Start een feestje met dit recept voor paella met mosselen, inktvis en gamba´s. Paella is een Spaans gerecht, dat zijn origine kent in Valencia. Essentiële ingrediënten in deze mediterraanse schotel zijn rijst, bouillon en een saus van tomaten.

​In Spanje is paella tegenwoordig is een écht feestgerecht. Veel Nederlanders spreken paella uit als ‘pa-èl-ja’, maar dat is gewoon keihard fout. ‘Pa-é-ja’, is de enige juiste uitspraak. Dit komt volgens de overlevering van het plat Valenciaanse: Pa’ ella, wat ‘voor haar’ betekent. Super romantisch!

Meer op de traditionele tour? Hier vind je een traditioneel recept voor paella Valencia, gevulde met kip en (eventueel) konijn. 

Lees anders snel verder voor het paella met zeevruchten recept!

Spaanse paella met zeevruchten

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Spaans
Portie

1

Pan
Bereidingstijd

2

hours 


​Om een goede paella te maken, gebruik je een paella pan. Dat is een platte, ronde koekenpan die een vrij grote diameter heeft. In restaurants zie je pannen voorbijkomen die meer dan 60 cm in doorsnede meten. Ze zijn ook in Nederland te koop. Het beste gebruik je een pan die minstens 30 cm in doorsnee is. Heb je geen pan voor paella? Neem dan een zo groot mogelijke, gietijzeren pan met een platte bodem.

Ingrediënten

  • 1 1 witte ui

  • 5 el 5 olijfolie

  • 100 gr 100 gepelde tomatenblokjes

  • zout, naar smaak

  • verse gemalen peper

  • plukje saffraan

  • 200 gr 200 inktvisringen

  • 2 2 koffiekoppen bombarijst (paellarijst)

  • 3 3 koffiekoppen kippen- of visbouillon

  • 250 ml 250 witte wijn

  • 12 12 ongepelde gamba’s​

  • 16 16 gekookte mosselen (of andere schelpdieren)

  • ​Naar smaak:
  • citroen

  • peterselie

  • doperwten

aan de slag!

  • Neem een grote (paella) pan. Zorg dat de pan recht staat. Schenk hierin de olijfolie en breng op temperatuur. Snipper de witte ui en bak deze glazig. Pers de tenen knoflook uit boven de pan. Roer even en voeg de tomatenblokjes toe. Doe het zout, de peper en de saffraandraadjes. Roer de ingrediënten door elkaar. Laat een paar minuutjes sudderen totdat de tomatenblokjes uit elkaar zijn gevallen en het geheel goed begint te pruttelen.
  • Verwarm ondertussen de bouillon met de wijn in een aparte pan.
  • Doe de verse inktvisringen bij de ontstane saus en laat een paar minuutjes sudderen.Deze ringetjes koop je het beste vers bij de visboer, die ze meestal gewoon in afgewogen hoeveelheden verkoopt. De echte avonturier koopt een hele inktvis en snijdt er zelf ringetjes van. Bovendien zijn de tentakels ook ontzettend lekker in de paella.
  • Voeg nu de bombarijst toe en roer goed door. Deze rijst blijft makkelijk plakken aan alle ingrediënten en dat is precies de bedoeling. Laat eventjes staan.
  • Schenk het wijn-bouillonmengsel in de pan en breng het geheel aan de kook op hoog vuur. Roer een keer goed door. Laat de paella 10 minuutjes zachtjes verder koken op laag vuur. Als je een grote paellapan hebt en een klein pitje, dan doe je er verstandig aan om elke paar minuten de pan een beetje over te hittebron te schuiven. Zo krijgt elk stukje genoeg warmte en wordt je rijst evenredig gaar.
  • Voeg na de 10 minuutjes de gamba’s toe. Deze leg je gewoon op de rijst en je wacht tot ze roze worden. Zodra dit gebeurt draai je ze om. Kook zo de paella nog 10 minuten zonder de rijst te roeren. Als je merkt dat de paella erg droog aan het worden is, kun je nog wat extra bouillon toevoegen. Zeker met paella blijft het een beetje aanvoelen, want elk rijstkorreltje is weer anders. Vertrouw op je gevoel en verstand; zodra je merkt dat de rijst zou kunnen gaan aanbakken, gooi je er gewoon een scheutje bouillon op.
  • Nadat de rijst 20 minuten heeft gekookt, pak je de pan in met aluminiumfolie en temper je de warmtebron. Laat je de paella even 5 minuten nagaren.
  • Open het folie. Leg de gekookte mosselen op de rijst. Knijp er een citroentje over uit. Dek weer af voor 3 minuten.
  • Je bent nu klaar om te serveren.
    Garneer de paella met peterselie en citroenpartjes. Eet smakelijk.Vis paella

Tips

  • Bij de betere supermarkt is echte bombarijst (paellarijst) verkrijgbaar. Deze rijst is zo speciaal omdat de korrel zich vol zuigt met vocht, meer dan andere rijstsoorten. Bovendien wordt de bombakorrel tot wel 3 keer zo groot zodra hij wordt gekookt. Door dit proces neemt de bombarijst heel veel smaakjes op uit de paella en is dit gerecht zo vol van smaak!
  • Gekookte mosselen zijn in kleine porties verkrijgbaar bij de visboer en dat is perfect voor dit gerecht. Maar natuurlijk kun je ook paella maken met kokkels of strandgapers. Deze kun je laten garen door ze voor het uitserveren op de paella te leggen. Laat gedurende 5 minuten de folie er op en de stoom doet zijn werk. Hoe groter de zeevrucht, hoe langer dit proces duurt. Probeer eerst één diertje voordat je de schotel serveert!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten