Die heerlijke, kleine, zachte, zoete cakejes. Wat zijn ze toch heerlijk. En ook nog eens leuk om te doen. Sterker nog, muffins maken is hartstikke makkelijk.

Hier delen wij met jou het beste muffin recept van waaruit je kunt werken. Als je dit basisbeslag onder de knie hebt (en dat is dus kinderlijk eenvoudig) kun je er naar hartenlust op variëren met smaken en texturen. Probeer bijvoorbeeld hierna dit heerlijke recept voor blueberry muffins!

Veel plezier!

Muffins - basisrecept

0 from 0 votes
Course: Brunch, Dessert, TussendoortjeCuisine: Amerikaans
Portie

8

Muffins
Bereidingstijd

40

minutes

Ingrediënten

  • 200 gr bloem

  • 150 gr suiker

  • 1 zakje (7 gr) bakpoeder

  • 1 tl baking soda

  • 1 citroen, rasp

  • 1 ei

  • 75 ml zonnebloemolie

  • 100 ml karnemelk

  • 1 el vanille-extract

  • snufje zout

Bereiding

  • Meng de droge ingrediënten voor het beslag (bloem, suiker, citroenschil) in een kom.
    Meng de natte ingrediënten (karnemelk, ei, olie) in een andere kom.
  • Roer de droge en natte ingrediënten kort door elkaar. Doe dit niet te lang.
  • Vul het ingevette bakblik of de papieren muffinvormpjes driekwart met het beslag. Een ijsschep helpt hierbij om alle muffins even groot te maken.
  • Doe de muffins in een op 200 graden voorverwarmde oven en bak 25 minuten. Laten afkoelen.
    Dat is het! Nu kun je genieten en anderen blij maken!

Tips

  • Je kunt er lustig op los variëren met dit recept. Voeg fruit, chocolade of specerijen toe aan het beslag voor verschillende smaken.
  • Wil je vegan muffins maken? Dat kan! Vervang de karnemelk door plantaardige melk (soja/haver), en laat het ei weg. Voeg er een extra tl baksoda aan toe.
  • Je kunt het beslag een of twee dagen van te voren maken en bewaren in de koelkast. Als de visite er is, hoef je alleen nog maar het beslag in de vormpjes te doen en bakken maar!
  • Er zijn ook mini-muffinvormpjes te koop. Die zijn hartstikke leuk omdat je dan van die grappige kleine muffins hebt. Kan je lekker nóg meer muffins eten 😉
  • Ben jij avontuurlijk in de keuken? Probeer dan eens een hartige muffin! Gebruik 25 gram suiker in plaats van 150. Voeg er nog een extra snufje zout aan toe. En experimenteer! Kaas, kruiden, noten, groente. Je weet niet wat je proeft!
  • Maak een muffin extra mooi door de bovenkant voorzichtig te versieren. Bijvoorbeeld met een stukje citrus, wat muesli, noten of zaadjes.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

muffin met citrus

Muffins

Muffins komen uit Amerika en zijn het lichte, luchtige broertje van onze cake. Omdat in muffins doorgaans olie wordt gebruikt en niet boter, is het een lichtere variant. Dat maakt muffins geschikt om bij het ontbijt of bij de brunch te eten.


🍾 Gelegenheid

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten