Old Fashioned | Het Recept

Jesper Doolaard
Jesper Doolaard

De Old Fashioned: de originele cocktail

Als je één cocktail in je repertoire moet hebben, is het de Old Fashioned. Dit is waar de cocktail begonnen is: de Old Fashioned is een van de oudste cocktailrecepten - en het is, eerlijk gezegd, ook meteen een van de beste. Stoer en oprecht, maar toch ook zoet en makkelijk weg te drinken: als je een keertje een Old Fashioned hebt gehad, vergeet je dat nooit meer. 

old fashioned

Net als met veel andere klassieke cocktailrecepten zit de kracht van de Old Fashioned in zijn eenvoud. Alles draait om de smaak van de whiskey, die de basis van deze cocktail vormt. Met een handvol ingrediënten en een beetje geduld tover je een eenvoudig glas whiskey om tot een opmerkelijke cocktail die zijn weerga niet kent. Daar is niets ouderwets aan!

Wil je weten hoe je een echte Old Fashioned cocktail moet maken? Hieronder kun je wat meer informatie vinden over deze cocktail, en geven we je een eenvoudig Old Fashioned recept. Dankzij onze tips kan het niet mislukken. En wil je een keer iets anders proberen? Bekijk dan de twee klassieke variaties op de Old Fashioned, die we je onder het recept meegeven.

Waar komt de naam 'Old Fashioned' vandaan?

Op 13 mei 1806 verscheen er in een Amerikaanse krant een artikel waarin voor het eerst het fenomeen 'cocktail' werd beschreven: een gemengde drank, bestaande uit whiskey, bitters, water en suiker. Dat eerste recept was het begin van een lange traditie, want cocktails werden ongekend populair in Amerika, en later ook daarbuiten. 


cocktail oud

Old Fashioned, een ouderwetse cocktail 

Al snel begon men te experimenteren met de gekste combinaties van alcohol, bitters en zoetmakers. Verschillende soorten cocktails die we nu kennen, zagen het licht. Maar hoeveel men ook uitprobeerde, dat allereerste cocktailrecept werd zelden overtroffen. Naarmate de jaren verstreken, begon het publiek weer terug te verlangen naar de simpele combinatie van whiskey, zoet en bitters. Er ontstond een behoefte aan wat men "old fashioned cocktails" noemde: eenvoudige, gebalanceerde whiskeycocktails zonder franje of poespas. Al snel begonnen bartenders naast de nieuwe, experimentele cocktails, ook weer die ouderwetse cocktails te schenken. En zo werd de oorspronkelijke cocktail herboren met een nieuwe naam: de Old Fashioned.


old fashioned bar

Je kunt dus stellen dat de Old Fashioned net zo oud is als het woord 'cocktail' zelf. Het bijzondere is dat het recept zoals dat in 1806 werd opgetekend, al meer dan tweehonderd jaar hetzelfde gebleven is. Dat allereerste recept vormt nog steeds de leidraad voor het recept dat wij je hieronder geven.

Zo maak je een Old Fashioned

Om een echte Old Fashioned te maken heb je niet veel nodig.
De ingrediënten zijn:

 • 60 ml bourbon of rye whiskey
 • Angle Double Right
  2 scheutjes Angostura aromatic bitters
 • Angle Double Right
  Een scheutje club soda
 • Een suikerklontje
 • Angle Double Right
  Een (groot) stuk ijs
 • Angle Double Right
  Sinaasappelschil (optioneel - voor de garnering)
old fashioned maken

Naast de ingrediënten voor de cocktail heb je het volgende nodig:

 • Een Old Fashioned-glas, of een gewone tumbler;
 • Een muddler, of iets anders om het suikerklontje mee te pletten;
 • Een roerstaafje.

Heb je alles bij de hand, ga dan als volgt te werk:

 1. Doe het suikerklontje (of een halve theelepel losse suiker) in een Old Fashioned-glas of een gewone tumbler.
 2. Schenk hier twee scheutjes Angostura bitters overheen, en een klein scheutje club soda.
 3. Plet het suikerklontje. Dat gaat gemakkelijk met een muddler, maar het kan natuurlijk ook op een andere manier.
 4. Draai het glas rustig rond, net zolang totdat de suiker helemaal is opgelost. Dit kan even duren. Het is de bedoeling dat je het glas een coating geeft van suiker en bitters.
 5. Voeg het ijs toe aan het glas.
 6. Giet de bourbon of rye whiskey eroverheen.
 7. Garneer het glas met een sinaasappel twist, en voeg een roerstaafje toe.

Dat is alles - je Old Fashioned is klaar! 


Andere Cocktails

Heb je liever een van onze andere heerlijke cocktails?Probeer dan een van onze persoonlijke favorieten : Moscow mule, Manhattan cocktail en de Long island iced tea.

Vijf tips voor de perfecte Old Fashioned-cocktail

perfecte old fashioned

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het maken van een Old Fashioned eigenlijk niet zo erg lastig. Het is een cocktail zonder veel franje. Toch is de Old Fashioned de andere niet. Waar moet je nou op letten als je echt een geweldige cocktail op tafel wil zetten? De volgende vijf tips helpen je om dit recept te perfectioneren.

