Nebbiolo – de superster van de Barolo [infographic]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Nebbiolo is een blauwe druif die veel fans heeft en voornamelijk groeit in de Italiaanse streek Piemonte. Dit is de druif van de grote Barolo wijnen. De Nebbiolo wordt gebruikt voor de grote wijnen van Italië. De al eerder genoemde Barolo is natuurlijk een wijn waar je niet omheen kunt. Maar Nebbiolo is ook verantwoordelijk voor Barberesco en de Nebbiolo Langhe. Vooral de laatste is het opzoeken waard. De prijskwaliteit is fantastisch.

De prijspakkers | Nebbiolo DOCG vanaf vijftig euro

Barolo DOCG – ‘normale’ Barolo, gemaakt van 100% Nebbiolo druiven en minimaal 38 maanden grijpt, waarvan 18 maanden op hout.

Barolo Riserva DOCG – ook 100% Nebbiolo, maar nu minimaal 62(!) maanden gerijpt, waarvan 18 maanden op hout.

Barberesco DOCG – ‘normale’ Barbaresco, ook van enkel Nebbiolo, 26 maanden gerijpt waarvan 9 op hout.

Barberesco Riserva DOCG – idem, maar nu 50 maanden gerijpt, waarvan 9 op hout.

nebbiolo infographic
Interessant?

WijnSpijs Academy

Bekijk nu de trailer
Video afspelen

#NOMNOM Smaak

De Nebbiolo lijkt in het glas wel een beetje op Pinot Noir. De druiven hebben weinig kleurintensiteit en groeien niet makkelijk. Ze blijven lang hangen en hebben soms moeite rijp te worden.

Ingezet in wijn  zijn de primaire aroma’s bijvoorbeeld aardbeien, rozen, vijgen en pruimen. Verder kun je witte peper, kaneel, leer, chocolade en drop tegenkomen.

De hoge zuren en tannines maken het een wijn waar je even van af moet blijven. Vooral de Barolo’s kunnen fantastisch rijpen. Na zo’n tien jaar in de kelder worden alle smaken zachter. Zowel de zuurgraad als de tannines worden met de jaren alleen maar aangenamer. De kleur krijgt na die lange rijping ook een oranjeachtige gloed.

barolo flessen

Nebbiolo & Spijs

De wijnen van Nebbiolo druiven hebben delicate aroma’s, maar daarnaast stevige tannines en zuren. Door de zuurgraad kun je deze wijnen combineren met gerechten die dat ook hebben. Denk aan typische Italiaanse gerechten met tomatensaus, maar vergeet ook vooral de Aziatische keuken niet. Nebbiolo en 5- spice schijnen geweldig samen te gaan. Een klassieke combinatie is Ossobucco & Barolo.

 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?