Dit recept voor Nasi Goreng is simpel en snel, maar de smaak is waanzinnig. Niet voor niets wordt Nasi Goreng steevast gekozen als één van de allerlekkerste gerechten ter wereld. Op nummer 1 staat meestal rendang. En die twee kun je natuurlijk goed combineren! Stil je honger naar de Indonesische keuken nog meer en maak er ook Gado Gado bij.
Wat is trassi?
‘Zonder trassi geen nasi!’ Maar wat is trassi eigenlijk? Trassi is niets anders dan gefermenteerde garnalenpasta. Er is een droge en een natte variant die allebei dezelfde smaak geven. Recht uit het potje ruikt trassi misschien niet zo fris, maar het is een essentieel ingrediënt.
Let er trouwens wel op dat je de droge trassiblokken altijd goed inpakt in een boterhamzakje. Voor je het weet ruikt je hele keukenkast naar gedroogde garnaal.
Verschillende soorten sambal
Een potje sambal op tafel… Maar wat voor sambal dan? Elke Indonesische streek kent zijn eigen sambal variaties. Sterker nog, elke familie heeft zijn eigen, ambachtelijke sambalrecept. Om het je toch een beetje makkelijk te maken hebben we alle sambalsoorten, die in de supermarkt en toko verkrijgbaar zijn, hieronder op een rijtje gezet. Het is ook echt een aanrader om een keer je eigen sambal te maken.
- Sambal oelek is de standaardversie. Gemalen peper, olie en zout. Niets meer, niets minder.
- Sambal badjak is een lekkere kruidige sambal. Ietsje minder pittig, meer smaak.
- Sambal brandal is sambal die gebakken is. De sambal lijkt op oelek, maar heeft een meer gebakken en geroosterde smaak.
- Sambal manis heeft een meer zoete smaak. Dit zoetje neutraliseert de pittigheid en is daardoor de allerbeste keuze voor hen die graag sambal eten, maar niet zo van de hitte houden.
- Sambal trassi bevat, je raadt het al, trassi; de gedroogde garnalenpasta. Deze sambal is erg populair in Suriname en heeft een sterkere en zwaardere smaak.