Harold heeft een uitgesproken liefde voor natuurlijke wijn en is sinds 3 jaar de trotse eigenaar van Wilde Wijnen. Een webshop bomvol natuurlijke wijnen. En iemand met liefde voor wijn willen wij spreken.
Lees en ontdek Harolds' kijk op natuurwijn.

Gefermenteerd druivensap a.k.a natuurlijke wijn

"Natuurlijke wijn komt van biologische of biodynamische grond en de druiven worden met de hand (!) geplukt. Soms maakt men gebruik van een paard, maar machines zijn absoluut een no go. Het plukken van de druiven is een proces dat met veel liefde wordt uitgevoerd.

Pas in de kelder ontstaat natuurlijke wijn. Wijn in zijn puurste vorm of te wel gefermenteerd druivensap. Bij het maken van natuurlijke wijn worden er geen externe gisten of andere niet eigen bestanddelen toegevoegd. Alleen de autonome gisten die groeien op de schil van de druif worden gebruikt. Door alleen gebruik te maken van de eigen gisten, krijgt de wijn een soort van “gloed” die kenmerkend is voor de wijnmaker. De wijn wordt vervolgens niet geklaard of gefilterd.

Het is gebruikelijk om sulfiet (zwavel) toe te voegen om de wijn te beschermen tegen oxidatie en andere schadelijke invloeden. Het bijzondere van natuurlijke wijn is dat er nauwelijks sulfiet wordt toegevoegd.

Maar is wijn zonder toegevoegde sulfieten dan niet enorm instabiel? Nee. Natuurlijke wijn is een levend product gemaakt van de beste druiven.

natuurwijn-wilde-wijnen

Natuurlijke wijn versus de rest van de wijnwereld

De makers van natuurlijke wijnen zijn vaak ruige gasten, vergelijkbaar met de nieuwe generatie bierbrouwers. Ze maken natuurlijke wijnen vanuit overtuiging. Deze bevlogen wijnmakers lopen met hun lage rendement en beperkte doelgroep een enorm risico. Er is (nog) geen officieel keurmerk, maar wel is er een vereniging van natuurlijke wijnmakers (L’Association des Vins Naturels).

De klassieke professionals uit de wijnwereld scholen tegen de natuurlijke wijn. Men spreekt over fouten, maar wat is fout? Ja, het klopt dat in natuurlijke wijnen andere geuren en smaken voorkomen. Maar of dit dan ook fout is? Bij mensen zie je soms ook fouten, maar die kunnen dan nog wel heel erg mooi zijn. Aanhangers van natuurlijke wijnen houden juist van die diversiteit en het rebelse karakter. Misschien dat de klassieke professionals deze wijn daarom niet (willen) snappen?

Help de wijn is troebel?!

Juist. Natuurlijke wijn is zoals eerder aangegeven ongefilterd. In je glas ziet het er uit als appelsap, het ruikt anders en eenmaal in je mond geeft het ook een andere beleving.

Stel je drinkt al je hele leven alleen maar Pickwick thee en dan krijg je opeens een echte mooie Earl Grey. Wow! Je snapt er even helemaal niks van. Al die jaren drink je al thee, maar dit smaakt toch echt anders. Zo moet je het ook zien, wanneer je start met natuurlijke wijnen. Vergeet alles en laat je meevoeren in deze unieke smaakbeleving.

Natuurlijke wijn

High on wine?!

De ‘high’. Niet dronken, zoals van gewone wijn. Gewone wijn maakt zwaar en log. Natuurlijke wijn geven je een korte high en geen zwaar gevoel. Natuurlijke wijn leeft en de bacteriën doen natuurlijk ook wat met je. Ook goed om te weten is dat natuurlijke wijn je geen kater geeft!

Klaar voor natuurlijke wijn?

1. Vergeet alles
Zet je bestaande wijnkennis even aan de kant en probeer je open te stellen voor natuurlijke wijnen. Bekende druiven in natuurlijke wijn kunnen anders smaken en soms herken je de druif zelfs niet meer terug!

2. Temperatuur
Over het algemeen drinken mensen rood te warm en wit te koud. Rode wijn op kamer temperatuur kan, maar bedenk je eerst hoe warm het is in die kamer. Idealiter drink je rode natuurlijke wijn op 15 á 16 graden. Hoe lichter het rood, hoe kouder die mag.

3. Glaswerk
Glaswerk is belangrijk. Maar serieus, drink gewoon uit een glas dat je lekker vindt drinken! Kleine tip: schenk je glas niet te vol. Geef de wijn wat ruimte.

4. Decanteren
Decanteren is niet altijd nodig. Sommige wijnen hebben er veel baat bij als je ze ’s ochtends al open zet, om ze ’s avonds leeg te slurpen. Andere wijnen verliezen juist veel geur en smaak door te decanteren. Laat je daarom vooraf informeren.

5. Drink het nu
Natuurlijke wijnen leven en veranderen in je glas. Het liefst drink je een fles in een avond leeg (en dat lukt met gemak). Mocht je de rode wijn toch niet helemaal opkrijgen? Kan bijna niet, maar indien dit wel het geval is zet je de wijn weg in de koelkast.

6. Geniet
Geniet en laat je verrassen.

Op de proeftafel

~ QUAND LE CHAT N’EST PAS LA 2014 | JEAN PIERRE RIETSCH | € 14,-
Natuurlijke Pinot Gris uit de Elzas. Pinot Gris is een blauw/roze druif en de druiven worden gefermenteerd met de schil. Hierdoor krijgt de wijn zijn een oranje kleur. Mooie wijn om mee te starten!

~ AH! RAMON 2014 | LA SORGA | € 15,-
Iconische wijn in de wereld van de natuurlijke wijn gemaakt van de vergeten druif Aramon. Onder andere ook te proeven bij de culinaire revolutionair Noma, van René Redzepi. Per jaar maakt de wijnmaker 25 verschillende wijnen, maar zonder een eigen wijngaard. De maker zoekt (het liefst oude) percelen in Zuid Frankrijk voor zijn wijn. Zie het recept wijn-spijs combinatie :-)

~ LITROZZO 2014 BIANCO | LE COSTE | € 14,00
Hardloper uit de collectie van Harold. Natuurlijke wijn volgens het boekje, oftewel puur gefermenteerd druivensap. Stuivend en heel erg wild. Wijn zoals je het maakt zonder ingrijpen."

Natuurlijke wijnen

Natuurlijke wijn interessant hoor

Natuurwijn is relatief gezien best duur en de smaken zijn bijzonder. Je moet echt even omschakelen.
De 'high' van natuurwijnen schijnt verslavend te zijn, maar wij hebben daar nog niet echt 'last' van.
Gewoon een keer proberen dus. Het geeft zeker iets om over na te denken.