Deze passievruchtenkwarktaart is dé mooiste toevoeging aan elke avond. Ik vind ze het leukst als eenpersoonstaartjes, maar je kunt ook een grote kwarktaart maken. Hij blijft nog steeds even lekker. Het recept komt uit kookboek ‘Sweet’, waarin schrijver Yotam verteld over het succes van dit zoete taartje: “Onze klanten maakten er meteen bestseller van!” Dit kwarktaart recept is tot in de puntjes perfect.

Passievruchtenkwarktaart met gekruide ananas

3.9 from 12 votes
Course: DessertCuisine: Amerikaans
Portie

8

kleine taartjes
Bereidingstijd

2

hours 

Kwarktaart is voor elk dinertje een goed dessert. Weinig voorbereiding (meestal) en lekker vooraf te maken. Zo hoef je je er de hele avond geen zorgen over te maken, op een paar finishing touches na.

Dit recept is voor 8 kleine taartjes (in taartringen van 8 cm), of een grote kwarktaart voor 10 personen.

Ingrediënten

  • Bodem
  • 40 gram geschaafde amandelen, licht gekneusd in uw hand

  • 130 gram volkorenbiscuits, of digestives, grof gebroken

  • 1/2 tl gemalen kaneel

  • 1/2 tl gemalen steranijs (ca. 2 anijssterren, fijngemalen in een specerijenmolen)

  • 80 gram boter, plus extra om in te vetten

  • Vulling
  • 140 gram gezeefde passievruchtenpulp (Wij gebruiken het liefst Boiron, het alternatief is het vruchtvlees uit circa een dozijn passievruchten te scheppen en het in een keukenmachine te pureren. Maak u geen zorgen over de talloze pitten die hun bittere smaak vrijgeven bij het mixen: ze zijn zo glad dat ze eindeloos ronddraaien in de machine en nauwelijks openbreken.)

  • 750 gram verse roomkaas

  • 200 gram fijne kristalsuiker

  • 80 gram zure room

  • 3 grote eieren, plus 3 extra grote eidooiers, losgeklopt

  • Gekruide ananas
  • 1 kleine ananas (700 g), geschild, kern verwijderd en het vruchtvlees in blokjes van ca. 1½ cm

  • 1/4 tl gemalen kaneel

  • 1/4 tl gemalen steranijs (ca. 1 hele anijsster, fijngemalen in een specerijenmolen)

  • 1/2 vanillestokje, over de lengte doormidden gesneden en het merg eruit geschraapt

  • 65 gram fijne kristalsuiker

  • 1 el citroensap

  • 1 el water

  • Pulp en pitjes van 2 middelgrote passievruchten

Bereiding

  • Verhit de oven tot 150 °C. Vet de rand van 8 eenpersoons-taartringen van 8 cm doorsnee in met boter en bekleed ze met bakpapier. Laat het papier 1 cm boven de rand van de ring uitsteken en zet ze op een grote met bakpapier beklede bakplaat opzij.
  • Strooi de amandelen op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze in de oven in 6 minuten goudbruin. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
  • De cheesecakebodem
  • Mix voor de bodem de volkorenbiscuits in een keukenmachine tot fijn kruim: het moet de consistentie hebben van gedroogd broodkruim. Stort alles in een middelgrote kom en voeg de amandelen, de gemalen kaneel en de steranijs toe. Roer de gesmolten boter erdoor tot alles goed is vermengd. Verdeel het kruim over de vormpjes en druk het met uw vingertoppen uit over de bodem. Maak de bodem glad met de bolle kant van een lepel of de onderkant van een glas en laat hem in de koelkast in circa 30 minuten opstijven.
  • Passievruchtenpulp
  • Als u zelf passievruchtenpulp maakt, giet u het gepureerde vruchtvlees door een fijne (of met kaasdoek beklede) zeef en gooit u de pitten weg. U hebt circa 140 ml pulp nodig. Zet opzij.
  • De kwarktaartvulling
  • Doe de verse roomkaas met de suiker in een kom van een standmixer met bisschopshaak. Klop alles op halfhoge snelheid glad, voeg de zure room toe en mix weer tot alles net is vermengd. Schakel terug naar halfhoge tot lage snelheid en voeg met een draaiende motor de losgeklopte eieren en dooiers in een geleidelijke stroom toe. Meng alles goed, doe de passievruchtenpulp erbij en meng alles heel rustig door elkaar.
  • Giet de vulling in de taartringen met de opgestijfde kruimbodems: hij moet tot de bovenrand van de ringen komen, of in een grote vorm tot 2 cm onder de rand.
  • Bak de kleine taartjes 25 minuten in de oven of de grote taart 55-60 minuten, tot de vulling langs de rand stevig is, maar in het midden nog licht trilt als u de taart voorzichtig schudt.
  • Schakel de oven uit en laat de taartjes er nog 30 minuten (of de grote taart 1 uur) in staan en zet de deur met behulp van een houten lepel op een kier. Haal de taart(jes) uit de oven en laat helemaal koud worden voor u ze verpakt in plasticfolie een nacht in de koelkast zet: de kwarktaart is behoorlijk zacht en kan zonder koelen niet in punten worden gesneden.
  • De gekruide ananas
  • Verhit de oven op de dag dat u de taart serveert tot 180 °C. Doe de ananasblokjes in een middelgrote kom met de kaneel, de steranijs en het vanillestokje met het merg. Vermeng alles goed en strooi de ananas uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Zet hem 15 minuten in de oven tot de blokjes licht geroosterd zijn. Zet opzij.

    *Met de lege vanille stokjes maak je zelf makkelijk en heerlijk vanille extract.
  • Zet voor de ‘droge’ karamel de suiker in een middelgrote sauteerpan op halfhoog tot hoog vuur. Het lijkt wel of er helemaal niets gebeurt tot er ineens een smalle reep langs de wand van de pan smelt en bruin wordt. Hij kan zelfs licht gaan roken. Maak u geen zorgen en roer ook niet: blijf de suiker verhitten en beweeg de pan daarbij vaak heen en weer zodat de suiker smelt en gelijkmatig bruin kleurt tot een karamel die de kleur heeft van golden syrup. Neem de pan zodra de karamel klaar is van het vuur en giet rustig het citroensap en het water erin. Het zal flink spetteren en spatten, dus wees voorzichtig. Beweeg de pan vlak boven het vuur om de karamel te laten smelten als hij hard is geworden door de toevoeging van citroensap en water. Breng de karamel aan de kook, roer en laat hem in 30-60 seconden tot een dikke siroop inkoken; voeg de ananasblokjes toe. Roer alles door elkaar en zet opzij om af te laten koelen.
  • Serveren
  • Ga vlak voor u de taart serveert met een klein mes rondom tussen de bodem van de vorm(pjes) en de taart(jes) zodat de bodem loskomt en druk het gebak voorzichtig omhoog uit de ringen. Verwijder het bakpapier en zet de taart(jes) op een taartschaal. Schep de gekaramelliseerde ananas met de siroop op het midden van de taart en schep daarover de passievruchtenpulp en de pitten. Serveer meteen.

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

'Sweet' van Yotam Ottolenghi & Helen Goh

Heb jij ook zo genoten van dit recept? Probeer dan ook deze kaneelpavlova of de super makkelijke (maar oh zo lekkere) chocoladetaart! Ben je nieuwsgierig naar meer recepten van deze top patissiers? 

Sweet kookboek

Sweet

  • Auteur | Yotam Ottolenghi & Helen Goh
  • Uitgever | Fontaine Uitgevers
  • Omvang | 384 pagina’s
  • ISBN | 9789059567580
  • Prijs | € 32,-

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten