Oesters openen. Dat klinkt heel lastig en daar staan ze ook om bekend.

Maar als je de juiste manier kent, hoeft het openen van een oester helemaal niet moeilijk te zijn.

Het prachtige oesterboek van Aad Smaal, Gees van Hemert en Margot Verhaagen geeft onder meer een duidelijke uitleg over hoe je nu een oester het beste kan openen. In dit artikel deel ik hun tips met je.

oesterboek
het oesterboek van Aad Smaal, Gees van Hemert en Margot Verhaagen

Zijn oesters gezond?

Oesters zitten boordevol voedingsstoffen. Ze bevatten naast omega 3-vetzuren, weinig cholesterol maar wel veel vitamine A, B1, B2, B3, C en D. Daarnaast zitten er veel mineralen in, zoals ijzer, magnesium, kalk en zink en zijn ze een bron van gemakkelijk op te nemen eiwit. Het is dan ook geen wonder dat het eten van een oester als een oppeppertje gezien mag worden.

Daarnaast zijn oesters het gemakkelijkste hapje dat er bestaat. Open maken, wat peper en citroensap erop, klaar! Maar je moet ze wel eerst open krijgen natuurlijk... Dat is niet moeilijk en op deze manier lukt het openen van oesters zeker. En, oefening baart kunst!

Hoe open je een oester | Optie 1

Om te beginnen, om een oester te openen gebruik je goed materiaal: een scherp oestermes en een
speciale maliënkolder oesterhandschoen of een stevige, schone theedoek om
je handen te beschermen tegen de scherpte van de oesterschelp en tegen het
mogelijke uitschieten van je mes.

 • 1. Pak de oester vast tussen de handschoen of de keukenhanddoek. Zo kan de schelp niet wegschieten
 • 2. Zorg er voor dat de platte kant van de schelp bovenaan ligt en de bolle kant onderaan. Daar zit namelijk het vocht in.
 • 3. Leg de oester in je hand met het scharnier naar je toe.
 • 4. De spier die je wilt doorsnijden om de oester te openen zit op een derde van boven.
 • 5. Wrik voorzichtig met je mes tussen de twee helften in. Beweeg het mes rustig heen en weer en zoek de sluitspier op die je door wilt snijden.
oester-openen-foto
oester-openen
 • 6. Houd de oester stevig vast, om te voorkomen dat het kostbare vocht eruit loopt.
 • 7. Als de schelp open is, verwijder je de bovenste schelp.
 • 8. Snijd de oester los uit de onderste schelp en leg het oestervlees ondersteboven terug.
  Dat is lekkerder omdat de oester zich zo nog even omdraait in zijn eigen vocht. Ook is de binnenkant van de onderste schelp gladder, wat er mooier uitziet als je de open gestoken oesters op tafel zet.
 • 9. Haal eventueel het overtollige gruis weg uit de schelp.
 • 10. Sprenkel er wat citroensap over en bestrooi eventueel met verse peper.

Wist je dat er een Nederlands kampioen oestersteken is en dat Peter Oreel Nederland heeft vertegenwoordigd in Ierland in 2021? Lees in dit artikel hoe lang Peter erover doet om 30 oesters te openen!

Hoe open je een oester | optie 2

Een andere manier om een oester open te krijgen, is kraken. Door je mes in het scharnier van de oester te steken, kraak je het slot en kun je zo de oester openwrikken. Hier komt vaak minder gruis bij vrij, al vereist het wel wat behendigheid. Dat gaat zo:

 • Leg de oester op een plat vlak met een theedoek eromheen en het scharnier naar je toe
 • Plaats de punt van het mes in het scharnier tussen de schelphelften.
 • Duw het mes voorzichtig in het scharnier en beweeg het enigszins naar links en naar rechts in het platte vlak. Het mes dringt dan door in het scharnier.
 • Wrik met het mes het scharnier los met een draaibeweging. Je hoort dan een klik van het breken van het scharnier.
 • Draai met het mes zodat er een kier ontstaat bij het scharnier, plaats je duim erin en snijd met de scherpe kant van het mes de sluitspier door.
 • Verwijder de bovenste schelp helften volg verder de bovenstaande instructie.

Ook hier: oefening baart kunst!

Oesters opmaken zonder oestermes

Een oester openen zonder oestermes is niet ideaal, maar er is een mogelijkheid om toch de oester open te kunnen maken. Hiervoor heb je een schroevendraaier nodig met een plat uiteinde. Het belangrijkste is wel echt de hygiëne. Zorg ervoor dat de schroevendraaier goed gereinigd is, want anders kan jouw oester naar ijzer gaan smaken.

Toch is het openen van een oester een stuk makkelijker met een oestermes. Nog geen mes ter beschikking? Hier kan je er één aanschaffen!

Oesters opmaken met stoom

Lukt het openmaken van de oester nog steeds niet?
Jean Dhooge van De Oesterij heeft nog laatste tip: stoom de oesters open. Zet een pan water op het vuur met een bodempje water, hang er een zeef boven met enkele oesters erin en stoom de oesters totdat je een spleetje ziet in de schelp. Dan kun je je mes er zo insteken.

De oester is eindelijk open, wat nu?

Nu het zeker moet lukken om de oester te openen, met of zonder oestermes, is het natuurlijk van belang dat je weet wanneer je dan die oester moet opeten. Een oester moet pas worden geopend als deze direct daarna geconsumeerd kan worden. Als oesters te lang open staan, kan daar heel snel vuil of bacteriën bijkomen. Het beste is dus om de oester zo kort mogelijk voor het consumeren te openen en in ieder geval op ijs te leggen.

Maak zelf oesters van Nam Kee.