Snelle Pad Thai met kip [Recept]

Wie denkt dat simpel en smakelijk niet samengaan in de Oosterse keuken, die heeft het goed mis. Het maken van een pad thai hoeft namelijk geen gedoe te zijn.

Binnen een mum van tijd vult jouw keuken zich met orientaalse geuren. En voor je het weet zit jij met een bergje pad thai voor je neus, die zijn gelijke niet kent.

Volg dit recept en je zit snel te smikkelen; al na 20 minuutjes.

​Wat is Pad Thai?

pad thai

Pad thai is een Thais eenpansgerecht met als basis droge rijstnoedels. Letterlijk betekent de naam ‘gebakken op Thaise wijze’. In Thailand kun je deze lekkernij op vrijwel elke straathoek vinden. Er zijn een aantal essentiële ingrediënten die niet mogen missen in pad thai. Denk aan vissaus, tamarindepasta, bosui en eieren. Maar buiten deze essentials is er genoeg ruimte om te experimenteren en variëren

Maak ‘m met kip, garnalen, tofu of krab. Of verrijk de boel met wat kool, cashewnoten en sjalotten. 

Pad thai met garnalen en tofu

​Hoofdgerecht | 4 personen

​Ingrediënten voor de Pad Thai:
  • 250 gr rijstnoedels
  • 40 ml rijstolie
  • 300 gr garnalen
  • 150 gr tofu
  • 2 eieren
  • ​2 teentjes knoflook
  • 50 ml saus
  • 60 gr taugé
  • 2 wortels
  • 25 gr pinda’s
  • 1 bosuitje
  • 1 limoen
  • korianderblaadjes
pad thai
​Ingrediënten voor de saus:
pad thai


  • 1 rode peper
    40 ml vissaus
  • 45gr witte suiker
  • 2 el tamarindepasta
  • 1 el limoensap

​Aan de slag!

Je hoeft de rijstnoedels alleen maar even te weken in heet water. Als je de noedels kookt, kan je pad thai mislukken, want dat plakken ze aan je wok. De rijstnoedels zijn goed als ze buigzaam zijn. Giet af en zet apart op een bord of in een schaal.


Neem een wok of een grote hapjespan. Verhit daarin de rijstolie.

Snijd de tofu in vierkante blokjes van ongeveer 1,5 bij 1,5 cm. Voeg de tofu, samen met de garnalen, toe aan de pan. Wok ze gedurende twee minuten. Blijf roerbakken tot de tofu en garnalen een kleurtje krijgen. Schep deze vervolgens met een schuimspaan uit de wok en leg ze op een bordje met keukenpapier. De olie in de wok gebruik je opnieuw voor de volgende stap. 


​Garnalen

Als je naar het versschap loopt en op zoek gaat naar garnalen, is de kans groot dat je jezelf kapotschrikt van de hoge prijs van verse garnalen. Vooral de Hollandse varianten zijn relatief duur. Gelukkig is er altijd het vriesvak. .

garnalen

Daar kun je zakken met bevroren garnalen vinden die een stuk vriendelijker geprijsd en perfect voor je pad thai zijn. Ze zijn lekker groot en gepeld. Als je diepvriesgarnalen gebruikt is het belangrijk dat je ze eerst ontdooit voor je ze gebruikt in de wok.


Neem een schaaltje om de saus in te maken. Dit is een snelle pad thai en bij een snel gerecht hoort een simpele – maar net zo lekkere! – saus. Hak een rood pepertje fijn en doe deze in de schaal. Voeg de vissaus en suiker toe. Roer door elkaar, zodat de suiker oplost. Doe tenslotte de tamarindepasta en het limoensap erbij en roer nog eens goed door. Je saus is ready to go! Hou je niet van die stukjes peper? Dan kun je dit sausje altijd even snel in de blender gooien en op de rode knop drukken.

pad thai

Breek twee eitjes boven de pan en bak ze in de hete olie. Roer met een spatel door de eitjes zodat er reepjes en rulletjes ei ontstaan. Pers twee teentjes knoflook uit en bak even mee. Voeg één voor één de noodles, de tofu, de garnalen en de saus toe. Roerbak een minuutje of twee.

Snij de wortel in plakjes en de bosui in ringetjes. Hak de pindas’s fijn met een groot mes. De pindastukjes mogen grof of fijn zijn, wat jij lekker vindt.Voeg deze ingrediënten, samen met de taugé, toe aan de pad thai en geef je gerecht een flinke draai in de wok. Je pad thai is klaar om geserveerd te worden. Probeer de pad thai zo te serveren dat het een soort van bergje wordt. Garneer de borden met de partjes limoen, wat overgebleven ringetjes bosui en verse gehakte koriander. Supersnel en superlekker. Eet smakelijk!


​Pad Thai met kip

In dit recept worden garnalen gebruikt. Maar je kunt natuurlijk net zo goed stukjes kip gebruiken. ​Varkensvlees doet het ook prima in een pad thai. Weer een andere combinatie die spannend kan zijn is kip met garnaal. Wat je ook doet, als je kip of varken gebruikt, roerbak deze dan ietsje langer dan de garnalen. Zeg zo’n minuut of vijf. Gebruik ​bij kip het liefste de dijtjes. Dat is het lekkerste stukje kip om mee te wokken; dijen worden namelijk niet zo snel taai als filet.


​De  Ik-heb-iets-meer-tijd-saus 

Met het bovenstaande recept zet je binnen ​twintig minuten een goeie en smakelijke pad thai op tafel. Toch heb je soms meer tijd dan je van te voren dacht. Is dat het geval? Steek dan je ​energie in een goeie saus voor je pad thai. Want de saus definieert dit gerecht. 

De bovenstaande pad thaisaus is natuurlijk helemaal prima en past perfect bij het gerecht. Maar hieronder vind je een sausrecept dat iets complexer is: meer diepte en meer smaakjes. Lees hier hoe je ‘m maakt.

​Saus | Goed voor 4 tot 6 porties

​Ingrediënten:
  • 1 ½ el tamarindepasta
  • 60 ml kippenbouillon
  • 3 el vissaus
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl chilisaus OF ½ tl cayennepeper
  • 3 el bruine suiker (goela djawa)
  • snufje peper
pepers

​Daar gaan we!

Doe alle ingrediënten in een kom en roer ze door elkaar. Gebruik het liefste bruine suiker in dit recept. Bij de toko is Indonesische suiker te koop onder de naam ‘goela djawa’. Deze suiker koop je in de vorm van harde schijven. Voordeel van deze suiker is dat hij sneller oplost. Maar als je warme kippenbouillon gebruikt, lost de suiker ook sneller op in de saus.

Proef de saus aandachtig. Een gebalanceerde pad thaisaus zou de volgende smaakvolgorde moeten hebben: eerst zoet, dan pittig-zout en uiteindelijk zuur. Het zou kunnen dat er ietsje meer suiker in moet om het zuurtje van de tamarinde iets af te vlakken. Voor de liefhebbers van pittig eten bevat dit recept wellicht niet genoeg pepers. In dat geval doe je er wat meer cayennepoeder bij. Deze saus gebruik je op hetzelfde moment toe als de simpele saus in bovenstaande recept.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Speciaal voor jou.

KokenKoken

Voeg je koptekst hier toe

Wat eten we vandaag?
1001 recepten voor elke dag