Panna Cotta – met dit recept maak je dit onweerstaanbare toetje!

Mijn grote liefde panna cotta 

Panna Cotta is een van mijn favoriete toetjes. En hoe vol ik ook zit aan het eind van zo'n Italiaans diner met mijn andere favorieten - lasagne, pasta en pizza - voor zo'n fris, romig en vrolijk Italiaans dessert is altijd plek. Of nou ja, maak je plek. Ik in elk geval. 

En is panna cotta maken moeilijk? Nee. Helemaal niet zelfs. Het is zelfs een ideaal dessert om van te voren te maken. Voor Kerst ofzo. Ideaal! Want let op, panna cotta moet echt even opstijven in de koelkast. 

Wanneer je zoals echte chefs doen, de panna cotta wil storten heb ik ook nog een paar handige tips voor je. Maar ik raad aan om hem net als op deze foto in een gezellig weckpotje te maken. Staat prachtig en stressvrij gegarandeerd. Lees snel verder voor het recept + tips voor opmaak en storten! 

panna cotta


Wat is belangrijk bij Panna Cotta 

Panna cotta betekent ‘gekookte room’ in het Italiaans. De basis van dit toetje, dat uit de regio Piëmont komt, bestaat dan ook uit gekookte room – verdund met melk, en op smaak gebracht met suiker en eventueel nog wat andere smaakmakers. Super basic en simpel. Lijkt het. Want zoals altijd met de Italiaanse keuken is de ingrediëntenlijst kort, maar komt het aan op de kwaliteit van je boodschappen. Bij Panna Cotta is dat niet anders. 

Je kookt dus de smaakmakers in de room en vervolgens voeg je gelatine toe om het geheel een beetje op te stijven. En dan komt het er op aan. Want je wilt eigenlijk een panna cotta die je net aan kunt storten en absoluut niet te 'jelly' is. Best moeilijk, en zelfs professionals hebben er moeite mee. Maar geen stress, met dit recept kun je het! Aan de slag. 

Een recept voor klassieke panna cotta

Let op, panna cotta moet echt een paar uur opstijven in de koelkast. Begin dus op tijd. Bijvoorbeeld een dag van te voren. Maar laat de panna cotta's in elk geval 4 uur opstijven. 

Dessert | 4  personen

  • 5 gram gelatine, 
  • 500 ml slagroom, 
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 vanillestokje 
  • Een klein beetje plantaardige olie, om de vorm in te smeren.
  • Garnering, lekker fris fruit, of chocolade, koekjes, wat je maar wilt.  
Panna Cotta maken

Panna Cotta maken

Vul een ruime kom met koud water week de gelatine daarin. Voeg telkens één blaadje tegelijk toe aan het water, zodat de gelatine niet aan elkaar klontert.

Snijd de vanillepeul in de lengte doormidden en schrap de peul leeg. Verwarm de slagroom, suiker, vanille en de lege peul heel zachtjes. Zo kunnen de smaken zachtjes trekken en de suiker smelten. 
Zorg dat de room niet gaat pruttelen, zet desnoods het vuur een tijdje uit. Laat de vanille in elk geval een half uur trekken.

Schenk nu je roommengsel door een fijne zeef in een kom. Haal de gelatine uit het water, knijp goed uit en roer vlug door de warme room. 


[tip] Panna cotta storten?

Panna cotta wil nog weleens moeilijk uit zijn vorm komen. Je kunt de onderkant van de vormpjes bijvoorbeeld even voorzichtig in heet water opwarmen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je panna cotta zelf droog blijft. Ook kun je de panna cotta vorm bewerken met een crème brûlée brander. Als de panna een beetje opwarmt komt hij veel beter uit zijn vorm. Zet nu direct een dessertbordje op de panna cotta en keer voorzichtig om. 

panna cotta maken

Wanneer je een weckpotje gebruikt kun je dit hele proces overslaan en direct beginnen met garneren. Kies mooi fruit uit het seizoen, maak een mooie fruit of karamelsaus of schaaf witte of pure chocolade. Maak af met koekjes of noten.  

Wanneer je de panna cotta later wilt storten, vet je nu vier gladde kommetjes, of espresso kopjes, heel licht in met bakspray of olie. Ik serveer panna cotta het liefst in een glas of weckpotje. Invetten is dan niet nodig. Verdeel het mengsel over de glazen, weckpotjes, kopjes of kommetjes. Zet de panna cotta nu minstens 4 uur koud en afgedekt weg. Let op dat je ondergrond goed recht is, anders heb je straks schuine panna cotta. 

panna cotta recept
Panna Cotta bewaren

Je kunt de panna cotta dus prima van tevoren maken. Sterker nog, als je een dag eerder begint, kunnen de toetjes mooi opstijven in de koelkast. In de koeling zijn ze een dag of twee, drie houdbaar. Dek ze wel goed af. Zuivel neemt heel snel andere smaken uit je koelkast op. Zonde! 

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Simple Share Buttons