Cocktail recept | Old Fashioned

WijnSpijs
WijnSpijs

Als je één cocktail in je repertoire moet hebben, is het de Old Fashioned. Dit is waar de cocktail begonnen is: de Old Fashioned is een van de oudste cocktailrecepten – en het is, eerlijk gezegd, ook meteen een van de beste. Stoer en oprecht, maar toch ook zoet en makkelijk weg te drinken: als je een keertje een Old Fashioned hebt gehad, vergeet je dat nooit meer. 

Heb je liever een van onze andere heerlijke cocktails? Probeer dan een van onze persoonlijke favorieten : Moscow mule, Manhattan cocktail en de Long island iced tea.

Negroni cocktail recept

Recept | Old Fashioned

Met een handvol ingrediënten en een beetje geduld tover je een eenvoudig glas whiskey om tot een opmerkelijke cocktail die zijn weerga niet kent. Daar is niets ouderwets aan!

Ingrediënten
  • 1 suikerklontje van ongeraffineerde suiker
  • 2 druppels (angostura) bitters (Bestel deze 5 mini’s!)
  • 1 el Pellegrino
  • 50 ml Bourbon – (ik gebruik deze)
  • krul sinaasappelschil
  • maraschinokers (Ik maak de mijne liever zonder 😁)
  • ijsblokken
  • Old Fashioned glas
  • barlepel – stamper

Aan de slag!

Stap 1

Leg het suikerklontje in het glas. Mik de twee druppels Angostura Bitters op het klontje (ik gebruik naast de standaard versie, ook graag de Orange Bitters uit het setje) en voeg de bourbon en wat sodawater toe.

Stap 2

Crush het suikerklontje met een stamper en roer met je barlepel.

Stap 3

Roer net zo lang – en dat is vrij lang – tot het suikerklontje is opgelost in de vloeistof.

Stap 4

Roer de sinaasappelzeste er doorheen. Twee grote ijsblokken en een Maraschinokers maken je Old Fashioned af.

Proost!

 

Variatietips

Dit is mijn Old Fashioned. Er zijn echter nog een heleboel andere versies.

  • Gebruik een andere Whisky of Bourbon.
  • Gebruik eens een mooie donkere rum.
  • Voeg naar smaak meer of minder soda water toe.
  • Naast de Angostura en Orange Bitters bestaan er ook Grapefruit en Citroen Bitters. Maak je cocktail compleet en vervang de sinaasappel zest door een schijfje van bijpassend fruit.
  • Voeg voor een warme Old Fashioned warm water in plaats van koud water toe. Een extra scheut bitters past goed bij deze warme versie. 
  • Voor een zomerse versie kan je perzik en bramen toevoegen en fruitige bitters gebruiken. 
  • Je kan in plaats van Whisky of Bourbon ook jenever gebruiken. De jenever, zoeter en ‘moutiger’doet het hier erg goed: het resultaat zit ergens tussen een OId Fashioned en een gin-tonic in. 
old fashioned

Bourbon of rye whiskey

Gebruik altijd de beste kwaliteit bourbon-of rye whiskey die je kunt vinden. De Old Fashioned leunt sterk op de smaak van de whiskey, de rest van de ingrediënten probeert die smaak eigenlijk zo goed mogelijk naar voren te halen. 

Een bourbon whiskey geeft de cocktail een wat zoetere smaak, een rye whiskey geeft een wat scherpere en vaak een wat rokerige smaak. Als je wat meer ervaring krijgt met het maken van de Old Fashioned, dan kun je ook de hoeveelheid suiker balanceren met de soort whiskey die je gebruikt (zoetere whiskeys hebben minder suiker nodig, en vice versa). 

3 tips voor de perfecte Old Fashioned-cocktail

Waar moet je nou op letten als je echt een geweldige cocktail op tafel wil zetten? De volgende 3 tips helpen je om dit recept te perfectioneren.

  • Suiker oplossen: neem je tijd met het oplossen van de suiker. Onopgeloste suiker is iets dat je wil vermijden, zowel voor de smaak als voor de textuur van de cocktail. 
  • Bitters: zorg ervoor dat je flesje bitter goed schenkt. Flessen angostura bitters zijn niet altijd het meest betrouwbaar als het aankomt op het afmeten van hoeveelheden: er komt vaak meer bitters uit naarmate het flesje leger geraakt. Wil je zeker weten dat je de juiste hoeveelheid toevoegt, dan is het aan te raden een pipet te gebruiken.
  • Suiker of Siroop:  sommige andere recepten die je kunt vinden, raden voor het gemak aan om voor de Old Fashioned suikerstroop te gebruiken. Wij raden dat af: je loopt het risico dat je cocktail te zoet wordt en een ongewenste bijsmaak krijgt. Kies dus het liefst voor gewone witte, of eventueel bruine suiker. Honing, siroop of melasse is in geen geval een optie.
old fashioned cocktail

Waar komt de naam ‘Old Fashioned’ vandaan?

Op 13 mei 1806 verscheen er in een Amerikaanse krant een artikel waarin voor het eerst het fenomeen ‘cocktail’ werd beschreven: een gemengde drank, bestaande uit whiskey, bitters, water en suiker. Dat eerste recept was het begin van een lange traditie, want cocktails werden ongekend populair in Amerika, en later ook in andere delen van de wereld. 

Old fashioned
Geef je mening!
recipe image
Recept
Old Fashioned [Cocktail Recept]
Gepubliceerd op
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

- drop a line, get in touch

PRAAT JE MEE?