De S. Pellegrino Young Chef Academy Competition is dé competitie voor chefs onder de 30 jaar. Hier laten jonge, talentvolle chefs zien wat ze in huis hebben!

Op 24 en 25 oktober vindt de 5e editie plaats in Kopenhagen. Naast 13 internationale jonge chefs koken er twee(!) Nederlandse chefs mee, Chef-kok Eddie Meijboom van Bodega in Haarlem en chef de partie patisserie Jet Loos van RE-NAA** in Noorwegen.

S. Pellegrino Young Chef Academy Competition

De S. Pellegrino Young Chef Academy ziet in dat de toekomst van de gastronomie ligt bij jong talent. Het is een internationaal initiatief dat culinaire talenten uitdaagt om hun gastronomische grenzen te verkennen. Volgens Stefano Bolognese, de International Business Unit Director van S. Pellegrino, beginnen de ontwikkelingen in de gastronomie bij de jonge talenten. Met de competities willen ze dit ondersteunen.

De Nederlanders

Het is niet de eerste keer dat Nederland meedoet aan deze competitie.

Friso van Amerongen, toen souschef bij RIJKS* nu met Michelin-ster in de keuken van het Amsterdamse restaurant Wils*, deed al eerder mee aan deze competitie. Nu is het dus de beurt aan Eddie Meijboom (26) en Jet Loos (23) om Nederland te vertegenwoordigen.

Chef Eddie Meijboom, Bodega Haarlem

De jonge chef Eddie Meijboom heeft nu al een indrukwekkend cv. Hij kookte eerder in restaurants als ML* en Fris in Haarlem, Cheval Blanc* in Heemstede en La Rive in Amsterdam.

Na zijn koksopleiding keert Eddie als sous-chef terug in de keuken van zijn voormalig leermeester, Rick May. Vervolgens opent het duo in 2020 samen restaurant Bodega, een modern Spaans restaurant in het hartje van Haarlem.

In 2017 won Eddie al Talent van de Toekomst en behaalde hij de titel SVH Gezel Meester.

‘Toen ik hoorde dat ik erbij zat, heb ik meteen alle andere genomineerden opgezocht. Dit gaat een pittige strijd worden. Tot oktober zal ik me elke dag voorbereiden en trainen. Want ik zie deze competitie echt als een kans om internationaal te laten zien waar ik voor sta als chef.’

- Eddie Meijboom

Chef Jet Loos, RE-NAA Noorwegen

Ook de 23-jarige Jet Loos heeft voor haar leeftijd veel ervaring opgedaan. Als leerling en chef in verschillende sterrenkeukens, zoals onder andere in De Groene Lantaarn** in Staphorst en Restaurant Perceel* in Capelle aan den IJssel.

Na haar studies heeft Jet zin in een avontuur. Ze begint aan een droomstage in de keuken van RE-NAA** in Noorwegen. En daar blijft het niet bij. Ze maakte zoveel indruk dat ze er tegenwoordig aan de slag is als chef de partie patisserie.

Eddie Meijboom van restaurant Bodega
Chef de partie de patisserie Jet Loos
Jet Loos bij RE-NAA**

De finale van 'World's Best Young Chef' in Milaan

Op 24 en 25 oktober van dit jaar strijden Eddie en Jet in de regionale finale voor een plekje in die wereldwijde finale in Milaan die wordt gehouden in 2023.

Alle deelnemers moeten een signature dish creëren waarin ze hun culinaire visie laten zien. Ze worden tijdens de wedstrijd begeleidt door een mentor die ze zelf kiezen. Eddie werkt samen met Rick May. Jet gaat de wedstrijd aan met ondersteuning van Mathew Leong, executive chef van RE-NAA.

De talenten worden beoordeeld door een jury van topchefs bestaand uit Mark Moriarty, Kamille Seidler, Tommy Myllymäki en Nederlandse chef Jan Boerma tijdens deze Noord Europese finale. Ben je zelf benieuwd naar de kunsten van chef Eddie Meijboom? Reserveer dan nu een ticket voor de WijnSpijs Wandeling in Haarlem.

Go Jet en Eddie!