1. Eieren

Eiwitten en koolhydraten: onontbeerlijk na het sporten. En eieren bevatten beide. Zo’n 70 calorieën per stuk en ook nog eens 6,3 gram eiwit. Bovendien bevatten eieren vitamine D. En vergeet die Rocky-films waarin enkel rauwe eieren worden gegeten. Dat is echt helemaal nergens goed voor. Oké, je krijgt er een scheve bek van, net als Sylvester Stallone – en dat willen we niet. Lekker koken dus, die eieren.

2. Jus d’orange

In plaats van een hip sportdrankje achterover te slaan na het sporten, is het veel beter een vers glas sinaasappelsap te drinken. Behalve een flink shot vitamine C, krijg je zo ook kalium binnen. Goed voor de energiehuishouding in de spieren!

3. Banaan

Bananen bevatten snelwerkende koolhydraten; net wat je nodig hebt na het sporten. Bovendien barsten bananen van de glycogeen, en dat helpt je lichaam weer bij het herstel van je spieren. En natuurlijk bevatten bananen – net als sinaasappelsap – lekker veel kalium. Prima idee voor een heerlijke shake dus!

4. Zalm

Zalm zit niet alleen barstensvol eiwitten, maar bevat ook omega-3-vetzuren. Stimuleert de spieropbouw en beschermt je tegen hart- en vaatziekten.

5. Bosbessen

Bosbessen zijn superfruit. Barstensvol vitamines en antioxidanten, belangrijk voor een gezonde stofwisseling.

6. Gedroogde vruchten en noten

Sla na het sporten één of twee handjes achterover en je hebt in een handomdraai je eiwitten en koolhydraten weer op niveau. Sojanoten zijn vooral geschikt voor de opbouw van spierweefsel. Een handje bevat maar liefst 34 gram eiwit.

7. Ananas

Ananas bevatten bromelaïne, een natuurlijk stofje dat kneuzingen, verstuikingen en zwelling sneller doet genezen. Bovendien is ananas rijk aan vitamine C.

8. Kiwi

Echte vitaminebommetjes! Veel vitamine C en kalium, dat weer goed is voor de botten. Gooi je je kiwi het liefst in de blender? Neem dan ook de schil mee. Deze zit weer vol met vezels en dat is weer goed voor je darmstelsel. Australiërs doen dat allemaal. En zij kunnen het weten, want zij komen uit het land van de kiwi.

9. Water

Water! Ja! We zouden het bijna vergeten. Drink het liefst al water vóór en tijdens het sporten. Want krijg je dorst, dan ben je eigenlijk al te laat. Dus: houd je vochthuishouding op peil, óók na het sporten!

In Perfecte Conditie boek

In perfecte conditie

Auteur | Ellen Hoog

Prijs | €7,90

Uitgeverij | Overamstel Uitgevers

ISBN | 9789048825851