Bij het zien van zo’n mooie Griekse moussaka loopt toch direct het water in je mond. Heerlijke smaken van aubergine, gehakt, bechamelsaus en aardappel die in de oven omgetoverd worden tot een waanzinnig lekkere ovenschotel.
Waar komt moussaka vandaan?
Wij kennen moussaka natuurlijk als een echte Griekse klassieker. Naast gyros misschien wel dé klassieker. De variant die wij kennen is echter minder oud en traditioneel dan je misschien zou denken. Als je bekend bent met de Franse keuken had je misschien allang de typisch Franse bechamelsaus ontdekt. Wat doet dit in een zo traditioneel Grieks recept?
Het begint allemaal in de jaren 20 van de vorige eeuw. Chefkok Nikos Tselementes is een van de vaders van de Griekse keuken. Zijn doel was alle Turkse en Arabische invloeden uit de Griekse keuken weghalen. Griekenland was immers net weer een vrij land, na eeuwenlang deel van het Ottomaanse rijk te zijn geweest. Waarom kookten de mensen nog steeds op z’n Turks?
Zo is de moussaka die wij kennen ontstaan. Als een ‘Griekse’, eigenlijk meer Europese, variant van een populair Arabisch gerecht. Arabische moussaka wordt ook nog steeds gemaakt, bijvoorbeeld in Turkije en de Balkan. Deze variant bestaat niet uit laagjes, het is eerder een stoofpotje van fijngehakte aubergine, tomaat, gehakt en kruiden.
Chef Nikos was getraind in Frankrijk en hij gebruikte al zijn kennis om zijn nationale variant van moussaka minder Arabisch te maken. Waaronder dus de bechamelsaus, maar ook de laagjes techniek die wij kennen van lasagne. Inmiddels wordt moussaka al 100 jaar over heel de wereld op zijn manier gemaakt!