Panna Cotta is een van mijn favoriete toetjes. En hoe vol ik ook zit aan het eind van zo’n Italiaans diner met mijn andere favorieten – lasagnepasta en pizza – voor zo’n fris, romig en vrolijk Italiaans dessert is altijd plek. Of nou ja, maak je plek. Ik in elk geval. 

En is panna cotta maken moeilijk? Nee. Helemaal niet zelfs. Het is zelfs een ideaal dessert om van te voren te maken. Voor Kerst ofzo. Ideaal! Want let op, panna cotta moet minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. Begin dus op tijd. Bijvoorbeeld een dag van te voren.

Wanneer je zoals echte chefs doen, de panna cotta wil storten heb ik ook nog een paar handige tips voor je. Maar ik raad aan om hem net als op deze foto in een gezellig weckpotje te maken. Staat prachtig en stressvrij gegarandeerd.

Lees snel verder voor het recept + tips voor panna cotta storten! 

Panna cotta

3 from 7 votes
Course: NagerechtCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

4

hours 

40

minutes

Panna cotta betekent ‘gekookte room’ in het Italiaans. De basis van dit toetje, dat uit de regio Piëmont komt, bestaat dan ook uit gekookte room – verdund met melk, en op smaak gebracht met suiker en eventueel nog wat andere smaakmakers.

Je kookt dus de smaakmakers in de room en vervolgens voeg je gelatine toe om het geheel een beetje op te stijven. En dan komt het er op aan. Want je wilt eigenlijk een panna cotta die je net aan kunt storten en absoluut niet te ‘jelly’ is. Best moeilijk, en zelfs professionals hebben er moeite mee. Maar geen stress, met dit recept kun je het!

Ingrediënten

  • 5 gr 5 gelatine

  • 500 ml 500 slagroom

  • 50 gr 50 fijne kristalsuiker

  • 1 1 vanillestokje

  • Een klein beetje plantaardige olie, om de vorm in te smeren

  • Garnering, lekker fris fruit, of chocolade, koekjes, wat je maar wilt

Panna cotta maken

  • Vul een ruime kom met koud water week de gelatine daarin. Voeg telkens één blaadje tegelijk toe aan het water, zodat de gelatine niet aan elkaar klontert. 
  •  Snijd de vanillepeul in de lengte doormidden en schrap de peul leeg. Verwarm de slagroom, suiker, vanille en de lege peul heel zachtjes. Zo kunnen de smaken zachtjes trekken en de suiker smelten.
  • Zorg dat de room niet gaat pruttelen, zet desnoods het vuur een tijdje uit. Laat de vanille in elk geval een half uur trekken.
  • Schenk nu je roommengsel door een fijne zeef in een kom. Haal de gelatine uit het water, knijp goed uit en roer vlug door de warme room. 
  • Nu is het tijd om de panna cotta in vormpjes of in weckpotjes te doen. Hier onder lees je daar handige tips over. Laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.

    Daarna kan je de panna cotta storten. Als je 'm in een weckpotje maakt is hij klaar en kan je garneren. Geniet ervan!

Wat is belangrijk bij panna cotta?

  • Dit recept lijkt super basic en simpel. Maar zoals altijd met de Italiaanse keuken is de ingrediëntenlijst kort, maar komt het aan op de kwaliteit van je boodschappen. Bij Panna Cotta is dat niet anders!
  • Garneer je panna cotta met mooi fruit uit het seizoen, maak een mooie fruit- of karamelsaus of schaaf witte of pure chocolade. Maak af met koekjes of noten.  
  • WIJNTIP: Drink bij de zoete panna cotta een volzoete wijn. Deze Château Suduiraut Sauternes is precies dat. 
  • Je kunt panna cotta dus prima van tevoren maken. Sterker nog, als je een dag eerder begint, kunnen de toetjes mooi opstijven in de koelkast. In de koeling zijn ze een dag of twee, drie houdbaar. Dek ze wel goed af. Zuivel neemt heel snel andere smaken uit je koelkast op. Zonde! 
  • Zoek je nog een lekker Italiaans hoofdgerecht? Bekijk dan ook eens mijn andere Italiaanse favorieten: lasagnepasta en pizza! 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Panna cotta

Hoe stort je panna cotta?

Panna cotta wil nog weleens moeilijk uit zijn vorm komen. Ik heb hier meerdere trucjes voor:

  • Warm de onderkant van de vormpjes even voorzichtig in heet water op. Zorg er natuurlijk wel voor dat je panna cotta zelf droog blijft.
  • Bewerk de panna cotta vorm met een crème brûlée brander. Als de panna een beetje opwarmt komt hij veel beter uit zijn vorm. Zet nu direct een dessertbordje op de panna cotta en keer voorzichtig om. 
  • Wanneer je een weckpotje gebruikt kun je dit hele proces overslaan en direct beginnen met garneren!
  • Wanneer je de panna cotta later wilt storten, vet je vier gladde kommetjes of espresso kopjes heel licht in met bakspray of olie. Ik serveer panna cotta het liefst in een glas of weckpotje. Invetten is dan niet nodig. Verdeel het mengsel over de glazen, weckpotjes, kopjes of kommetjes. Zet de panna cotta nu minstens 4 uur koud en afgedekt weg. Let op dat je ondergrond goed recht is, anders heb je straks schuine panna cotta. 

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten