Wil je eens een chique versie van de omelet maken? Kies dan voor een baveuse, deze Franse omelet is wat verfijnder. 

Het ei heeft hier geen dienende rol, maar staat echt centraal. Een goede baveuse is een feest van texturen en smaken: het is knapperig van buiten, lobbig in het midden, en rijk en glimmend van binnen.

.Een baveuse is nog steeds snel te maken, maar het luistert iets nauwer en je hebt er wat meer techniek voor nodig. Een chique omelet dus, voor een speciale gelegenheid.

Recept | Omelet Baveuse

0.0 from 0 votes
Course: Lunch, SnackCuisine: Franse
Portie

1

Personen
Bereidingstijd

15

minutes

Ingrediënten

  • 3 eieren

  • flinke klont roomboter

  • Eventueel bieslook, ter garnering

Bereiding

  • Breek de eieren in een kom en klop ze goed door elkaar met een vork. Breng het mengsel op smaak met een beetje peper en zout.
  • Smelt een flinke klont roomboter in een koekenpan op zacht vuur. Zorgt ervoor dat het de hele bodem van de pan bedekt. Schenk nu het eiermengsel langzaam in de pan, en begin het met een spatel van de bodem te schrapen.
    Zo breng je textuur in de omelet. Doe dit totdat het ei niet meer uitloopt, maar nog wel vrij vochtig is. Afhankelijk van de grootte van de pan duurt dit een of twee minuten.
  • Strijk nu met de spatel over de vochtige omelet, totdat je merkt dat het ei lobbig wordt. Dit duurt hooguit een minuut.
  • Wil je de omelet vullen? Dan is nu het moment: je kunt de voorgebakken groente of spek in de omelet leggen. Maak je voor het eerst een baveuse, dan raad ik je aan om hem naturel te houden. De smaak van alleen ei is verrassend lekker!
  • Schuif je spatel onder de omelet, en klap hem dubbel. Zet het vuur uit en laat de omelet nog 2 minuten in de pan liggen. Smeer de bovenkant van de omelet eventueel in met roomboter. Dit geeft een rijkere smaak aan de omelet.
  • Bestrooi de omelet eventueel met wat bieslook. Je baveuse is klaar! Laat hem uit de pan op een bord glijden en serveer hem onmiddellijk.

Bekijk hier hoe chef Pierre Koffman een perfecte omelet maakt
De mentor van onder meer Gordon Ramsay, Marco Pierre White en Marcus Wareing gebruikt in elk geval heel veel, heel veel boter. 

Tips

  • Een baveuse maken lijkt eenvoudig, maar je hebt er wel de goede techniek voor nodig. Met deze tips kan het niet mislukken!
  • Kluts je eieren niet te kort, maar ook niet te lang. Het eiwit en eigeel moet helemaal gemengd zijn, maar het mag niet schuimig worden.
  • Gebruik roomboter, of eventueel een neutrale olie. De smaak van olijfolie is hier niet op zijn plek.
  • Zet het vuur niet te hoog! Een baveuse heeft tijd nodig, dus wees niet ongeduldig.
  • Laat het eimengsel rondgaan in de pan, zodat het een mooi laagje kan vormen. Duw het dan met de spatel van binnen naar buiten. Zo krijg je de gewenste structuur.
  • Werk snel en precies. Ben je te langzaam, dan wordt de baveuse droog.
  • Wil je de omelet vullen met andere ingrediënten? Er is geen tijd om die te laten garen, dus bak die van tevoren en voeg ze toe voordat je de omelet dichtvouwt, of serveer bij de omelet. Champignon of paprika zijn perfecte toevoegingen.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten