Wie denkt dat simpel en smakelijk niet samengaan in de Oosterse keuken, die heeft het goed mis. Het maken van de wereldberoemde pad thai bijvoorbeeld is namelijk helemaal geen gedoe. 

Binnen een mum van tijd vult jouw keuken zich met heerlijke geuren. En voor je het weet zit jij met een bergje pad thai voor je neus. In dit artikel lees je een recept voor pad thai met garnalen. Wil je liever een andere proteïne? Lees dan de tips onder het recept. Of maak onze deze snelle woknoedels met kip of garnalen.

Volg dit snelle recept voor pad thai en je zit met 20 minuten aan tafel, smakelijk! En ben je dol op dit soort gerechten? Maak dan ook eens authentieke Tom Kha Kai soep!

Pad Thai

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Thais
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

20

minutes

Pad thai is een Thais eenpansgerecht met rijstnoedels als basis. Letterlijk betekent de naam ‘gebakken op Thaise wijze’. In Thailand kun je deze beroemde lekkernij op vrijwel elke straathoek vinden. 

Er zijn een aantal essentiële ingrediënten die niet mogen ontbreken in elke pad thai: denk aan vissaus, tamarindepasta en eieren. Maar buiten deze essentials is er genoeg ruimte om te experimenteren en variëren! 

Ingrediënten

  • 300 g 300 rijstnoedels

  • 50 ml 50 vissaus

  • 3 el 3 tamarindepasta

  • 3 el 3 oestersaus

  • 2 el 2 palmsuiker of ruwe rietsuiker

  • 2 el 2 gedroogde gehakte garnalen

  • 100 ml 100 water

  • 4 el 4 neutrale koolzaadolie

  • 4 4 kleine sjalotten, gesnipperd

  • 6 teentjes 6 Thaise knoflook of 2 gewone knoflooktenen, fijngehakt

  • 2 el 2 fijngehakte gember

  • 150 g 150 taugé

  • 100 g 100 wittekool, in reepjes

  • 3 3 eieren

  • 700 g 700 garnalen met schaal, gepeld

  • 1,5 tl 1,5 geroosterd chilipoeder

  • 30 g 30 korianderblaadjes

  • 75 g 75 gehakte pinda's

  • 1,5 1,5 limoenen

zo maak je pad thai

  • Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel de noedels af en knip ze een paar keer door zodat ze later gemakkelijker te mengen zijn. Zet opzij.
  • Meng de vissaus, tamarinde, oestersaus, suiker, gedroogde garnalen en 100 ml water in een pan. Breng al roerend aan de kook zodat de suiker oplost. Zet opzij.
  • Het belangrijkste is dat je de pad thai op echt hoog vuur bakt. 

    Verhit de olie in een grote koekenpan of wok en fruit de sjalot, knoflook en gember. Voeg de taugé en witte kool toe. Fruit tot ze zachter worden en warm zijn.
  • Schuif de gebakken groente langs de rand van de pan. Breek de eieren in de pan en bak tot roerei met vrij grote stukken. Meng de gebakken groente, noedels, garnalen en chilipoeder erdoor.
  • Bak tot alles warm is. Voeg het vissausmengsel toe en roer door.
  • Schep de korianderblaadjes en pinda’s erdoor en serveer met partjes limoen.

Tips

  • Pad Thai kan je maken op allerlei verschillende manieren. Het recept hierboven kan je niet alleen met garnalen maken maar ook met kip, gehakt of groenten. Varkensvlees doet het ook prima in een pad thai. Weer een andere combinatie die spannend kan zijn is kip mét garnaal.
  • Wat je ook doet, als je kip of varken gebruikt, roerbak deze dan ietsje langer dan de garnalen. Zeg zo’n minuut of vijf. Gebruik bij kip het liefste de dijtjes. Dat is het lekkerste stukje kip om mee te wokken; dijen worden namelijk niet zo snel taai als filet. Wil je pad thai een keer vegetarisch proberen? Bekijk dan eens dit recept voor vega pad thai!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Thai van Tove Nilsson

Dit recept voor pad thai komt uit het nieuwste kookboek van Tove Nillson. We deelden eerder al haar recepten voor Som Tum – die lekkere papayasalade en de andere klassieker uit de Thaise keuken, loempia’s

Thai is een super vrolijk en kleurrijk boek met heel veel recepten voor elk moment. Van lekkere snacks als kipdumplings en kikkererwtenfritters tot salade van groene mango en pomelo met zoet-zoute kokosdressing, beef paneng curry en tom kha gai: met dit kookboek leer je de balans kennen tussen het gebruik van zout, zoet, pittig en zuur die de Thaise keuken kenmerkt.

Thai kookboek

Thai

  • Tove Nilsson
  • ISBN: 978 94 6143 235 3
  • Good Cook
  • Prijs € 20,95

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten