Makkelijk Nasi Goreng recept mét geheim ingrediënt!

Dit recept voor Nasi Goreng is simpel en snel, maar de smaak is waanzinnig. Niet voor niets voor Nasi Goreng steevast gekozen als één van de allerlekkerste gerechten ter wereld. Op nummer 1 staat meestal rendang. En die twee kun je natuurlijk goed combineren! 

Voor deze 'gebakken rijst' is de ingrediënten lijst makkelijk aan te passen aan de restjes in de groentelade. Voeg zoveel groenten toe als je wilt, dat maakt het des te beter. Mocht je onverwacht dan toch teveel gekookt hebben? Restjes vries je makkelijk in voor later. 

Het toevoegen ei is een kwestie van smaak. Je kunt ze koken, omelet maken of zelfs een geroerd eitje als laatste stap door de rijst mengen. Maar wat ik het allerlekkerst op m'n nasi vind, is een in hete olie krokant gebakken ei - beetje zout erop - met nog zachte dooier. Gouden combinatie met die kom vol krokant gebakken rijst. Nom! 

En dan weet je nog niet eens wat het geheim van deze nasi goreng is. Lees snel verder! 

nasi goreng

Nasi Goreng maak je zo! 

Hoofdgerecht | 4 personen

Tip | Gekookte rijst is het lekkerst

De beste nasi maak je met rijst die al een dag van te voren gekookt is. De truc is om de rijst een nachtje in de koelkast te laten staan. Maar ook met warme rijst lukt het best hoor. 

Lekker voor erbij
  • komkommer
  • atjar
  • gebakken uitjes
  • seroendeng (een lekkere mix van kokos, pinda en kruiden) 
  • kroepoek
  • sambal
  • rendang!! 


Maak je koelkast leeg! Heb je een van onderstaande ingrediënten nog in huis? Voeg ze toe aan je Nasi!  

  • spitskool 
  • witte kool 
  • sperziebonen (wel even garen) 
  • paprika
  • doperwten
  • restjes varkensvlees of gamba's

Ingrediënten:

  • 2 el rijstolie
  • 300 gr gekookte rijst (het liefst een dag van te voren gekookt) 
  • 200 gr kipdijen, in kleine stukjes
  • 4 sjalotten
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 rode peper (lombok)
  • 2 cm geraspte gember 
  • 1/4 tl trassi
  • 1/2 kurkuma (geelwortel) 
  • 1/2 tl komijn
  • 1/2 tl korianderzaad
  • 1/2 tl kentjoer
  • 1 prei, in fijne ringen
  • 1 winterpeen, in stukjes
  • 2 el ketjap manis
  • sap van een halve limoen
  • 1 bosui 
  • 4  eieren

Maak eerst - het geheim van deze nasi goreng - de knapperige en zoete uitjes. Snijd twee sjalotten doormidden en daarna in dunne plakken. Bak ze in een hete wok met drie lepels zonnebloemolie. Bak in in kleine porties als dat nodig is. Je wilt bruine, zoete en knapperige uitjes. Zet apart op wat keukenpapier. Veeg de wok schoon met wat papier en gebruik 'm voor de rest van dit gerecht. 

Maak dan de kruidenpasta. 

Hak twee sjalotten, knoflook, gember, rode peper in de keukenmachine tot een grove salsa. Voeg alle kruiden en de trassi toe en mix vlug door elkaar. 

Zet een wok op medium vuur en neem de tijd om de wok echt even goed warm te laten worden. Voeg nu de rijstolie toe en bak de kruiden pasta zo'n 5 minuten terwijl je blijft roeren. 

Voeg de stukjes kip, prei, wortel en eventuele andere groenten of vlees toe en bak mee. 

Zet nu het vuur hoog (voeg eventueel meer olie toe als je dat nodig vindt) en wacht tot de groenten goed sissen. Voeg dan de koude rijst toe, Blijf wokken tot de rijst warm is en breng op smaak met ketjap en limoensap. 

Je kunt ondertussen de eitje bakken of koken, net wat je lekker vindt. 

Maak de rijst op smaak met peper en zout. En finish met de knapperige zoete sjalot, gesneden bosui en je eitje. Eet smakelijk. 

Wat serveer je bij nasi

Trassi?

Zonder trassi geen nasi!’ Maar wat is trassi eigenlijk? Trassi is niets anders dan gefermenteerde garnalenpasta. Er is een droge en een natte variant die allebei dezelfde smaak geven. Recht uit het potje ruikt trassi misschien niet zo fris, maar het is een een essentieel ingrediënt. Let er trouwens wel op dat je de droge trassiblokken altijd goed inpakt in een boterhamzakje. Voor je het weet ruikt je hele keukenkast naar gedroogde garnaal.

Wat serveer je bij nasi goreng?

Nasi goreng is een restjesgerecht en daarom passen veel dingen perfect bij deze schotel. Allereerst kun je nasi perfect gebruiken als basis van je rijsttafel. Maak er wat varkenssaté (saté babi madu), rendang en/of Indisch gekruide drumsticks bij. Dat is natuurlijk aardig wat werk, maar er zijn gelukkig ook genoeg makkelijke dingen die je nasi goreng naar een hoger plan tillen.

Snij een komkommer in plakjes en serveer naast je nasi. Atjar tjampoer of atjar ketimoen doen het fantastisch in combinatie met komkommer. Bestrooi dit roerbakgerecht met wat seroendeng en gebakken uitjes. Seroendeng is een mengeling van geschaafde pinda’s, kokos en kruiden. Dit goedje is kant-en-klaar verkrijgbaar in het kruidenschap. Serveer wat kroepoek bij de nasi en zet een pot sambal op tafel; er zijn namelijk altijd van die eters die het niet pittig genoeg kunnen krijgen.

Nasi Goreng

Verschillende soorten sambal

Een potje sambal op tafel… Maar wat voor sambal dan? Elke Indonesische streek kent zijn eigen sambalvariaties. Sterker nog, elke familie heeft zijn eigen, ambachtelijke sambalrecept. Om het je toch een beetje makkelijk te maken hebben we alle sambalsoorten, die in de supermarkt en toko verkrijgbaar zijn, hieronder op een rijtje gezet. Het is ook echt een aanrader om een keer je eigen sambal te maken. Waarover later meer. 

Sambal oelek is de standaardversie. Gemalen peper, olie en zout. Niets meer, niets minder.

Sambal badjak is een lekkere kruidige sambal. Ietsje minder pittig, meer smaak.

Sambal brandal is sambal die gebakken is. De sambal lijkt op oelek, maar heeft een meer gebakken en geroosterde smaak.

Sambal manis heeft een meer zoete smaak. Dit zoetje neutraliseert de pittigheid en is daardoor de allerbeste keuze voor hen die graag sambal eten, maar niet zo van de hitte houden.

Sambal trassi bevat, je raadt het al, trassi; de gedroogde garnalenpasta. Deze sambal is erg populair in Suriname en heeft een sterkere en zwaardere smaak.


Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Simple Share Buttons