 • Kwaliteit
  Gebruik altijd de beste kwaliteit bourbon whiskey, of rye whiskey, die je kunt vinden. De Old Fashioned leunt sterk op de smaak van de whiskey: de rest van de ingrediënten probeert die smaak eigenlijk zo goed mogelijk naar voren te halen.
  Wanneer is whiskey goed genoeg voor de Old Fashioned? Daarvoor bestaat een handige vuistregel: gebruik voor een Old Fashioned alleen whiskey die je ook goed genoeg vindt om ook straight te drinken.

 • Bourbon of Rye
  Over bourbon of rye gesproken: beide zijn een geaccepteerde keuze voor de Old Fashioned, dus welke je kiest hangt vooral af van je voorkeur. Een bourbon whiskey geeft de cocktail een wat zoetere smaak, een rye whiskey geeft een wat scherpere en vaak wat meer rokerige smaak. Als je wat meer ervaring krijgt met het maken van de Old Fashioned, dan kun je ook de hoeveelheid suiker balanceren met de soort whiskey die je gebruikt (zoetere whiskeys hebben minder suiker nodig, en vice versa).

 • Tijd
  Neem je tijd met het oplossen van de suiker als de Old Fashioned maakt. Onopgeloste suiker is iets dat je wil vermijden, zowel voor de smaak als voor de textuur van de cocktail.
  Sommige bartenders blijven het glas wel vijf minuten lang ronddraaien voordat de suikers goed zijn opgelost. Zó lang is dat waarschijnlijk niet nodig - maar het toont wel aan hoe belangrijk het is dat alle suiker wordt opgenomen voordat je de whiskey aan de cocktail toevoegt. 
 • old fashioned tips
 • Bitters
  Zorg ervoor dat je flesje bitter goed schenkt. Flessen Agostura zijn niet altijd het meest betrouwbaar als het aankomt op het afmeten van hoeveelheden: er komt vaak meer bitters uit naarmate het flesje leger geraakt. Wil je zeker weten dat je de juiste hoeveelheid toevoegt, dan is het aan te raden een pipet te gebruiken.

 • Suiker VS Siroop
  Sommige andere recepten die je kunt vinden raden voor het gemak aan om voor de Old Fashioned suikerstroop te gebruiken. Wij raden dat af: je loopt het risico dat je cocktail te zoet wordt en een ongewenste bijsmaak krijgt. Kies dus het liefst voor gewone witte, of eventueel bruine suiker. Honing, siroop of melasse is in geen geval een optie.
 • Drie spannende variaties op de Old Fashioned

  De Old Fashioned is een cocktail met een ingebouwde flexibiliteit, die het makkelijk maakt om te variëren op dit recept. Alleen de keuze voor rye whiskey of bourbon whiskey kan al veel uitmaken. Ook met je keuze van de soort suiker en het soort garnering kan je een eigen een kleuring aan de cocktail geven. Maar voor wie op zoek is naar een andere beleving van de Old Fashioned, kan met de onderstaande variaties aan de slag:

  winter cocktail
  • Een warme Old Fashioned

  Het is misschien niet erg gebruikelijk, maar een Old Fashioned kun je prima warm serveren. Op koude herfst- of winterdagen is er weinig meer opbeurend dan een stomende Old Fashioned. Voor een warme cocktail voeg je simpelweg op het eind een beetje warm water toe. Om de smaak op peil te houden, kun je ook een scheutje Angostura bitters meer toevoegen. Een warme cocktail is een geheel andere sensatie: een die je absoluut een keer geprobeerd moet hebben.

  • De New Old Fashioned

  In tegenstelling tot de bovenstaande variatie is de New Old Fashioned juist een speelse en zomerse variant op het traditionele recept. Twee soorten zomerfruit - perzik en braam - geven een frisse energie aan wat normaal gesproken toch een wat stijve, serieuze cocktail is. Volg het recept hierboven, maar begin met vijf (!) scheutjes Angostura en een plakje van een rijpe perzik. Met de whiskey voeg je nog een plakje perzik én twee bramen toe. Het resultaat is een unieke, zomerse Old Fashioned, en een goede showcase voor hoe flexibel dit cocktailrecept is.

  new old fashioned
  jenever
  • De Old Fashioned met jenever

  Dit is een leuke optie voor een Old Fashioned recept met een typisch Nederlandse twist. In plaats van de rye of bourbon kan je ook prima oude jenever gebruiken in een Old Fashioned-cocktail. De jenever, zoeter en 'moutiger' dan de whiskey uit het originele recept, doet het hier erg goed: het resultaat zit ergens tussen een OId Fashioned en een gin-tonic in. Een aanrader voor iedereen die nog een fles jenever in de kast heeft liggen.

  Deel dit artikel
  Share on facebook
  Share on pinterest
  Share on whatsapp
  Share on email
  Share on facebook
  Share on pinterest
  Share on whatsapp
  Share on email
  En lees verder
  KokenKoken

  - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  TEST JE WIJNKENNIS!

  Ben jij een winenoob of een supersomm?

  Je ontdekt het hier!