Pan con tomate is een goed voorbeeld van simpele ingrediënten die samen een groter geheel vormen. De Catalanen zijn zo dol op deze vorm van crostini dat ze ze zelfs bij het ontbijt eten en als hapje aan hun kinderen voorzetten zodra die thuiskomen uit school. Dit pan con tomate recept heb je maar 1 keer nodig. Het is zo simpel en lekker dat je het nooit meer vergeet. 

Probeer ook eens dit lekkere recept voor zalmcarpaccio! Lees anders verder voor het recept!

Pan con tomate

4 from 2 votes
Course: VoorgerechtCuisine: Mediterraans, Spaans
Portie

6

Personen
Bereidingstijd

10

minutes


Dit gerechtje staat of valt met een smakelijke, zeer rijpe tomaat, dus kun je dit hapje het best laat in de zomer maken. De olijfolie moet de beste extra vergine zijn die je maar kunt vinden, en neem daarnaast een kwaliteitsbrood in landelijke stijl.

De knoflook is naar keuze — Catalaanse puristen zouden die niet gebruiken, maar wij vinden dat je met knoflook van een lekker ontbijtbroodje een verrukkelijk voorafje voor bij het diner maakt.

Ingrediënten

  • 3 teentjes knoflook

  • 12 sneetjes ciabatta (of ander rustiek brood)

  • 6 zeer rijpe tomaten

  • olijfolie

  • zeezout

Pan con tomate in 2 stappen

  • Verhit de oven tot 180 °C. Snijd de teentjes knoflook doormidden. Rooster het brood 5 minuten lichtjes in de oven en wrijf elke snee royaal in met de snijvlakken van het knoflookteentje
  • Halveer de tomaten en wrijf de snijvlakken over de stukken toast. Druk zoveel mogelijk van het tomatenvocht in het brood en gooi het tomatenvel weg. Besprenkel het geheel met olijfolie, strooi er zout over en eet het brood meteen op, voordat het zompig wordt. Eet smakelijk

Tips

  • Geen rijpe tomaten? Als de tomaten niet zacht en sappig zijn, rasp je ze boven een kom en roer je er 2 eetlepels olijfolie door. Ben je een knoflookliefhebber, dan kun je in een vijzel een pasta maken van knoflook, zout en een beetje olijfolie. Strijk de pasta uit over het brood en verdeel er dan de geraspte tomaten over.
  • Catalanen zeggen dat pan con tomate een maaltijd op zich is, maar ze leggen er zelf toch nog graag iets extra’s bovenop, zoals een ansjovisje, een plak ham (jamón in Spanje, pernil in Catalonië of prosciutto in Italië) of een plak manchego (wat geraspte pecorino is ook lekker).

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

De keukens van de Middellandse Zee van Lucio Galletto & David Dale

Dit boek brengt meteen de zon in huis. Lucio Galleto en David Dale bespreken in dit boek heerlijke zomerse recepten die je onmiddellijk weer het gevoel geven dat er nog zand tussen je tenen zit en je de zee kunt horen!

Keukens van de middellandse zee

De keukens van de Middellandse Zee

  • Auteurs | Lucio Galletto & David Dale
  • ISBN | 978 9000 35877 9 
  • Uitgeverij | Spectrum
  • Prijs | € 37,50

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten