Tijdens je volgende feestje maak je paella! Een vrolijk Spaans gerecht, dat je makkelijk maakt voor grote groepen. 

Dit recept voor paella leerde ik van Sarah en JuanMa van de kookschool More Than Food in Valencia. Een beter paella recept kun je niet vinden!

Paella Valenciana

5.0 from 2 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Spaans
Portie

6

Personen
Bereidingstijd

2

hours 

Paella is een typisch Spaans gerecht wat in Valencia wordt gegeten tijdens de lunch (in Spanje is dat van 13:30 tot 16:00 uur, bye the way). Wanneer je ergens in Spanje paella op de dinerkaart vindt, kun je er vanuit gaan dat je in een toeristentent zit.

Ook wanneer deze ‘paella’ binnen no time op tafel staat is dat géén goed teken. Paella wordt net als risotto vers bereid, en dat duurt minstens 30 minuten. 

Ingrediënten

  • 1.5 kg kip, poten, bouten en dijen

  • 700 gr konijn (wanneer je zonder konijn wilt koken vervangen door meer kip)

  • 3 tot 4 verse artisjokken (wanneer ze in het seizoen zijn) of een blikje.

  • 350 gr snijbonen

  • 200 gr limabonen

  • 150 - 200 ml mooie olijfolie

  • 4 rijpe tomaten, grof geraspt – of 1 blikje tomatenpuree

  • zoet paprikapoeder

  • ‘n plukje saffraan

  • 2 takjes rozemarijn

  • zout

  • 700 gram paella rijst

  • water

Aan de slag!

  • Maak de kip schoon en snij ‘m in stukjes. Bestrooi met zout.
  • Snij de groene bonen. Rasp de tomaten. Laat de saffraan met een klein beetje water weken in een bakje. 

    Warm de paellapan op en voeg een scheut olijfolie toe. Bak de kip. Als alle kanten mooi goudbruin zijn, schuif je de kip naar de zijkanten en voeg je de bonen toe. Bak ook deze voor ongeveer 3 á 4 minuten en roer af en toe. 
  • Duw de groenten weer naar de zijkant. Voeg nu in het midden de tomatenpulp en het paprikapoeder toe. Bak eventjes mee. 

    Meng nu alle groenten, vlees en tomaten voorzichtig door elkaar. 

    Voeg water toe. De hoeveelheid water hangt van het soort rijst af, maar de normale meting is 3:1 water tot rijst, als je rijst uit Valencia gebruikt. In dit geval dus 2,1 liter.
  • Nadat het water is toegevoegd, meet je met behulp van een lepel (of iets anders) hoe hoog het water staat. Onthoud dat! 

    Voeg nu nog twee liter water toe aan het geheel en breng aan de kook. Voeg wat zout en de saffraan plus het weekwater ook toe. 

     Je kookt dit nu verder in, op hoog vuur, tot een bouillon. Je wilt precies 2,1 liter bouillon overhouden, (tot hoever je net hebt gemeten) voordat je de rijst bijvoegt. Dit duurt ongeveer 20-25 minuten. 
  • Wanneer de bouillon voldoende is ingekookt, voeg je de rijst toe. Verdeel de rijst door de paella pan. Laat dit 10 minuten koken op een hoog vuur. Roer niet.

    Zet het vuur op een lager pitje en laat de rijst voor nog 6-7 minuten koken. Roer weer NIET. 

    Lees ook: 
    72 uur in Valencia  | Alles wat je niet wilt missen van deze wereldstad.

     
  • Zet het vuur uit en leg een paar rozemarijn takjes op de rijst voor een heerlijke geur. Pak de pan in met aluminiumfolie en laat 5 minuten staan. 

    Verzamel je vrienden, want nu kun je aan tafel. 

    Eet smakelijk! 

Welke rijst gebruik je voor paella? 

  • Rijst die je gebruikt voor paella is idealiter kort en dik, met een groot absorberend vermogen. Het is belangrijk dat de rijst in staat is alle smaken van de bouillon en andere ingrediënten te absorberen. 

    Arroz Bomba is de meest geschikte rijstsoort voor paella, maar ook Arroz Senia en Arroz Bahia kun je gebruiken. Al deze rijstsoorten hebben een hoog zetmeelgehalte, wat zorgt voor de juiste structuur.

    Wanneer je geen paella rijst kunt vinden, kun je die eventueel vervangen door risotto rijst. 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

De paella pan

Een typische paëlla pan is breed, rond en ondiep. Deze vorm zorgt ervoor dat de rijst in een dunne laag kookt en die typische krokante en smaakvolle korrel krijgt. De paella pan is dun en gemaakt van geëmailleerd materiaal. Een dun bescherm laagje zorgt ervoor dat de pan niet gaat roesten. 

Wanneer je paëlla maakt voor grotere groepen wordt de pan niet dieper, maar wel breder. Er zijn zelfs pannen te koop van 1,5 meter breed. Een pan van 50 cm is geschikt voor een paëlla voor 12 personen. 

Wanneer je een groot fornuis hebt kun je de paella gewoon daar op maken, maar het leukste, het feestelijkst – en het makkelijkst – is een typische paella brander met ringen. Ook heel leuk voor een feestje in de tuin. Let er wel altijd op dat je pan waterpas staat, dat is een van de geheimen van een goede paella. 

Paella

More Than Food

Het recept voor deze paella is van de kookschool More Than Food in het mooie Valencia. 

Ze bieden kookcursussen aan, in het Engels en Spaans. En die zijn gericht op typische Spaanse gerechten zoals paella. Koken met Sarah en haar man is een van de leukste uitjes tijdens een weekendje Valencia. Wel even van te voren boeken, want het is hier erg druk. 

Benieuwd? Neem eens een kijkje op hun website! 

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten