Indiaas naanbrood om lekker mee te dippen [recept]

WijnSpijs
WijnSpijs

Naanbrood hoort bij Indiaas eten. Heerlijk zacht, zoetig brood om lekker mee te dippen in kruidige curry’s. Je kan kant-en-klare naanbroden kopen in de supermarkt, maar zelf maken is natuurlijk veel lekkerder. 

In dit artikel lees je een goed naanbrood recept. Supermakkelijk en niet te weerstaan. We begeleiden je stap voor stap naar de beste fluffy naanbroden die perfect samengaan met jouw favoriete Indiase gerechten, zoals deze kikkererwten curry en kip tandoori.

Lees snel verder voor het recept!

Indiaas naanbrood | recept

Bijgerecht | 8 stuks
Ingrediënten
  • 1,5 tl gedroogde gist
  • 1 tl suiker
  • ongeveer 150 ml lauwwarm water
  • 300 gram harde witte bloem (geschikt voor brood)
  • 1 tl zout
  • 5 el volle yoghurt
  • 2 el gesmolten boter (of ghee), plus 2 el extra om de naan te bestrijken
  • Zonnebloemolie
  • Sesamzaad, nigellazaad of maandzaad
naanbrood

Zo maak je naanbrood

Stap 1

Activeer de gist door het met de suiker in een beetje warm water te mengen. Laat het een paar minuten staan, tot het begint te bubbelen. Roer er daarna de yoghurt doorheen.

Stap 2

Zeef de bloem in een grote kom, voeg het zout toe en meng het goed door elkaar heen. Maak een kuiltje in het midden van de bloem, en giet het gistmengsel er geleidelijk bij, samen met de gesmolten boter (of ghee). Meng het met je vingertoppen door elkaar.

Stap 3

Meng het water geleidelijk bij het deeg en meng totdat je een zacht, kleverig deeg hebt. Het moet goed nat zijn, maar wel net stevig genoeg om een deeg te noemen. Dit doe je op gevoel: bekijk zelf hoeveel water je nodig denkt te hebben!

Stap 4

Bestrooi je werkblad met een beetje bloem. Wip het deeg uit de kom en kneed het ongeveer vijf minuten met de hand. Het moet glad en minder plakkerig worden.

Stap 5

Leg het deeg in een kom, waarvan de randen lichtjes zijn bestreken met zonnebloemolie, en draai het rond zodat het deeg een dun laagje olie krijgt. Bedek het met een vochtige theedoek, en laat ongeveer anderhalf tot twee uur rijzen.

Stap 6

Is het deeg ongeveer verdubbeld in omvang? Haal het dan uit de kom, druk het even plat met de palmen van je hand, en verdeel het in acht gelijke balletjes.

Stap 7

Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur een minuut of vijf. De pan moet gloeiend heet zijn.

Stap 8

Nu kun je de naanbroden een voor een bakken. Pak een van de deegballetjes, druk ze plat en rol ze tot een platte cirkel. De randen mogen iets dikker zijn. Til het deeg op en houd het vast aan de bovenkant, zodat het uitrekt tot een druppelvorm.

Stap 9

Leg het deeg in de pan. Wacht tot er bubbels ontstaan aan de bovenkant, draai het om, en bak het tot de onderkant mooi bruint. Draai het nu nogmaals om en bak het af, totdat er geen droge stukjes meer zijn.

Stap 10

Haal het naanbrood uit de pan, en bestrijk het meteen met de gesmolten boter/ghee. Bestrooi het met nigellazaad, sesamzaad of maanzaad.

Herhaal dit tot je alle naanbroden hebt gebakken. Je kunt het brood het best in een theedoek wikkelen en in een mand leggen: zo blijft het lekker, terwijl je de andere naan bakt. Serveer het direct als bijgerecht bij een Indiase maaltijd. Heerlijk met een eenvoudige yoghurtdip of raita!

Wat is naanbrood precies?

Naanbrood bestaat al heel lang: het werd al gemaakt in het oude Perzië. Tot op de dag van vandaag wordt er in heel Azië platbrood gemaakt. Traditioneel gebeurt dit in een tandoor (een klei-oven), waardoor het brood een textuur en smaak krijgt die een beetje te vergelijken valt met pizza. Maar anders dan pizza’s die toch vrij lastig zijn om thuis te maken, is naanbrood voor de thuiskok prima zelf te maken.

 

Platbrood maken is in feite heel simpel. Twee dingen zijn wel van belang voor een goed naanbrood:

  • Goed kneden: het deeg moet genoeg gluten ontwikkelen, zodat het de juiste smaak en structuur krijgt. Dat doe je door het goed te kneden, en door de gist voldoende tijd te geven om te ontwikkelen.
  • Hitte: naanbrood moet heel heet gebakken worden. Bij gebrek aan een echte klei-oven kun je dat het best in een hete pan doen: een conventionele oven haalt de temperatuur die daarvoor nodig is meestal niet.
Geef je mening!
recipe image
Recept
Maak zelf Indiaas naanbrood om lekker mee te dippen [Recept]
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

- drop a line, get in touch

PRAAT JE MEE?