Thuis zitten saai? Welnee! Met deze tips ben je nog uren zoet… letterlijk en figuurlijk. Ik geef je een overzicht van de leukste Netflix series en documentaires voor foodies (en ook voor de winelovers)

En als je dan uitgekeken bent, kun je daarna zelf aan de slag met de leukste recepten. Heb je zelf een tip die er niet bijstaat? Laat een comment achter voor je medelezers! 

#1 The Chef Show

Mijn absolute favoriet van Netflix op dit moment. In deze serie zie je schrijver en regisseur Jon Favreau en chef Roy Choi, bekend van zijn taco-truck Kogi. Samen trekken ze langs verschillende restaurants en foodtrucks om nieuwe smaken, combinaties en recepten te ontdekken. 

In de afleveringen echte celeb chefs en beroemde vrienden van Jon. Als je de film ‘Chef’ hebt gezien en deze helemaal te gek vond, is dit zeker een aanrader! [tip] Als je ‘Chef’ nog niet hebt gezien, moet je daar misschien meteen mee beginnen! 

#2 Chef's table

In deze serie, met Emmy-nominatie op haar naam, staat in elke aflevering één chef centraal. De chefs uit de serie komen uit verschillende landen van de wereld en behoren allemaal top van de top van de culinaire wereld. Een aanrader voor horeca of voor foodies die elke cent opzij centen voor hun volgende Michelin ervaring. 

Zij vertellen elk hun verhaal; de passie, de achtergrond en de gastronomische kunstwerken komen allemaal aan bod.[tip] Voor wie alle zes seizoenen van deze serie al uit heeft, niet getreurd. Chef’s Table France en Chef’s Table Desserts staat ook op Netflix! 

#3 Street Food

Street Food is van dezelfde makers als Chef’s Table. In dit eerste seizoen speelt elke aflevering zich af in een andere stad, van Bangkok in Thailand tot Cebu op de Filipijnen, waarbij we een kijkje in de keuken krijgen van de beste streetfood toko’s van Azië. 

Bijzonder is de manier waarop de chef’s succesvol geworden zijn en de achtergrondverhalen die ze te vertellen hebben. Vergeet geen snacks bij de hand te houden. Hier ga je absoluut van watertanden. 

#4 Million Pound Menu

In Million Pound Menu koken chef’s voor een groep investeerders in de hoop een restaurant op te mogen zetten. 

De chef’s openen een pop-up restaurant in Manchester en investeerders proeven de gerechten. Zien ze er potentie in? Alleen de beste chefs overtuigen. 

#5 Wine Country

Geen serieuze serie, maar een fantastische comedie. In deze film gaat een groep vriendinnen op vakantie naar wijnoord Napa, om de 50e verjaardag van Rebecca, een van de vrouwen, te vieren. Alle vrouwen hebben zo hun eigen problemen, maar hebben dezelfde voorliefde voor wijn. 

Hoewel het voorspelbaar en cliché is, val ik echt voor deze film. De ultieme feelgood movie voor wijnlovers! Heerlijk, even wat minder serieus in deze tijd.

#6 Nailed it!

Zit je thuis met kinderen? Nailed it! is een serie die jullie allemaal leuk vinden. 

In deze serie gaan drie thuisbakkers de strijd met elkaar aan om een mooi geldbedrag te winnen. In ronde 1 maken ze een meesterwerk van een echte bakker na. En in ronde 2 moeten ze zelf een meesterstuk bakken van begin tot eind. 

Het resulteert bijna altijd in een afstotelijk bakwerk, wat voor een lachwekkende sfeer zorgt. Erg vermakelijk.

#7 Rotten

In deze docuserie wordt voedsel op een heel andere manier in beeld gebracht, de ethische kant wordt belicht. 

Waar komen onze producten vandaan en wat is het verhaal achter dit product? Vragen die in deze serie worden beantwoord. De winst die in de voedselindustrie gemaakt wordt is niet altijd onschuldig. Ook hier is sprake van fraude en corruptie. 

In elke aflevering wordt een ander issue uit de voedselketen blootgelegd. Voor wie smult van De Keuringsdienst van Waren, is dit een aanrader. 

#8 Zumbo's Just Desserts

Deze mag je niet missen, als je een zoetekauw bent. Meesterpatissier Adriano Zumbo presenteert deze Australische bakwedstrijd, waarin 12 deelnemers de strijd aangaan om het beste én mooiste banket te bakken. Een soort Heel Holland Bakt PLUS. 

De bakkers gaan verschillende uitdagingen aan, van het namaken van Zumbo’s befaamde croquembouche, tot een eigen concept uitwerken naar een meesterwerk. De mooiste creaties komen voorbij! Waanzinnig mooi om te zien. 

#9 Salt Fat Acid Heat

Chef en auteur Samin Nosrat laat in deze vier-delige serie zien, dat er vier elementen zijn die eten tot een succes maken: zout, vet, zuur en hitte. In elke aflevering licht ze één van deze elementen toe. Zo bezoekt ze Japan, Italië, Mexico en Californië, waar ze met chefs, boeren en voedselproducenten praat en kookt.

Iets waar veel chefs op hameren, en een van de belangrijkste onderdelen van het koken, het op smaak brengen en balanceren van de smaken. Na het zien van deze serie, kun je zelf deze kennis op elk soort gerecht toepassen. 

Tips

  • Wist je dat wanneer je je Netflix account op Engels instelt, er een uitgebreider aanbod tevoorschijn komt?
  • Kijk op YouTube ook naar ‘4 levels’ van Epicurious, waarin chefs van verschillende niveaus hetzelfde gerecht bereiden.
  • Nog een YouTube tip: Worth It. De presentatoren bezoeken drie restaurants van verschillende prijsklassen waarin ze eenzelfde gerecht proeven en vergelijken.

Veel kijkplezier! Heb je zelf een tip? Laat ‘m hieronder achter dan heeft iedereen er wat aan!