie Griekse moussaka loopt toch direct het water in je mond. Heerlijke smaken van aubergine, gehakt, bechamelsaus en aardappel die in de oven omgetoverd worden tot een waanzinnig lekkere ovenschotel.

Moussaka

4 van 2 Beoordelingen
Gerecht: HoofdgerechtKeuken: Grieks
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

2

hours 

30

minuten

Een echte Griekse moussaka bevat allemaal mooie laagjes waar het ergens wel iets wegheeft van een lasagne. Vind je lasagne erg lekker, dan moet je dit recept zeker een keer maken. 

Je kunt de eerste 5 stappen van dit recept min of meer tegelijkertijd doen. 

Ingrediënten

  • 4 aubergines, in lange plakken van 1 cm dik

  • 4 middelgrote aardappelen, in lange plakken van 1 cm dik

  • 2 uien, gesnipperd

  • 600 gram gehakt

  • 2 grote eieren

  • 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt

  • 800 gram tomaten uit blik

  • 150 ml rode wijn

  • 50 gram boter

  • 50 gram bloem

  • 750 ml halfvolle melk

  • 1 snufje nootmuskaat

  • 2 laurierblaadjes

  • Paar takjes rozemarijn

  • Paar takjes salie

  • 1 theelepel oregano

  • 1/2 citroen

  • 50 gram feta

  • 25 gram kefelotyri kaas (of Parmezaan)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180° C. En zet ook meteen een grote pan op met water en een snuf zout voor de aardappels. 
  • Zet nog een koekenpan op hoog vuur. Bak het gehakt in de koekenpan 15 minuten goudbruin in een beetje olijfolie. Voeg de ui, knoflook, oregano en 1 laurierblad toe en bak 10 minuten verder op middelhoog vuur. 

    Doe de wijn bij het gehakt en laat een paar minuten koken. Voeg nu de tomaten uit blik en een scheutje water toe. Laat het een uur sudderen met een deksel half op de pan. Breng op smaak met peper en zout.
  • Kook de aardappelplakjes 5 minuten voor in de pan met water. Giet af, laat droog stomen en verdeel over een grote bakplaat. Bestrooi de aardappelen met olijfolie, zout en peper. Rooster de aardappelen in 40 minuten goudbruin. 
  • Bestrooi de aubergines ondertussen royaal met zeezout en laat een half uur uitlekken in een vergiet. Dep ze droog met keukenpapier en bak ze in delen in een koekenpan op hoog vuur goudbruin.  
  • Smelt de boter in een steelpan op middelhoog vuur. Doe de bloem erbij en roer een paar minuutjes zodat de rauwe bloemsmaak verdwijnt. Giet nu geleidelijk de melk erdoor totdat je een gladde saus hebt. Breng op smaak met peper en zout, voeg een snufje nootmuskaat en een laurierblad toe. Laat 15 minuten sudderen en haal dan de pan van het vuur, verwijder het laurierblaadje. Doe de eieren, de rasp en het sap van de halve citroen samen in een kom en klop het op. Roer het eiermengsel geleidelijk door de witte saus. 
  • Verdeel de aardappelschijfjes over de bodem van een ovenschaal en giet de helft van het gehaktmengsel erover. Verkruimel de helft van de feta hierover en leg hier de helft van de plakken aubergine op. Herhaal met de rest van het gehaktmengsel, de feta en de aubergines. Giet de witte saus erover en eindig met de geraspte kefelotyri of parmezaanse kaas. Strooi er wat peper en een klein beetje olijfolie overheen. 
  • Bak de moussaka 40 minuten in de oven op 180° C. Laat eventjes rusten voordat je de moussaka opdient. 

    Eet smakelijk!

Tips

  • Deze moussaka is heerlijk op zichzelf, maar in combinatie met een lekkere Griekse salade is hij misschien nog wel lekkerder.
  • Heb je een paar aardappels over? Kook ze en maak er deze aardappelsalade mee. 
  • Moussaka is een heerlijk gerecht, al is het zeker ook vullend. Je kunt het gelukkig prima bewaren. Moussaka blijft ongeveer 2 dagen goed in de koelkast en wel 3 maanden in de vriezer. Zoals veel kruidige ovenschotels wordt moussaka zeker niet minder lekker na een nachtje in de koelkast. Je kunt dus gerust lekker veel moussaka maken.
  • Honger naar meer? Neem een kijkje bij onze favoriete ovenschotels!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Aardappel schijfjes

Waar komt moussaka vandaan?

Wij kennen moussaka natuurlijk als een echte Griekse klassieker. Naast gyros misschien wel dé klassieker. De variant die wij kennen is echter minder oud en traditioneel dan je misschien zou denken. Als je bekend bent met de Franse keuken had je misschien allang de typisch Franse bechamelsaus ontdekt. Wat doet dit in een zo traditioneel Grieks recept?

Het begint allemaal in de jaren 20 van de vorige eeuw. Chefkok Nikos Tselementes is een van de vaders van de Griekse keuken. Zijn doel was alle Turkse en Arabische invloeden uit de Griekse keuken weghalen. Griekenland was immers net weer een vrij land, na eeuwenlang deel van het Ottomaanse rijk te zijn geweest. Waarom kookten de mensen nog steeds op z’n Turks? 

Zo is de moussaka die wij kennen ontstaan. Als een ‘Griekse’, eigenlijk meer Europese, variant van een populair Arabisch gerecht. Arabische moussaka wordt ook nog steeds gemaakt, bijvoorbeeld in Turkije en de Balkan. Deze variant bestaat niet uit laagjes, het is eerder een stoofpotje van fijngehakte aubergine, tomaat, gehakt en kruiden. 

Chef Nikos was getraind in Frankrijk en hij gebruikte al zijn kennis om zijn nationale variant van moussaka minder Arabisch te maken. Waaronder dus de bechamelsaus, maar ook de laagjes techniek die wij kennen van lasagne. Inmiddels wordt moussaka al 100 jaar over heel de wereld op zijn manier gemaakt!

🍾 Gelegenheid

 •  •  •

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten

 •  •  •