Natuurlijke wijn | vin naturel

Biologische- en biodynamische wijn is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Sinds kort op de radar - ook bij onze vrienden van de Keuringsdienst van Waarde - maar zeker niet nieuw: natuurlijke wijn of vin naturel.

Wat is natuurlijke wijn?

Biologische wijnen worden gemaakt zonder kunstmest en pesticiden. De biodynamische wijnmaker slaat nog wat verder door in die liefde voor de natuur. Maar wat er gebeurt nadat de druifjes achter de besloten wijnkelderdeur zijn, weet eigenlijk niemand.

Het grote verschil met de natuurlijke wijnmaker ligt dan ook voornamelijk in die kelder. Want de eerste regel bij natuurlijke wijn is dat de druiven ook biologisch of biologisch-dynamisch geteeld worden. De andere regels voor natuurlijke wijn hebben we voor je in een lekker lijstje gezet.

Druiven

1. Handarbeid

De druiven worden na een gelukkig biologisch leven met de hand geplukt. Tijdrovend en dus kostbaar, maar dit mensenwerk levert ongekende kwaliteit.

2. Wilde gist

Er worden bij het magische proces van vergisting alleen natuurlijke en ‘wilde’ gisten gebruikt. Deze gisten zijn van nature al aanwezig op de druiven. Fabrieksgisten zijn verboden.

3. Geen beesten

Bij het filteren van ‘normale’ wijn wordt vaak dierlijk materiaal gebruikt. Bijvoorbeeld vissenlijm of eiwitten.

4. Geen sulfiet

Nou ja, minder sulfiet. Maximaal 40 mg/liter. Sommige waaghals-wijnmakers zijn geheel onthouders van sulfiet.

Ter vergelijking. Er mag van de Europese Unie tot wel 260mg/liter sulfiet worden toegevoegd aan witte wijnen. Sauternes, de beroemde dessertwijn, is zelfs een bijzondere buitenbeentje. Daar mag wel 400 mg/l sulfiet worden toegevoegd.

5. Geen suiker

Suiker?! Er wordt geen suiker toegevoegd voor chapitalisatie (toevoegen van suiker aan vers druivensap, wat nog niet is vergist, om uiteindelijk een wijn te maken met meer alcohol.

6. Nadda Noppes

In biologische wijn zitten alleen druiven, verder niets. Helemaal puur natuur dus!

Wijngaard