Recept | Ossenstaart, een feestmaal uit ‘Boter, Botten en Zout’

WijnSpijs
WijnSpijs

Hieronder vind je twee recepten uit het kookboek Boter Botten Zout, de 3 basiselementen om uitgebreid mee te koken. Nicole Pisani bespreekt in dit boek verschillende kooktechnieken waarvan je versteld zult staan hoe eenvoudig deze eigenlijk zijn.

Wij delen met jullie Nicole’s recept voor ossenstaart, én voor strozzapreti!

ossenstaart

Afgewisseld met keukentechnieken en recepten vind je informatie over waarom deze 3 elementen een grote rol spelen in de keuken. De afbeeldingen maken het boek helemaal af, je bladert door prachtige foto’s, van de recepten maar ook van jaloersmakende sfeerbeelden van haar geboorte eiland Malta.

In dit boek deelt Nicole 100 recepten waarin deze 3 elementen voor haar samenkomen, beïnvloed door de vele landen en keukens waar ze als chef-kok werkte. Leuk voor de kookliefhebbers die niet bang zijn om te experimenteren!

Dit is een van de recepten die perfect aansluiten op de titel van dit boeken en de reden waarom ik denk dat deze titel al een paar jaar in mij aan het borrelen is. Ik was als kind al dol op ossenstaart en vond het heerlijk om op het bot te kluiven. Het vlees dat van het bot valt en die zalige vette stukjes, ze zijn gewoon verrukkelijk.

Recept Ouderwetse Ossenstaart

met voldoende restjes voor ‘Strozzapreti Met Ossenstaart’ (recept hieronder img role=)

Hoofdgerecht | 2 personen

Ingrediënten

  • 50 g zeezout
  • 50 g suiker
  • 850 g ossenstaart (ongeveer 3 ossenstaarten)
  • 100 ml Japanse sojasaus (o.a. toko) op natuurlijke wijze gefermenteerd
  • 100 ml mirin (Japanse zoete rijstwijn, o.a. toko)
  • 300 ml kippenbouillon
  • 500 ml groentebouillon
  • 2 sjalotjes, ongepeld en gehalveerd
  • 2,5 cm verse gember, geschild en in plakjes
  • 1 knolraap, geschild en in kwarten
  • 2 wortels, in dikke plakjes

Wijntip | 

Aan de slag!

Voorbereiding

Meng de dag voordat je dit gerecht wilt maken het zout met de suiker en wrijf hiermee de ossenstaarten zo goed mogelijk in. Leg in een afsluitbaar bakje en zet een nacht in de koelkast.

Verwarm de volgende dag de oven voor tot 240 graden.

Spoel de ossenstaarten goed af en dep ze droog met keukenpapier. Schroei de ossenstaarten in een heel hete pan dicht en blus ze af met de sojasaus en mirin. Voeg de kippen-en groentebouillon toe en zorg ervoor dat het vlees onderstaat. Voeg de sjalotjes en de gember toe, breng aan de kook en zet in de oven. Verlaag de oventemperatuur na 10 minuten naar 180 graden en na nog eens een uur naar 150 graden. Voeg nu de knolraap en de wortels toe. Na 2 uur zou het vlees van het bot moeten vallen, maar zet indien nodig nog wat langer in de oven tot het vlees echt goed gaar is.

Laat 10 minuten rusten en serveer een ossenstaart per persoon met wat wortel, knolraap en bouillon in kommen.

Nog ruimte voor een toetje na dit feestmaal? Maak deze perzikparfait met geroosterde kurkumahavermout.

Wat doe je met de restjes ossenstaart? Maak er een strozzapreti gerecht van!

Dit hartige pastagerecht wordt gemaakt met de restjes ossenstaart van het recept hierboven. Strozzapreti, de pastasoort die ik hier heb gebruikt, kun je vertalen met ‘priesterwurgers’: priesters die op bezoek kwamen kregen deze pastavormpjes traditioneel met boter voorgeschoteld nadat ze in bouillon waren gekookt (de pastavormpjes, niet de priesters).

Strozzapreti met Ossenstaart | Recept

Hoofdgerecht | 2 personen

Ingrediënten

  • vlees van 1 ossenstaart img role=
  • 250 ml bouillon van het stoven van de ossenstaart img role=
  • 1/2 blik á 400 g tomatenblokjes
  • 300 g strozzapreti (o.a. Italiaanse delicatessewinkels) of fusilli
  • 25 g boter
  • 1 el crème fraîche

Aan de slag!

Haal het vlees van het bot en doe in een pan. Schenk de bouillon door een zeef in de pan en voeg de tomatenblokjes toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat de saus 10 minuten koken.

Kook de pasta in een grote pan kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en voeg met de boter toe aan de saus. Haal de pan van het vuur en schep de pasta voorzichtig maar goed door de saus. Roer er wat crème fraîche door en serveer in diepe borden.

 

Boter, Botten, Zout

3 basiselementen om uitgebreid mee te koken

Boter botten zout bookcover

Auteur | Nicole PisaniUitgever | Good CookFoto’s | Regula YsewijnISBN | 9789461431882Prijs | €24,95Bekijk het boek hier op bol.com

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?