Panna Cotta is een van mijn favoriete toetjes. En hoe vol ik ook zit aan het eind van zo’n Italiaans diner met mijn andere favorieten – lasagne, pasta en pizza – voor zo’n fris, romig en vrolijk Italiaans dessert is altijd plek. Of nou ja, maak je plek. Ik in elk geval.
En is panna cotta maken moeilijk? Nee. Helemaal niet zelfs. Het is zelfs een ideaal dessert om van te voren te maken. Voor Kerst ofzo. Ideaal! Want let op, panna cotta moet minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. Begin dus op tijd. Bijvoorbeeld een dag van te voren.
Wanneer je zoals echte chefs doen, de panna cotta wil storten heb ik ook nog een paar handige tips voor je. Maar ik raad aan om hem net als op deze foto in een gezellig weckpotje te maken. Staat prachtig en stressvrij gegarandeerd.
Lees snel verder voor het recept + tips voor panna cotta storten!
Hoe stort je panna cotta?
Panna cotta wil nog weleens moeilijk uit zijn vorm komen. Ik heb hier meerdere trucjes voor:
- Warm de onderkant van de vormpjes even voorzichtig in heet water op. Zorg er natuurlijk wel voor dat je panna cotta zelf droog blijft.
- Bewerk de panna cotta vorm met een crème brûlée brander. Als de panna een beetje opwarmt komt hij veel beter uit zijn vorm. Zet nu direct een dessertbordje op de panna cotta en keer voorzichtig om.
- Wanneer je een weckpotje gebruikt kun je dit hele proces overslaan en direct beginnen met garneren!
- Wanneer je de panna cotta later wilt storten, vet je vier gladde kommetjes of espresso kopjes heel licht in met bakspray of olie. Ik serveer panna cotta het liefst in een glas of weckpotje. Invetten is dan niet nodig. Verdeel het mengsel over de glazen, weckpotjes, kopjes of kommetjes. Zet de panna cotta nu minstens 4 uur koud en afgedekt weg. Let op dat je ondergrond goed recht is, anders heb je straks schuine panna cotta.
🍴Gang
🍾 Gelegenheid
🥧 Gemak
🍉 Ingredienten