Zelf gezonde muesli maken, zonder suiker!

Gezond ontbijten? Maak je eigen muesli zonder suiker

Voor wie niet iedere dag met een boterham wil beginnen, ligt het voor de hand om voor yoghurt met muesli te kiezen.

Het is een smakelijk en makkelijk klaar te maken ontbijt, waar je niet snel genoeg van krijgt omdat je steeds kan blijven variëren met wat je erbij doet.

Bovendien vult muesli goed, waardoor de verleiding om voor de lunch wat te snoepen of stiekem een koekje te pakken makkelijk(er) te weerstaan is.

muesli

In de supermarkt vind je allerlei soorten kant-en-klare muesli. Prima toch? Nou… de muesli en cruesli in al die luxe pakken en zakken worden verkocht als gezonde keuze, maar als je op de ingrediëntenlijst kijkt, schrik je je vaak een ongeluk. Om de muesli lekkerder te maken wordt er enorm veel suiker aan toegevoegd. Daar gaat je goede voornemen om gezond te ontbijten.

Lekkerder, gezonder én goedkoper is het om je muesli zelf te maken. Dat kan prima zonder suiker, is doodeenvoudig en kost bijna geen tijd. Een keer in de week een flinke portie muesli maken van je favoriete ingrediënten, en je hebt elke dag een heerlijk ontbijt.

Ben je benieuwd naar meer gezonde ontbijt recepten? Probeer dan onze recepten voor zelf gezonde granola maken en overnight oats.

Is ontbijten met muesli gezond?

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Een goed begin is het halve werk, zeg maar. Toch is een goed ontbijt verzinnen nog niet zo eenvoudig. Het liefst ontbijt je iedere dag gezond en lekker. Maar iedere dag hetzelfde – dat wordt al snel saai. Een ontbijt moet dus leuk en lekker blijven. Omdat je er tot je lunch mee moet doen, is het ook handig als je er goed vol van raakt. Helemaal mooi is als je ook nog de nodige vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

zelfgemaakte muesli

De meeste Nederlanders ontbijten traditiegetrouw met brood. Dat vult vrij goed, en doordat je steeds ander beleg kan kiezen, blijft het ook iedere dag lekker. Maar is het heel gezond? Dat valt wat tegen. Dat ligt trouwens vooral aan wat we op ons brood doen: veel beleg is meestal te vet en te zout (kaas of vleeswaar, bijvoorbeeld) of te zoet (hagelslag, jam of stroop).

Yoghurt of melk met muesli is een prima alternatief. Dankzij de havervlokken vult het even goed als brood, maar is in essentie veel gezonder. Zeker als je gedroogd of vers fruit en een handje noten en zaden toevoegt krijg je met een muesli-ontbijt meteen al veel van de vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft. Fruit geeft het ook de nodige zoetigheid – extra suiker toevoegen is dan ook niet nodig. Variëren is ook geen probleem, want je kunt de mueslimix steeds aanpassen, of andere fruitsoorten uitproberen. Juist dat maakt muesli zo geschikt voor het ontbijt.

Een basisrecept voor zelfgemaakte muesli

Een recept voor muesli is ontzettend eenvoudig. Anders dan met cruesli of granola, dat in de oven gebakken moet worden om het knapperig te maken, hoef je met muesli niets te doen. Een recept voor muesli is dan ook niet meer of minder dan een samenstelling van havermoutvlokken en andere ingrediënten, die goed werkt. Heb je nog nooit muesli gemaakt, dan is dit een goed beginpunt. Naar mate je meer ervaring krijgt, kan je afwijken van dit recept en gaan variëren met je eigen ingrediënten. Dat is nou juist wat muesli zo leuk en lekker maakt!

muesli met fruit

De basis van je muesli bestaat uit havervlokken. Daar doe je, noten en zaden of pitten bij naar keuze bij. Eventueel voeg je daarna smaakmakers toe, zoals rozijnen of gedroogd fruit. De juiste verhouding is ongeveer 2:1:1. Dat wil zeggen: twee delen havervlokken, één deel noten en één deel gedroogd fruit.
Voor een flinke pot muesli heb je het volgende nodig:

 • 200 gram havervlokken;
 • 60 gram walnoten, naturel;
 • 60 gram gebrande, ongezouten cashewnoten;
 • 30 gram sesamzaad;
 • 30 gram pompoenpitten;
 • 30 gram zonnebloempitten;
 • 100 gram rozijnen.


Je maakt de muesli als volgt:

 1. Strooi de havermoutvlokken in een grote schaal;
 2. Hak de noten grof (met een mes, of eventueel met de keukenmachine), en schep ze door de havermoutvlokken heen;
 3. Voeg de zaden en pitten toe, en ook de rozijnen. Meng alles goed door elkaar;
 4. Giet het geheel in een pot die je goed af kunt sluiten.
zelfgemaakte muesli

Je kunt muesli eten met yoghurt, maar ook met melk, met amandelmelk of met water. Geschikt fruit voor bij de muesli is onder andere banaan, appel en peer. Maar bijna alle soorten fruit laten zich goed combineren tot een heerlijk ontbijt, dus leef je uit!

Muesli laten weken

Bedenk wel dat je de muesli een tijdje moet laten weken voordat je het opeet. Dat kun je ’s ochtends doen, maar je kunt er ook voor kiezen om de muesli een nacht te laten weken (in de koelkast). Er wordt ook wel eens beweerd dat het beter is voor je maag als de havervlokken flink lang geweekt heeft, maar daar is weinig bewijs voor.

Probeer beide manieren van weken eens uit, en kijk wat je beter bevalt. De muesli krijgt er een andere textuur en smaak van: de haver zuigt zich vol vocht en wordt zachter, en de verschillende smaken mengen beter. Sommige mensen vinden dat lekkerder, terwijl anderen de muesli liever kort laten weken. Aan jou de keus!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Speciaal voor jou.

KokenKoken

Voeg je koptekst hier toe

Wat eten we vandaag?
1001 recepten voor elke dag