Pannenkoeken zijn een van de makkelijkste dingen die je zelf kunt bakken. Dit pannenkoeken recept is het eerste gerecht wat ik kreeg van mijn moeder. Je hebt er dus weinig instructies bij nodig. Maar met een paar tips bak jij straks pannenkoeken die veel lekkerder zijn dan uit een pakje.Β
De truc is echt om zelf je beslag te maken. Dit kost niet veel tijd, het is wel een wereld van verschil.Β Daarnaast is het belangrijk om ‘out of the box’ te denken wat beleg betreft.Β

Pannenkoeken recept
Geschikt voor elke maaltijd | 8 stuks
- 250 g bloem gezeefd
- 2 eieren
- 500 ml melk
- snuf zout
- boter

Pannenkoeken in 2 stappen!
Stap 1
Zeef de bloem in een ruime kom. Roer de eieren en de helft van de melk erdoor met een garde. Blijf roeren tot een glad beslag ontstaan. Roer dan de rest van de melk erdoorheen.Β
Stap 2

Klaar met pannenkoeken maken? Hier 11 tips voor het beleggen!
Het mooie aan Nederlandse pannenkoeken is dat je er alle kanten mee op kunt. Je werkt met een simpel recept zodat je het eindproduct kan beleggen met wat je maar wilt. En dat hoeft helemaal niet saai te zijn. Hieronder 11 suggesties.Β
We hebben natuurlijk eerst de klassiekers nog eens op een rijtje gezet. Het kan zomaar zijn dat deze pagina ooit wordt gelezen, door iemand die nog nooit van pannenkoeken heeft gehoord. Maar we hebben lekker veel hartige varianten voor je. En verschillende manieren om je pannenkoek in een semi-chique dessert te veranderen.Β
Suiker en stroop | klassiekers met reden
Zo kennen we de pannenkoeken natuurlijk. En dat is niet voor niets. Dit is makkelijk voor kinderfeestjes of een luie zondagavond. Probeer hier ook eens de variatie op te zoeken. Appelstroop of ahornsiroop kan ook hartstikke lekker zijn.Β
Ik vind kristalsuiker trouwens een stuk lekkerder dan poedersuiker op mn pannenkoek, al kan allebei. Hier kan je dingen wat interessanter maken met een snufje kaneel.Β


Spek | bacon maakt alles beter
Spek maakt een pannenkoek gelijk een stuk interessanter. De truc is om het spek alvast lekker knapperig op te bakken. Een veelgemaakte fout is het tegelijkertijd toevoegen van het spek en het beslag. Dan is je spek nog lang niet lekker als je pannenkoek klaar is.Β
Een spekpannenkoek is heerlijk met stroop!
Hollandse kaas | voor een voldaan gevoel
Brie kan ook heerlijk op een pannenkoek zijn, bijvoorbeeld met honing of noten. Echte liefhebbers kunnen zelfs blauwe kaas proberen.Β
Β


Champignons | een must voor de ‘boerenpannenkoek’
Champignons doe je waarschijnlijk niet in hun eentje op een pannenkoek. Maar samen met kaas, spek en uien kan je zo van 1 pannenkoek een volwaardige maaltijd maken.Β
Snij champignons in plakjes en bak je mooi bruin met peper en zout. Een teentje fijngesneden knoflook doet ook wonderen op zo’n ‘boerenpannenkoek’. Erg lekker!
Spinazie | zo wordt een pannenkoek bijna gezond!
Β


Groentenpannenkoek | waarom niet?
Als je echt op de gezonde tour bent is dit een goede om te onthouden. Eigenlijk zijn alle groenten lekker om in pannenkoeken te verwerken. Het is wel verstandig om een thema te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld een oosterse groentenpannenkoek maken met gewokte groenten. Of juist meer op een mediterrane toer gaan met bijvoorbeeld tomaat en courgette. De mogelijkheden zijn eindeloos.Β
Vers fruit en slagroom | makkelijk en feestelijk
Β


Appel en kaneel | een categorie apart
Chocolade | lekker decadent
Β


Pannenkoeken met ijs | top als toetje
Lekkere warme pannenkoeken met ijskoud ijs. Zeker met vanille of chocolade ijs is dat erg lekker. Ook hierbij kan je weer veel nieuwe combinaties bij verzinnen. Als je zowel ijs, chocoladesaus en vers fruit op een pannenkoek doet begint het echt ergens op te lijken.Β
Het is natuurlijk ook gewoon leuk en lekker makkelijk om je pannenkoeken maaltijd af te sluiten met een paar bolletjes vanille ijs op de laatste pannenkoek.Β
En met pannenkoeken kan je nog veel meer!
De 10 suggesties hierboven zijn geplukt uit een eindeloze lijst van mogelijkheden. Met dit basis pannenkoeken recept heb je alles in huis voor een leven aan experimenten. Je kunt bijvoorbeeld al heel veel van de suggesties hierboven combineren. Maar ook nieuwe pannenkoeken recepten kunnen heel lekker zijn.
Zo dacht ik bijvoorbeeld dat ik nooit brie en appel op een pannenkoek zou doen. Maar nu is het mijn favoriet. Wat is jouw favoriete manier om een pannenkoek te beleggen? Laat het ons weten via info@wijnspijs.nl.






