Een makkelijk recept voor naanbrood

Jesper Doolaard
Jesper Doolaard

Maak je eigen naanbrood voor bij de Indiase maaltijd

De Indiase keuken is inspirerend. De felle curry’s en heftige specerijen vliegen je om de oren.

Al die verrukkelijke en kleurrijke gerechten worden geserveerd met rijst – en met naanbrood.

Als je je gaat verdiepen in de Indiase keuken, is een goed recept voor platte naan dan ook onmisbaar. Maar hoe maak je dat nou precies?

naan

Zoals met veel exotische zaken is ook het naanbrood bij ons vooral iets dat we kennen uit een pakje. Even oppiepen in de oven, en klaar. Maar zelfgemaakte naan is een heel ander beest dan het kant-en-klare broodje uit de supermarkt. Knapperig van buiten, zacht en donzig vanbinnen, en rijk van smaak: zo hoort naan te zijn.

Hier geven we je een geweldig recept voor naanbrood – dat gelukkig helemaal niet moeilijk is. Zo maak je zelf de beste naanbroden om te serveren bij je Indiase gerechten. Heerlijk!

Wat is naanbrood precies?

Naanbrood bestaat al heel lang: het werd al gemaakt in het oude Perzië. Tot op de dag van vandaag wordt er in heel Azië platbrood gemaakt. Traditioneel gebeurt dit in een tandoor (een klei-oven), waardoor het brood een textuur en smaak krijgt die een beetje te vergelijken valt met pizza. Maar anders dan pizza, dat toch vrij lastig is om thuis te maken, is naan voor de thuiskok prima te behappen.

naanbrood

Platbrood maken is in feite heel simpel. Twee dingen zijn wel van belang voor een goed naanbrood. Allereerst moet het deeg genoeg gluten ontwikkelen, zodat het de juiste smaak en structuur krijgt. Dat doen we door het goed te kneden, en door de gist voldoende tijd te geven om te ontwikkelen. En ten tweede: naan moet heel heet gebakken worden. Bij gebrek aan een echte klei-oven kun je dat het best in een hete pan doen: een conventionele oven haalt de temperatuur die daarvoor nodig is meestal niet.

Hoe maak je zelf naanbrood? Een eenvoudig recept

Voor acht traditionele naanbroden heb je het volgende nodig:

 • 1,5 tl gedroogde gist;
 • 1 tl suiker;
 • Ongeveer 150 ml lauwwarm water;
 • 300 gram harde witte bloem (geschikt voor brood);
 • 1 tl zout;
 • 5 el volle yoghurt;
 • 2 el gesmolten boter (of ghee), plus 2 el extra om de naan te bestrijken;
 • Zonnebloemolie;
 • Sesamzaad, nigellazaad of maandzaad.
naanbrood

Ga als volgt te werk:

 1. Activeer het gist, door het met de suiker in een beetje warm water te mengen. Laat het een paar minuten staan, tot het begint te bubbelen. Roer er daarna de yoghurt doorheen.
 2. Zeef de bloem in een grote kom, voeg het zout toe en meng het goed door elkaar heen.
  Maak een kuiltje in het midden van de bloem, en giet het gistmengsel er geleidelijk bij, samen met de gesmolten boter (of ghee). Meng het met je vingertoppen door elkaar.
 3. Meng het water geleidelijk bij het deeg en meng totdat je een zacht, kleverig deeg hebt. Het moet goed nat zijn, maar wel net stevig genoeg om een deeg te noemen. Dit doe je op gevoel: bekijk zelf hoeveel water je nodig denkt te hebben!
 4. Bestrooi je werkblad met een beetje bloem. Wip het deeg uit de kom en kneed het ongeveer vijf minuten met de hand. Het moet glad en minder plakkerig worden.
 5. Leg het deeg in een kom, waarvan de randen lichtjes zijn bestreken met zonnebloemolie, en draai het rond zodat het deeg een dun laagje olie krijgt. Bedek het met een vochtige theedoek, en laat ongeveer anderhalf tot twee uur rijzen.
 6. Is het deeg ongeveer verdubbeld in omvang? Haal het dan uit de kom, druk het even plat met de palmen van je hand, en verdeel het in acht gelijke balletjes.
 7. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur een minuut of vijf. De pan moet gloeiend heet zijn.
 8. Nu kun je de naan een voor een bakken. Pak een van de deegballetjes, druk ze plat en rol ze tot een platte cirkel. De randen mogen iets dikker zijn. Til het deeg op en houd het vast aan de bovenkant, zodat het uitrekt tot een druppelvorm.
 9. Leg het deeg in de pan. Wacht tot er bubbels ontstaan aan de bovenkant, draai het om, en bak het tot de onderkant mooi bruint. Draai het nu nogmaals om en bak het af, totdat er geen droge stukjes meer zijn.
 10. Haal het naanbrood uit de pan, en bestrijk het meteen met de gesmolten boter/ghee. Bestrooi het met nigellazaad, sesamzaad of maanzaad.

Herhaal stap 8 tot 10 totdat je alle naan hebt gebakken. Je kunt het brood het best in een theedoek wikkelen en in een mand leggen: zo blijft het lekker, terwijl je de andere naan bakt. Serveer het direct als bijgerecht bij een Indiase maaltijd. Heerlijk met een eenvoudige yoghurtdip of raita!

Insert Image
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!