WijnSpijs proeft wijn in the States! Dit keer gaan we naar Opus One Winery in Oakville, Napa Valley. Op wijnreis in de States? Weet je niet waar je moet beginnen? Wij zijn net geweest en kunnen niet wachten dit met je te delen!

Laten we beginnen in Napa Valley, Californië met het wijnhuis van Opus One. Dit is een van de bekendste wijnhuizen in de States vanwege de hoge kwaliteit (en prijs!).

Wijnkaart Napa Valley

Hoe is Opus One ontstaan?

Robert Mondavi (van dit belangrijke wijnhuis) & fransman Baron Philippe de Rothschild – een van de grootste wijnmakers van de Bordeaux – besluiten in 1979 samen wijn te gaan maken;  Opus One is geboren.

Deze epische Bordeaux blend uit Napa Valley wordt dus ook gemaakt door Nieuwe Wereld Pionier Mondavi. Hij introduceerde onder andere wijnvaten waarin tijdens het fermenteren van de wijn de temperatuur gecontroleerd kan worden. Ook kwam hij met het idee om de wijnen te laten rijpen in Franse vaten.

Waarom jij Opus One winery wil bezoeken

Het gebouw alleen al is mega groot, imposant en doet je denken aan de Dark Tower van Lord of the Rings. Het is heftig, dat moet ik eerlijk toegeven… een ervaring die je nergens anders zal tegenkomen. De wijnkenner die ons rondleidt beantwoordt geduldig al onze vragen. Ook die van mijn zusje, die niks van wijn weet…

Winery in Napa Valley

Wat moet je weten over Opus One?

Het is de omgekeerde wereld met dit wijnhuis. De Opus One van 2014 wordt dit jaar pas verkocht, omdat de wijn tot nu op vaten heeft gelegen. Ook neemt Opus One contact met restaurants op die de wijn ‘mogen’ verkopen. 

Wat voor wijn is Opus One?

Robert & Philippe hadden een doel voor ogen: een Bordeaux style gebaseerd op Napa Valley Cabernet Sauvignon. De Opus One uit 2013 bevat ook nog andere druiven. 79% is Cabernet Sauvignon, 7% Cabernet Franc, Merlot 6%, Petit Verdot 6%, and Malbec 2%. Er is in totaal 18 dagen contact met de schillen en de wijn heeft 17,5 maanden in nieuw Franse vaten gelegen.

Opus One

De smaken die naar voren komen in deze wijn zijn blauwe bessen, zwarte bessen en cassis. De ondertonen hebben een anijs-achtige smaak,  maar ook iets bloemigs, zoals rozen.

Volgens Decanter vliegt de Opus One 2014 de rekken uit en dat met prijzen vanaf $375,- per fles. Nu begrijpen wij ook wel dat niet iedereen direct naar de winkel rent om deze wijn te kopen, maar wat een fantastisch verhaal toch! 

Opus One Winery
7900 St. Helena Highway
Oakville, CA 94562