Pannenkoeken recept | 10 variaties die je zelf kunt maken!

Roy Seignette
Roy Seignette

Pannenkoeken zijn een van de makkelijkste dingen die je zelf kunt bakken. Dit pannenkoeken recept is het eerste gerecht wat ik kreeg van mijn moeder. Je hebt er dus weinig instructies bij nodig. Maar met een paar tips bak jij straks pannenkoeken die veel lekkerder zijn dan uit een pakje. 

De truc is echt om zelf je beslag te maken. Dit kost niet veel tijd, het is wel een wereld van verschil. Daarnaast is het belangrijk om ‘out of the box’ te denken wat beleg betreft. 

Pannenkoeken recept

Pannenkoeken recept

Geschikt voor elke maaltijd | 8 stuks
Ingrediënten
  • 250 g bloem gezeefd
  • 2 eieren
  • 500 ml melk
  • snuf zout
  • boter
Pannenkoeken maken

Pannenkoeken in 2 stappen!

Stap 1

Zeef de bloem in een ruime kom. Roer de eieren en de helft van de melk erdoor met een garde. Blijf roeren tot een glad beslag ontstaan. Roer dan de rest van de melk erdoorheen. 

Stap 2

Voeg zout toe en laat het beslag even rusten (30 minuten). Verhit telkens een klein klontje roomboter in je favoriete pan op middelhoog vuur. Giet genoeg beslag voor 1 pannenkoek in de pan en bak hem aan beide kanten goudbruin. 
 
Eet smakelijk!
pannenkoeken maken

Klaar met pannenkoeken maken? Hier 11 tips voor het beleggen!

Het mooie aan Nederlandse pannenkoeken is dat je er alle kanten mee op kunt. Je werkt met een simpel recept zodat je het eindproduct kan beleggen met wat je maar wilt. En dat hoeft helemaal niet saai te zijn. Hieronder 11 suggesties. 

We hebben natuurlijk eerst de klassiekers nog eens op een rijtje gezet. Het kan zomaar zijn dat deze pagina ooit wordt gelezen, door iemand die nog nooit van pannenkoeken heeft gehoord. Maar we hebben lekker veel hartige varianten voor je. En verschillende manieren om je pannenkoek in een semi-chique dessert te veranderen. 

Suiker en stroop | klassiekers met reden

Zo kennen we de pannenkoeken natuurlijk. En dat is niet voor niets. Dit is makkelijk voor kinderfeestjes of een luie zondagavond. Probeer hier ook eens de variatie op te zoeken. Appelstroop of ahornsiroop kan ook hartstikke lekker zijn. 

Ik vind kristalsuiker trouwens een stuk lekkerder dan poedersuiker op mn pannenkoek, al kan allebei. Hier kan je dingen wat interessanter maken met een snufje kaneel. 

pannenkoeken met spek

Spek | bacon maakt alles beter

Spek maakt een pannenkoek gelijk een stuk interessanter. De truc is om het spek alvast lekker knapperig op te bakken. Een veelgemaakte fout is het tegelijkertijd toevoegen van het spek en het beslag. Dan is je spek nog lang niet lekker als je pannenkoek klaar is. 

Een spekpannenkoek is heerlijk met stroop!

Hollandse kaas | voor een voldaan gevoel

Een kaaspannenkoek is heerlijk vullend. Vaak heb ik na eentje genoeg. Je kunt twee kanten op, kaas raspen of plakjes gebruiken. Het is belangrijk om een beetje smaakvolle kaas te gebruiken. Klassieke Hollandse oude of belegen kaas is erg lekker. Maar je kunt alle kanten op! 

Brie kan ook heerlijk op een pannenkoek zijn, bijvoorbeeld met honing of noten. Echte liefhebbers kunnen zelfs blauwe kaas proberen. 

 

pannenkoek met kaas

Champignons | een must voor de ‘boerenpannenkoek’

Champignons doe je waarschijnlijk niet in hun eentje op een pannenkoek. Maar samen met kaas, spek en uien kan je zo van 1 pannenkoek een volwaardige maaltijd maken. 

Snij champignons in plakjes en bak je mooi bruin met peper en zout. Een teentje fijngesneden knoflook doet ook wonderen op zo’n ‘boerenpannenkoek’. Erg lekker!

Spinazie | zo wordt een pannenkoek bijna gezond!

Dit is een verrassend lekkere variant! Eentje die je echt moet proberen. Zorg dat de spinazie goed gaar is, dan kun je het of op de pannenkoek of in het beslag verwerken. Spinazie pannenkoeken zijn extra lekker in combinatie met geitenkaas of blauwe kaas en bijvoorbeeld pijnboompitten of walnoten. 

 

Groentenpannenkoek | waarom niet?

Als je echt op de gezonde tour bent is dit een goede om te onthouden. Eigenlijk zijn alle groenten lekker om in pannenkoeken te verwerken. Het is wel verstandig om een thema te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld een oosterse groentenpannenkoek maken met gewokte groenten. Of juist meer op een mediterrane toer gaan met bijvoorbeeld tomaat en courgette. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Vers fruit en slagroom | makkelijk en feestelijk

Vers fruit is heerlijk op een pannenkoek. Zeker soorten zoals aardbeien, frambozen, blauwe bessen of zelfs ananas. Met slagroom erbij maak je er er helemaal een feestje van. Dit werkt het beste bij fruitsoorten die een klein zuurtje hebben. Dit geeft een mooi contrast met de slagroom.

 

pannenkoek met appel

Appel en kaneel | een categorie apart

Dit is ook een echte klassieker die je veel in pannenkoekenhuizen tegenkomt. Gebakken appelschijfjes in suiker en kaneel, zoals je in een appeltaart zou verwachten. De combinatie appel en kaneel werkt altijd goed, ook op een pannenkoek dus. 

Chocolade | lekker decadent

Nu komen we bijna in crêpe gebied. Daar is niks mis mee. Lekkere pannenkoek met Nutella. Heerlijke rijke chocoladesaus smaakt ook erg lekker op een Nederlandse pannenkoek. Je kan ook eens proberen om hagelslag op je pannenkoek te doen. Het schijnt dat ze dit in Indonesië op hun variant van pannenkoek met gecondenseerde melk. Lekker makkelijk!

 

pannenkoek met chocoladesaus
Pannenkoek met ijs

Pannenkoeken met ijs | top als toetje

Lekkere warme pannenkoeken met ijskoud ijs. Zeker met vanille of chocolade ijs is dat erg lekker. Ook hierbij kan je weer veel nieuwe combinaties bij verzinnen. Als je zowel ijs, chocoladesaus en vers fruit op een pannenkoek doet begint het echt ergens op te lijken. 

Het is natuurlijk ook gewoon leuk en lekker makkelijk om je pannenkoeken maaltijd af te sluiten met een paar bolletjes vanille ijs op de laatste pannenkoek. 

En met pannenkoeken kan je nog veel meer!

De 10 suggesties hierboven zijn geplukt uit een eindeloze lijst van mogelijkheden. Met dit basis pannenkoeken recept heb je alles in huis voor een leven aan experimenten. Je kunt bijvoorbeeld al heel veel van de suggesties hierboven combineren. Maar ook nieuwe pannenkoeken recepten kunnen heel lekker zijn.

Zo dacht ik bijvoorbeeld dat ik nooit brie en appel op een pannenkoek zou doen. Maar nu is het mijn favoriet. Wat is jouw favoriete manier om een pannenkoek te beleggen? Laat het ons weten via info@wijnspijs.nl. 

Hoe maak je pannenkoeken
Geef je mening!
recipe image
Recept
Pannenkoeken
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?