Dit recept voor Nasi Goreng is simpel en snel, maar de smaak is waanzinnig. Niet voor niets wordt Nasi Goreng steevast gekozen als één van de allerlekkerste gerechten ter wereld. ​​Op nummer 1 staat meestal rendang. En die twee kun je natuurlijk goed combineren! Stil je honger naar de Indonesische keuken nog meer en maak er ook Gado Gado bij. 

Nasi Goreng

3 from 4 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Indonesisch
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

20

minutes

Voor deze nasi goreng is de ingrediënten lijst makkelijk aan te passen aan de restjes in de groentelade. Voeg zoveel groenten toe als je wilt, dat maakt het des te beter. Mocht je onverwacht dan toch teveel gekookt hebben? Restjes vries je makkelijk in voor later. 

Het toevoegen van ei is een kwestie van smaak. Je kunt ze koken, omelet maken of zelfs een geroerd eitje als laatste stap door de rijst mengen. Maar wat ik het allerlekkerst op m’n nasi vind, is een in hete olie krokant gebakken ei – beetje zout erop – met nog zachte dooier. Gouden combinatie met die kom vol krokant gebakken rijst. Nom! En dan weet je nog niet eens wat het geheim van deze nasi goreng is. Lees snel verder! 

Ingrediënten

  • 2 el 2 rijstolie

  • 300 gram 300 gekookte rijst (het liefst een dag van te voren gekookt)

  • 200 gram 200 kippendijen, in kleine stukjes

  • 4 4 sjalotten

  • 4 teentjes 4 knoflook

  • 1 1 rode peper (lombok)

  • 2 cm 2 geraspte gember

  • 1/4 1/4 trassi

  • 1/2 1/2 kurkuma (geelwortel)

  • 1/2 tl 1/2 komijn

  • 1/2 tl 1/2 korianderzaad

  • 1/2 tl 1/2 kentjoer

  • 1 1 prei, in fijne ringen

  • 1 1 winterpeen, in stukjes

  • 2 el 2 ketjap manis

  • 1/2 1/2 limoen (sap)

  • 1 1 bosui 

  • 4 4 eieren

  • Maak je koelkast leeg! Heb je een van onderstaande ingrediënten nog in huis? Voeg ze toe aan je Nasi!  
  • Spitskool 

  • Witte kool

  • Sperziebonen (wel even garen) 

  • Paprika

  • Doperwten

  • Restjes varkensvlees of gamba’s

  • Lekker voor erbij
  • Komkommer

  • Atjar

  • Gebakken uitjes

  • Seroendeng (een lekkere mix van kokos, pinda en kruiden) 

  • Kroepoek

  • Sambal (maak ook een keer zelf sambal!)

  • Rendang!!!

Bereiding

  • Maak eerst – het geheim van deze nasi goreng – de knapperige en zoete uitjes. Snijd twee sjalotten doormidden en daarna in dunne plakken. Bak ze in een hete wok met drie lepels zonnebloemolie. Bak in kleine porties als dat nodig is. Je wilt bruine, zoete en knapperige uitjes. Zet apart op wat keukenpapier. Veeg de wok schoon met wat papier en gebruik ‘m voor de rest van dit gerecht. 
  • Maak dan de kruidenpasta. Hak twee sjalotten, de knoflook, gember, en rode peper in de keukenmachine tot een grove salsa. Voeg alle kruiden en de trassi toe en mix vlug door elkaar. 
  • Zet een wok op medium vuur en neem de tijd om de wok echt even goed warm te laten worden. Voeg nu de rijstolie toe en bak de kruiden pasta zo’n 5 minuten terwijl je blijft roeren. 
  • Voeg de stukjes kip, prei, wortel en eventuele andere groenten of vlees toe en bak mee. 
  • Zet nu het vuur hoog (voeg eventueel meer olie toe als je dat nodig vindt) en wacht tot de groenten goed sissen. Voeg dan de koude rijst toe, Blijf wokken tot de rijst warm is en breng op smaak met ketjap en limoensap. 
    Je kunt ondertussen het eitje bakken of koken, net wat je lekker vindt. 
  • Maak de rijst op smaak met peper en zout. En finish met de knapperige zoete sjalot, gesneden bosui en je eitje. Eet smakelijk!

Tips

  • Gekookte rijst is het lekkerst. De beste nasi maak je met rijst die al een dag van te voren gekookt is. De truc is om de rijst een nachtje in de koelkast te laten staan. Maar ook met warme rijst lukt het. 
  • Nasi goreng is een restjes gerecht en daarom passen veel dingen perfect bij deze schotel. Allereerst kun je nasi perfect gebruiken als basis van je rijsttafel. Maak er wat varkenssaté (saté babi madu), rendang​ en/of Indisch gekruide drumsticks bij. Dat is natuurlijk aardig wat werk, maar er zijn gelukkig ook genoeg makkelijke dingen die je nasi goreng naar een hoger plan tillen.
  • Snij een komkommer in plakjes en serveer naast je nasi. Atjar tjampoer of atjar ketimoen doen het fantastisch in combinatie met komkommer. Bestrooi dit roerbakgerecht met wat seroendeng en gebakken uitjes. Seroendeng is een mengeling van geschaafde pinda’s, kokos en kruiden. Dit goedje is kant-en-klaar verkrijgbaar in het kruidenschap.
  • Serveer wat kroepoek bij de nasi en zet een pot sambal op tafel; er zijn namelijk altijd van die eters die het niet pittig genoeg k\tnnen krijgen.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Wat is trassi?

Nasi goreng

‘Zonder trassi geen nasi!’ Maar wat is trassi eigenlijk? Trassi is niets anders dan gefermenteerde garnalenpasta. Er is een droge en een natte variant die allebei dezelfde smaak geven. Recht uit het potje ruikt trassi misschien niet zo fris, maar het is een essentieel ingrediënt.

Let er trouwens wel op dat je de droge trassiblokken altijd goed inpakt in een boterhamzakje. Voor je het weet ruikt je hele keukenkast naar gedroogde garnaal.

Verschillende soorten sambal

Een potje sambal op tafel… Maar wat voor sambal dan? Elke Indonesische streek kent zijn eigen sambal variaties. Sterker nog, elke familie heeft zijn eigen, ambachtelijke sambalrecept. Om het je toch een beetje makkelijk te maken hebben we alle sambalsoorten, die in de supermarkt en toko verkrijgbaar zijn, hieronder op een rijtje gezet. Het is ook echt een aanrader om een keer je eigen sambal te maken.

  • Sambal oelek is de standaardversie. Gemalen peper, olie en zout. Niets meer, niets minder.
  • Sambal badjak is een lekkere kruidige sambal. Ietsje minder pittig, meer smaak.
  • Sambal brandal is sambal die gebakken is. De sambal lijkt op oelek, maar heeft een meer gebakken en geroosterde smaak.
  • Sambal manis heeft een meer zoete smaak. Dit zoetje neutraliseert de pittigheid en is daardoor de allerbeste keuze voor hen die graag sambal eten, maar niet zo van de hitte houden.
  • Sambal trassi bevat, je raadt het al, trassi; de gedroogde garnalenpasta. Deze sambal is erg populair in Suriname en heeft een sterkere en zwaardere smaak.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten