Wat is Orange Wine?

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Wat is orange wine? In dit artikel proberen we antwoord te geven op die vraag. Want orange wine (en dat is niet hetzelfde als natuurwijn) is in opkomst en steeds meer mensen zijn op zoek naar antwoorden en kooptips. Lees dus mee voor meer over orange wine!  

orange wine

Wat is Orange Wine?

Heel kort door de bocht, is orange wine een wijn gemaakt van witte druiven mét schil inweking. Dit gebeurt normaal gesproken juist gebeurt bij het maken van rode wijnen of rosé wijnen. 

De wijnen zijn oranje van kleur (van heel licht tot diep oranje). En omdat de schillen van de druiven naast kleur ook tannines afgeven, zitten die er nu ook in, in tegenstelling tot ‘normale’ witte wijnen. 

Hoe wordt orange wine gemaakt?

Bij het maken van orange wine, maak je dus wijn op de manier van rode wijn maken, maar dan met witte druiven in plaats van blauwe druiven. 

Tijdens het fermenteren worden de schillen van de witte druiven niet gescheiden van de most (het fermenterende sap van druiven). De schillen en most blijven soms een paar dagen, maar ook maanden bij elkaar. In die periode geven de druiven twee belangrijke dingen mee aan de wijn in wording, kleur en tannines

 

Ander mondgevoel door tannines

Door de inweking van schillen verkrijgt orange wine naast zijn kleur, dus ook een ander mondgevoel. Die tannines neem je vooral waar rond je tandvlees en wangen. Ze geven een drogend effect. 

Tannines zijn mede verantwoordelijk voor de ruggengraat van wijnen. Het zorgt ervoor dat ze bijvoorbeeld langer houdbaar zijn. 

Wat bepaalt de kleur van wijn?

De uiteindelijke kleur van de wijn hangt ten eerste af van het gebruikte (witte) druivenras. Net als bij blauwe druiven bevat elk wit druivenras een andere hoeveelheid kleurstoffen.
Dikke druivenschillen bevatten meestal meer kleurstof dan dunnere schillen. Ten tweede kan de wijnmaker kiezen hoe lang hij de schillen laat inweken. Hoe langer de wijnmaker de schillen bij de most laat, hoe donkerder de oranje wijn kan worden. 

Let op: Er zijn druiven die verwerkt worden tot ‘gewone’ witte wijn, dus zonder schilinweking en die toch een oranje kleur krijgen. Deze druiven krijgen vlak voor het oogsten uit zichzelf een roze tint. Deze druiven veranderen vlak voor de oogst van kleur, zoals Gewürztraminer. 

witte druiven
Gewürztraminer ©AWMB/Peter Oberleithner

Waar komt orange wine vandaan?

Deze amberkleurige wijn komt van oorsprong uit Georgië. Inmiddels is hij steeds meer in de mode en kom je deze stijl van wijn maken overal op de wereldbol tegen. Orange wine bestaat dus al eeuwen, maar is sinds kort weer een beetje in de mode geraakt. 

orange wine kleur

Hoe smaakt orange wine?

De smaak van orange wine hangt natuurlijk af van de gebruikte druivenrassen, net als bij andere wijnstijlen. De verschillen in smaken zijn dus enorm divers. 

In zijn algemeenheid kun je wel iets zeggen over het mondgevoel van de wijn. Door de schillen, pitten en steeltjes mee te laten vergisten krijg je een wijn met een stevige en robuuste structuur. 

Vaak worden orange wines natuurlijk mogelijk gemaakt. Dus zonder gekweekte gisten en enigszins oxidatief. Dat heeft ook invloed op de smaak. 

de kleur van orange wine

Wijn - spijs, combineren met orange wine

Oranje wijn is bijzonder goed te combineren met allerlei gerechten. Net als rosé wordt deze categorie vaak vergeten, of overgeslagen, bij het maken van mooie wijn – spijs combinaties. Terwijl deze wijnen zich dus ontzettend veelzijdig en welwillend gedragen in combinatie met uiteenlopende ingrediënten en gerechten. 

Je hoeft dus niet al te ingewikkeld te doen over welk gerecht je zou moeten maken bij je wijn. Alle lichtere gerechten kun je proberen. Hieronder een lijst van ingrediënten die het zeker goed kunnen vinden met orange wine. 

 

Lees hier de recepten!

Waar kan je orange wine kopen?

Er zijn verschillende webshops die zich specialiseren in orange en naturel wines. Dit vinden wij aanraders. 

 • Ook in Nederland worden orange wines gemaakt. Bijvoorbeeld Dassemus Orange 2018. Of Land & Boschzigt van wijnboer Sijmen Bradnsma. 

Meer leren over orange wine?

De sympathieke Simon J Woolf publiceerde in 2018 dit 300 pagina’s tellende boek over orange wine. 

 • Titel | Amber Revolution
 • Auteur | Simon J Woolf
 • ISBN | 9781623719661
Summary
Wat is Orange Wine?
Article Name
Wat is Orange Wine?
Description
Wat is orange wine? In dit artikel proberen we antwoord te geven op die vraag. Want orange wine (en dat is niet hetzelfde als natuurwijn) is in opkomst en steeds meer mensen zijn op zoek naar antwoorden en kooptips.
Author
Publisher Name
WijnSpijs
Publisher Logo
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?