Negroni, wereldberoemde cocktail met stijl [Recept]

Yvo Nafzger
Yvo Nafzger

De Negroni is een sterke, smakelijke cocktail met een interessante geschiedenis. Het drankje is in het begin van de 20eeuw uitgevonden door een Italiaanse graaf. De Negroni cocktail is het perfecte drankje om mee te experimenteren en te variëren.

Naast de ‘standaard’ cocktail, vind je allerlei andere variaties met sterke, frisse en smakelijke twists. Lees snel verder en maak kennis met bijvoorbeeld de Negroni Sbagliato of de Dutch Negroni – ja écht, die bestaat.

​Een gekke graaf

Graaf Negroni

Het verhaal van deze cocktail begint in Florence. Daar woonde de excentrieke Italiaanse graaf van Negroni. Deze adelborst hield wel van een drankje en kwam dagelijks een alcoholische versnapering nuttigen in zijn stamcafé in het centrum van de stad. Lange tijd was de Americano-cocktail zijn favoriet: een mix van campari, vermouth en bruiswater. De graaf van Negroni was een échte drinkebroer en hij vond de Americano eigenlijk te slapjes. Op een dag vroeg hij de bartender van zijn stamcafé om het bruiswater in ​zijn gebruikelijke cocktail te vervangen door gin.

​En zo geschiedde. De cocktail kreeg daardoor een hele ​unieke en eigen smaak. De Negroni was geboren. Om zichzelf en ​zijn drankje van de Americano (en andere cocktails) te onderscheiden, voegde de graaf een stukje sinaasappelschil toe. Een heerlijke garnering die goed bij de vermouth en campari past. 

Na zijn wereldberoemde ontdekking, opende de graaf een Negroni distilleerderij. Hier wordt, tot op vandaag, kant-en-klare Negroni gebrouwen, volgens traditioneel recept. Je kunt bij de slijter nog steeds deze flessen kopen. Maar zeg nou zelf: waarom zou je een cocktail kopen? Het is toch veel leuker om deze helemaal zelf in elkaar te flansen? ​In deze Negroni recepten lees je hoe je dat doet!

Negroni

Negroni Cocktail Recept | Eén glas

​Ingrediënten:

 • 20 ml. Gin
 • 20 ml. Rode (zoete) vermouth (het bekendste merk is Martini)
 • 20 ml. Campari
 • IJsblokjes
 • Verse sinaasappelschil

​Aan de slag!

Sommige cocktails zijn heel eenvoudig om te maken, dit is er één van. Maar vergis je niet! De Negroni heeft een diepe en complexe smaak. Ten eerste mix je de gin, vermouth en campari in een tumbler: een groot whiskyglas. Roer daarna de drankjes even goed door elkaar en voeg daarna ijs toe. Tenslotte doe je, om de smaak volledig tot zijn recht te laten komen, er een stukje sinaasappelschil bij. Serveer de cocktail zodra deze goed koud is geworden. 

Hieronder een filmpje over hoe je dit geweldige drankje moet maken. Het is soms makkelijker om het iemand te zien doen voordat je het zelf doet!


Andere Cocktails

Ben je benieuwd naar onze andere cocktail recepten? Een paar van onze favorieten zijn de Pina Colada, Cosmopolitan en de Strawberry Daiquiri.

​Variëren

Negroni Sbagliato

Het mooiste aan deze wereldberoemde cocktail is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Eén van de meest beroemde variaties is de Negroni Sbagliato. Zoals de allerbeste uitvindingen in de geschiedenis van de mensheid, is ook dit drankje per ongeluk uitgevonden. In 1972 gooide een Milanese barman mousserende wijn in plaats van gin in een Negroni. Hij gooide de vergissing niet in de gootsteen, maar besloot er een slokje van te nemen.​ Hij merkte direct dat de mousserende wijn geen slechte toevoeging was. De Sbagliato-variant veroverde al snel de wereld. Een leuk weetje om te vertellen tijdens het serveren van deze modern classic: Sbagliato is Italiaans voor ‘verkeerd’. Je maakt deze Negroni Sbagliato door de gin te vervangen voor prosecco (of andere mousserende wijn, als je dat lekker vindt).

Negroni

​Negroni La Dolce Vita

Ah, het zoete leven. Welke Italiaan is er niet mee groot geworden? Deze Negroni is een tikje eloquenter dan de Sbagliato. Het is een cocktail voor de fijnproevers en vraagt om wat meer aandacht. In plaats van gin, mix je deze variant met een drankje dat amaro heet. Dit is een bittere Italiaanse kruidenlikeur, die iets weg heeft van de smaak van tonic. Het alcoholpercentage kan variëren: amaro bevat tussen de 16% en 40% alcohol. Voor deze Negroni gebruik je het beste een amaro met ongeveer 30%. Een smakelijk merk is Averna. Al zul je hier in Nederland wel naar een goede slijter moeten om deze amaro te bemachtigen.
Een La Dolce Vita Negroni schenk je niet in een 
tumbler, maar in een longdrinkglas. Ook gebruik je limoen, in plaats van sinaasappelschil. Hoe je hem maakt? Zo:

Ingrediënten | Eén glas

Ingrediënten Negroni
 • 60 ml. Campari
 • 30 ml. Amaro
 • 60 tot 90 ml. Bruiswater
 • Scheutje limoensap
 • Verse limoenschil
 • IJsblokjes

Vul het longdrinkglas met ijs. Voeg de campari, amaro en het bruiswater toe tot aan de rand. Roer het geheel goed door elkaar. Tenslotte voeg je een scheutje limoensap toe en een stukje schil ter garnering. Nu kun je de meest sophisticated Negroni die er bestaat uitserveren. Salud!

​Negroni La Dura Vita

Het harde leven, want een drankje moet soms ook gewoon bikkelen zijn. Deze Negroni heeft, zoals ze dat in Engeland graag zeggen, een acquired taste. Nee, deze bittere pil is niet voor iedereen weggelegd. De tonicfans zullen zich alvast in hun handjes knijpen bij het lezen van dit recept. Maken en drinken op eigen risico dus! Voor dit recept gebruik je overigens gewoon weer een tumbler.

​Ingrediënten | Eén glas

 • 45 ml. Gin
 • 30 ml. Campari
 • 15 ml. Amaro
 • Scheutje limoensap
 • Verse limoenschil
 • IJsblokjes
Negroni Cocktail


Vul de tumbler met ijsblokjes. Voeg de gin, campari en amaro toe. Tenslotte volg je dezelfde stappen als je met La Dolce Vita zou doen: roer goed door het glas en voeg als laatste het scheutje limoensap en de limoenschil toe. Cin Cin!

​Dutch Negroni

Een echte aanrader. Wie nog nooit van deze cocktail heeft gehoord of wie hem nog nooit heeft geprobeerd, mist echt iets in zijn of haar leven. Deze Negroni wordt gemaakt met korenwijn of oude jenever. Dit ingrediënt geeft de Negroni een onmiskenbare Nederlandse smaak. Een drankje dat vooral lekker is tijdens de donkere en koude dagen. ​Zo bereid je dit heerlijke aperitief:

​Ingrediënten | Eén glas

NEgroni6
 • 40 ml. Korenwijn of Oude Jenever
 • 20 ml. Campari
 • 30 ml. Rode vermouth
 • 2 Scheutjes oranjebitter
 • Verse sinaasappelschil
 • Ijsblokjes

Gebruik voor deze cocktail een tumbler. Schenk hier de korenwijn of oude jenever in. Vervolgens voeg je de campari en vermouth toe. Vul het glas met ijsblokjes en schenk er twee scheutjes oranjebitter bij. Roer het geheel goed door en voeg tenslotte een stukje sinaasappelschil toe. Proost!

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!