De Negroni is een sterke, bittere Italiaanse cocktail, gemaakt met gin, vermout en Campari. Heerlijk op een warme nazomeravond op het terras, waan je in Italië! 

Maar hoe maak je nu zelf een Negroni cocktail? Dat lees je in dit artikel. Ook geven we je naast de ‘standaard’ cocktail, allerlei andere variaties met sterke, frisse en smakelijke twists. Hier vind je trouwens al onze recepten voor cocktails. Daar zitten ook nog een paar hele fijne bij!

Lees snel verder en maak je eigen Negroni of een variatie zoals bijvoorbeeld de Negroni Sbagliato of de Dutch Negroni – ja écht, die bestaat.

Negroni Cocktail

2 from 12 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

1

Glas
Bereidingstijd

10

minutes

Ben je benieuwd naar onze andere cocktail recepten? Een paar van onze favorieten zijn de Pina ColadaCosmopolitan en de Strawberry Daiquiri.

Ingrediënten

 • 20 ml. 20 Gin

 • 20 ml. 20 Rode (zoete) vermouth (het bekendste merk is Martini)

 • 20 ml. 20 Campari

 • IJsblokjes

 • Verse sinaasappelschil

Hoe maak je een negroni cocktail?

 • Sommige cocktails zijn heel eenvoudig om te maken, dit is er één van. Maar vergis je niet! De Negroni heeft een diepe en complexe smaak. Ten eerste mix je de gin, vermouth en campari in een tumbler: een groot whiskyglas.
 • Roer daarna de drankjes even goed door elkaar en voeg daarna ijs toe.
 • Tenslotte doe je, om de smaak volledig tot zijn recht te laten komen, er een stukje sinaasappelschil bij. Serveer de cocktail zodra deze goed koud is geworden.
 • Hieronder een filmpje over hoe je dit geweldige drankje moet maken. Het is soms makkelijker om het iemand te zien doen voordat je het zelf doet!

Video van het recept

Variaties op de Negroni Cocktail

 • Negroni Sbagliato: Gebruik mousserende wijn in plaats van gin.
 • Negroni La Dolce Vita: Bij deze variatie gebruik je in plaats van gin, een drankje dat amaro heet. Tip: Kies een amaro met ongeveer 30% alcohol.
 • Negroni La Dura Vita: Vervang de vermouth voor amaro. 
 • Dutch Negroni: Deze Negroni wordt gemaakt met korenwijn of oude jenever in plaats van gin. De korenwijn/jenever geeft de Negroni een onmiskenbare Nederlandse smaak.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Negroni cocktail

Hoe is de Negroni ontstaan?

Het verhaal van deze cocktail begint in Florence. Daar woonde de excentrieke Italiaanse graaf van Negroni. De graaf hield wel van een drankje en kwam dagelijks een alcoholische versnapering nuttigen in zijn stamcafé in het centrum van de stad. 

Lange tijd was de Americano-cocktail zijn favoriet: een mix van campari, vermouth en bruiswater. De graaf van Negroni hield wel van een drankje en hij vond de Americano eigenlijk te slapjes.  Hij vroeg de bartender van zijn stamcafé om het bruiswater in zijn gebruikelijke cocktail te vervangen door gin.

De cocktail kreeg daardoor een hele unieke en eigen smaak: de Negroni was geboren. Om zichzelf en zijn drankje van de Americano (en andere cocktails) te onderscheiden, voegde de graaf een stukje sinaasappelschil toe. Een heerlijke garnering die goed bij de vermouth en campari past. 

Na zijn wereldberoemde ontdekking, opende de graaf een Negroni distilleerderij. Hier wordt, tot op vandaag, kant-en-klare Negroni gebrouwen, volgens traditioneel recept. Je kunt bij de slijter nog steeds deze flessen kopen. 

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten