Okonomiyaki: een populair gerecht overgewaaid vanuit Japan. Mocht je dit land hebben bezocht ben je dit streetfood ongetwijfeld al eens tegengekomen.

Wist je dat er in Japan wel 30.000 verschillende okonomiyaki restaurants zitten? Geen wonder dat het daar zo ontzettend populair is. Nu het ook steeds bekender in Nederland wordt, kun je het hier ook in meerdere restaurants vinden. Maar is het niet leuker om het zelf eens te maken?

Lauren Lovatt nam het, in haar eerste kookboek Mind Food, op zich om dit populaire gerecht te maken op haar eigen manier.

Gezondere Okonomiyaki

0 from 0 votes
Recipe by Lauren Lovatt Cuisine: JapansDifficulty: Moeilijk
Porties

4

porties
Bereidingstijd

30

minutes

Wat is okonomiyaki nou eigenlijk? Je kunt het zien als een pannenkoek uit de Japanse keuken. De naam is een samenstelling van twee woorden: 'okonomi' en 'yaki'. Je kunt dit vertalen als 'gebakken zoals je wilt'. Een gerechtje waarbij je erg makkelijk kunt variëren dus. Wortel, pastinaak en zelfs boerenkool kun je gebruiken als groenten bij dit recept. Welke groenten gebruik jij?

Lauren maakt haar gezondere versie van de okonomiyaki met kikkererwtenmeel, normaal gesproken maak je het beslag met ei en bloem en wordt er Japanse mayonaise gebruikt. Deze variatie is - op de honing na - een stuk gezonder en helemaal vegan.

Ingrediënten

  • 200 gram 200 kikkererwtenmeel

  • 50 gram 50 geraspte groente, zoals pastinaak of wortel

  • 100 gram 100 kimchi

  • 1 vel 1 nori

  • 1 el 1 sesamolie

  • Voor de umamisaus
  • 150 gram 150 notenpasta

  • 1 el 1 witte miso

  • 1 tl 1 tamari

  • 1 tl 1 honing

  • 2,5 cm 2,5 verse gemberwortel, geraspt

  • 0,25 tl 0,25 chilipoeder

  • 1 tl 1 sesamzaad, geroosterd

  • Serveren met
  • lente-uien, in dunne ringetjes

  • handvol korianderblaadjes

  • 1 el 1 sesamzaad, geroosterd

Bereiding Okonomiyaki

  • Klop het kikkererwtenmeel door 200 ml water totdat je een heel glad beslag hebt en roer de geraspte groente en kimchi erdoor.
  • Vouw het vel nori twee keer dubbel en knip het in heel dunne reepjes. Roer de nori door het beslag zodat alles goed gemengd is.
  • Voor de umamisaus klop je alle ingrediënten door elkaar. Schenk de helft van het mengsel in een andere kom en klop er 50 ml water door zodat die helft romiger wordt.
  • Verhit een koekenpan op matig vuur en schenk er wat sesamolie in. Schep er een grote lepel beslag in, vorm er een cirkel van 1 cm dik van die zo groot is als een schoteltje. Bak aan elke kant 2 min of totdat beide kanten goudbruin zijn. Herhaal met de rest van het beslag.
  • Leg de gebakken okonomiyaki op een bord, besprenkel met de twee umamisauzen, garneer met lente-ui, koriander en sesamzaad en serveer heet.

Tips

  • Je kunt de gebakken okonomiyaki's laten afkoelen en in de koelkast bewaren om ze de volgende dag weer in de pan op te warmen en te eten.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Okonomiyaki uit Mind Food van Lauren Lovatt

  • Auteur | Lauren Lovatt
  • Fotograaf | Sara Kiyo Popowa
  • Uitgever | Terra
  • Release | 2 september 2022
  • Bekijk de prijs hier op Bol.com
kaft kookboek mind food van lauren lovatt

Plantaardige chef en ondernemer Lauren Lovatt is al jaren bezig met haar mentale gezondheid en is hier erg open over. Dit is dan ook de rode draad in haar culinaire reis. Ze wilt mensen inspireren met gerechten ontworpen om je verstand te voeden. Over de hele wereld geeft ze les en deelt ze haar passie met anderen.

In 2022 kwam Lauren dan ook met haar eerste boek: Mind Food. In dit boek geeft ze recepten speciaal gemaakt om je mentale gezondheid een oppepper te geven. Hierbij gebruikt ze onder andere gezonde vetten, planten en peulvruchten. Naast gerechten vind je in Mind Food desserts, drankjes en informatie over fermenteren en voorraden. Ga met Lauren mee op haar reis naar een gezond verstand.

Wil je nog een gerecht uit dit kookboek proberen? Maak dan ook deze (vegan) zoete aardappel gratin.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten