Een ouderwets lekkere ovenschotel met gehakt is precies waar je zin in hebt als het weer - of wat dan ook - even niet meezit. Comfort food op z 'n best.

Vandaag dus een eentje met aardappel, vlees en groente. Een avg'tje, maar dan uit de oven!

Strooi er nog wat geraspte oude of belegen kaas over voor een krokant kaaskorstje en voilà, iedereen eet het bordje gegarandeerd leeg.

Ovenschotel met aardappels, prei, gehakt en oude kaas

5 from 1 vote
Recipe by Vale Berral García Course: Hoofdgerecht
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

50

minutes

Deze ovenschotel met gehakt maak je in twee stappen. Eerst bakken we alles voor in een koekenpan en dan gaat het de oven in.
Kan jij lekker een glaasje inschenken en tot rust komen...

Ingrediënten

  • 2 el 2 roomboter

  • 3 el 3 olijfolie

  • 1 1 ui, gesnipperd

  • 2 2 grote preien (of 3 kleine)

  • 2 teentjes 2 knoflook, fijngehakt

  • 150 ml 150 droge witte wijn

  • 400 gr 400 aardappelschijfjes

  • 300 gr 300 rundergehakt

  • 200 gr 200 geraspte oude kaas

  • 2 el 2 kerriepoeder

  • 1/2 bosje 1/2 bieslook of bosui

  • zout en peper

Bereiding

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Was de prei en snijd het in ringen van ongeveer 1 cm.
  • Bak de prei samen met de ui een paar minuten aan in de boter. Voeg het kerriepoeder toe en bak even mee. Blus af met de wijn en laat deze inkoken zodat de alcohol verdampt.
  • Bak in een andere koekenpan of braadpan de aardappelschijfjes in zonnebloemolie en een eetlepel boter totdat ze niet meer helemaal rauw zijn. Ze hoeven niet gaar te worden omdat ze nog in de oven worden gebakken.
  • Bak de knoflook zachtjes aan in de olijfolie en bak het gehakt rul. Breng het alvast goed op smaak met zout en peper.
  • Nu gaan we de ovenschotel met gehakt bouwen. Verdeel in een ingevette ovenschaal de helft van de aardappelschijfjes, daarop de helft van de prei en daarop de helft van het gehakt. Je hoeft het gehakt niet te laten uitlekken. Mag wel maar in het bakvet zit ontzettend veel smaak! Doe tenslotte de kaas en bieslook erover en bak de ovenschotel in 30 minuten af op 180 graden.

Tips

  • Dit gerecht kan ook vegetarisch! Gebruik dan 'al dente ' gekookte bruine linzen in plaats van gehakt. Werkt heel goed.
  • In plaats van aardappelschijfjes kun je ook aardappelpuree gebruiken. Doe deze dan bovenop en daarop de kaas voor een mooie gegratineerde laag.
  • Gebruik gerust een rode Spaanse peper als je van pittig houdt. Lekker!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten