Als je één cocktail in je repertoire moet hebben, is het de Old Fashioned. Dit is waar de cocktail begonnen is: de Old Fashioned is een van de oudste cocktailrecepten – en het is, eerlijk gezegd, ook meteen een van de beste. Stoer en oprecht, maar toch ook zoet en makkelijk weg te drinken: als je een keertje een Old Fashioned hebt gehad, vergeet je dat nooit meer.
Heb je liever een van onze andere heerlijke cocktails? Probeer dan een van onze persoonlijke favorieten : Moscow mule, Manhattan cocktail en de Long island iced tea.
3 tips voor de perfecte Old Fashioned-cocktail
Waar moet je nou op letten als je echt een geweldige cocktail op tafel wil zetten? De volgende 3 tips helpen je om dit recept te perfectioneren.
- Suiker oplossen: neem je tijd met het oplossen van de suiker. Onopgeloste suiker is iets dat je wil vermijden, zowel voor de smaak als voor de textuur van de cocktail.
- Bitters: zorg ervoor dat je flesje bitter goed schenkt. Flessen angostura bitters zijn niet altijd het meest betrouwbaar als het aankomt op het afmeten van hoeveelheden: er komt vaak meer bitters uit naarmate het flesje leger geraakt. Wil je zeker weten dat je de juiste hoeveelheid toevoegt, dan is het aan te raden een pipet te gebruiken.
- Suiker of siroop: sommige andere recepten die je kunt vinden, raden voor het gemak aan om voor de Old Fashioned suikersiroop te gebruiken. Wij raden dat af: je loopt het risico dat je cocktail te zoet wordt en een ongewenste bijsmaak krijgt. Kies dus het liefst voor gewone witte, of eventueel bruine suiker. Honing, siroop of melasse is in geen geval een optie.
Welke whiskey is het lekkerste in een Old Fashioned?
Gebruik altijd de beste kwaliteit bourbon-of rye whiskey die je kunt vinden. De Old Fashioned leunt sterk op de smaak van de whiskey, de rest van de ingrediënten probeert die smaak eigenlijk zo goed mogelijk naar voren te halen.
Een bourbon whiskey geeft de cocktail een wat zoetere smaak, een rye whiskey geeft een wat scherpere en vaak een wat rokerige smaak. Als je wat meer ervaring krijgt met het maken van de Old Fashioned, dan kun je ook de hoeveelheid suiker balanceren met de soort whiskey die je gebruikt (zoetere whiskeys hebben minder suiker nodig, en vice versa).