Nigiri is helemaal anders dan de sushi in een nori velletje. Bij Nigiri hebben we geen vulling, maar een topping en gebruik je geen nori. Bij Nigiri wordt een plakje vis, garnaal of octopus op een blokje rijst gelegd
Ngiri recept
Portie
16
StuksBereidingstijd
1
hour40
minutesIngrediënten
300 gr. 300 gekookte sushirijst
1 1 rauwe zalmfilet (heilbot, zalmforel of zeebaars zijn ook uitermate geschikt)
8 8 gamba’s of langoustines.
Sojasaus
- Serveren met
Japanse Sojasaus
Wasabi
Gari (ingemaakte gember)
- Voor de sushirijst
400 gram 400 ongekookte rijst
550 ml 550 handwarm water
2el rijstazijn
10 gram 10 suiker
10 gram 10 zout
NIGIRI sushi maken
- Eerst gaan we de toppings klaarmaken.
- De gamba’s hebben een langere voorbereiding nodig, dus begin hiermee. Verwijder eventueel de kop en steek een satéprikker in de gamba, vlak onder de schaal. Duw de prikker helemaal tot aan de staart, zodat de gamba recht is. Blancheer ze gamba’s 5 minuten in kokend water. Laat ze afkoelen in ijswater.
- Nu pel je de gamba’s en snijdt ze langs de onderkant, over de lengte doormidden. MAAR, je snijd ze niet helemaal door. Je moet hem kunnen openklappen. Verwijder het darmkanaal en de gamba is klaar.
- De zalm snijd je schuin – tegen de draad in – in 8 dunne plakjes.
So far so good. - Rol de sushirijst in 16 gelijkvormige ovale balletjes. Smeer een klein beetje van de verdunde wasabi op de rijst, leg de vis of gamba erop en klaar ben je.
- Zo maak je sushirijst
- Voor 24-32 stuks heb je ongeveer 400 gram ongekookte rijst nodig. Was de rijst in een kom met water en wrijf de rijst zachtjes tussen je vingers. Verschoon het water en was de rijst nog een keer. Herhaal dit proces tot het water helder blijft (ongeveer 7 keer). Laat de rijst in een zeef een uurtje zwellen.
- De rijst met 550 ml handwarm water in een pan met deksel (het deksel moet op de pan blijven) en breng het aan de kook. Als de rijst kookt zet je het vuur laag en laat je het pruttelen tot al het water is opgenomen (dit duurt ongeveer 15 minuten). Hierna haal je de pan van het vuur en laat je de rijst 15 minuten rusten in de pan en zonder het deksel van de pan te halen.
- Om dat heerlijke zuurtje in de rijst te krijgen meng je 2 eetlepels rijstazijn met 10 gram suiker en 10 gram zout tot suiker en zout zijn opgelost.
- Stort de gekookte rijst op een grote snijplank en maak ze los met een houten lepel of spatel. Tegelijkertijd koel je de rijst af met een waaier of iets anders waar je goed mee kunt wapperen, zoals een tijdschrift. Zorg ervoor dat de korrels loskomen van elkaar.
- Nu besprenkel je de rijst met het azijnmengsel. Met de houten lepel keer je de rijst om en maak je ze los. Zorg ervoor dat het azijnmengsel goed is verdeeld.
- Koel de rijst helemaal af voordat je begint met maken van de sushi.
Tips
- In Japan is het gebruikelijk om vlak voordat je hem opeet de nigiri in te smeren met een klein beetje sojasaus.
- Japanners eten nigiri gewoon met de handen en in 1 hap. Hier geen geklungel met stokjes. Als je toch je chopstick skills wilt demonstreren, kantel de nigiri en pak hem op, zodanig dat je de viskant in de sojasaus kunt dippen.
Heb je dit recept gemaakt?
Tag @wijnspijs op Instagram.