Nebbiolo is een blauwe druif die veel fans heeft en voornamelijk groeit in de Italiaanse streek Piemonte. Dit is de druif van de grote Barolo wijnen. De Nebbiolo wordt gebruikt voor de grote wijnen van Italië. De al eerder genoemde Barolo is natuurlijk een wijn waar je niet omheen kunt. Maar Nebbiolo is ook verantwoordelijk voor Barberesco en de Nebbiolo Langhe. Vooral de laatste is het opzoeken waard. De prijskwaliteit is fantastisch.

Nebbiolo DOCG wijnen vanaf vijftig euro

Barolo DOCG – ‘normale’ Barolo, gemaakt van 100% Nebbiolo druiven en minimaal 38 maanden gerijpt, waarvan 18 maanden op hout.

Barolo Riserva DOCG – ook 100% Nebbiolo, maar nu minimaal 62(!) maanden gerijpt, waarvan 18 maanden op hout.

Barberesco DOCG – ‘normale’ Barbaresco, ook van enkel Nebbiolo, 26 maanden gerijpt waarvan 9 op hout.

Barberesco Riserva DOCG – idem, maar nu 50 maanden gerijpt, waarvan 9 op hout.

Alles over Nebbiolo

Infographic nebbiolo

Hoe smaakt Nebbiolo wijn?

De Nebbiolo lijkt in het glas wel een beetje op Pinot Noir. De druiven hebben weinig kleurintensiteit en groeien niet makkelijk. Ze blijven lang hangen en hebben soms moeite rijp te worden.

Ingezet in wijn zijn de primaire aroma’s bijvoorbeeld aardbeien, rozen, vijgen en pruimen. Verder kun je witte peper, kaneel, leer, chocolade en drop tegenkomen.

De hoge zuren en tannines maken het een wijn waar je even van af moet blijven.Vooral de Barolo’s kunnen fantastisch rijpen. Na zo’n tien jaar in de kelder worden alle smaken zachter. Zowel de zuurgraad als de tannines worden met de jaren alleen maar aangenamer. De kleur krijgt na die lange rijping ook een oranjeachtige gloed.

Wat eet je bij Nebbiolo wijn?

De wijnen van Nebbiolo druiven hebben delicate aroma’s, maar daarnaast stevige tannines en zuren. Door de zuurgraad kun je deze wijnen combineren met gerechten die dat ook hebben. Denk aan typische Italiaanse gerechten met tomatensaus, maar vergeet ook vooral de Aziatische keuken niet. Nebbiolo en 5- spice schijnen geweldig samen te gaan. Een klassieke combinatie is Ossobucco & Barolo.