Zelf pannenkoekenbeslag maken: simpel en lekker!

Roy Seignette
Roy Seignette

Pannenkoekenbeslag mag niet ontbreken op een kinderfeestje. Maar ook de meeste volwassenen worden, als een kind zo blij, van zelfgemaakte pannenkoeken. Pannenkoeken bakken is voor velen het eerste dat ze leren in de keuken. 

Hoe maak je nou eigenlijk een goed pannenkoekenbeslag? Waar moet je op letten, en wat zijn de verschillende stappen? En hoe zorg je ervoor dat je beslag niet zo vervelend gaat klonteren? 

Wij geven je een eenvoudig en overzichtelijk recept, waarmee iedereen uit de voeten kan, van jong tot oud. Wil je ook baktips en ideeën om pannenkoeken te versieren? Ga dan naar ons volledige pannenkoeken recept!

In dit artikel vind je:

Recept | Pannenkoekenbeslag

Genoeg voor ongeveer 8 pannenkoeken
Ingrediënten
 • 250 gram tarwebloem
 • 500 ml halfvolle melk
 • 2 grote eieren
 • Een snufje zout

Pannenkoekenbeslag maken

Het maken van het beslag is eenvoudig, maar het is wel van belang dat je de stappen goed opvolgt. Werk je te snel, dan heb je kans op vervelende klonten in het beslag. 

Let dus goed op, en maak het beslag als volgt:

Stap 1. 

Breek de twee eieren in een kom en klop ze goed los met een garde. Giet er dan de helft van de melk bij (250 ml), en voeg een snufje zout toe.

Stap 2

Nu kan de bloem erbij. Gooi niet alle bloem in één keer bij het beslag, maar roer het er geleidelijk in met een garde. Zo voorkom je het vormen van klonten!

Stap 3

Als het beslag een gladde mix is geworden, kun je de rest van de melk bij het beslag gieten. Kijk zelf hoeveel je nodig hebt; soms is er meer nodig, en soms minder (dit is onder andere afhankelijk van de bloem en de grootte van de eieren die je gebruikt). De consistentie van het beslag moet uiteindelijk lijken op die van drinkyoghurt.

Stap 4

Optioneel: bedek het pannenkoekenbeslag met folie en laat het nog een half uurtje staan. Dit komt de smaak ten goede, doordat de bloem te tijd krijgt om te wellen en de luchtbellen uit het beslag kunnen trekken. Strikt noodzakelijk is deze stap niet; als je meteen wil beginnen met bakken, kan dat ook.

Tijd om te bakken! 4 tips!

Het pannenkoekenbeslag is nu klaar om te bakken! Dat is even wat werk, maar als je een glorieuze stapel pannenkoeken op tafel zet, weet je weer dat het de moeite waard is. We geven je nog snel een paar tips mee, voor je begint:

 • Voor de beste smaak bak je pannenkoeken in roomboter, en niet in olie of bakboter;
 • Bak je pannenkoeken niet te dik: hoe dunner de pannenkoek, hoe lekkerder hij is!
 • Houd je van hartige pannenkoeken? Vervang dan de helft van de tarwebloem door boekweitmeel. Boekweitpannenkoeken zijn voedzamer en gezonder, en combineren uitstekend met bijvoorbeeld kaas en spek.
 • Probeer eens een scheutje bier toe te voegen aan het beslag. Dit geeft een luchtiger beslag met een diepere smaak. Donker bier, zoals stout, werkt hiervoor het beste.

Hoe lang kun je pannenkoekenbeslag bewaren?

Heb je te veel pannenkoekenbeslag gemaakt? Of wil je het beslag alvast klaar hebben, zodat je later meteen kunt beginnen met bakken? Dan kun je het pannenkoekenbeslag een tijdje bewaren. Voor de smaak kan dat geen kwaad: sterker nog, als je het beslag even laat staan, worden de pannenkoeken er alleen maar lekkerder van.

Pannenkoeken beslag maken

De melk en eieren in het beslag zijn niet heel lang houdbaar, dus moet het beslag in de koelkast worden bewaard. Het liefst gebruik je het beslag nog dezelfde dag, maar de volgende dag kan je het ook nog gebruiken.

Als je het beslag lang laat staan, kunnen de ingrediënten weer een beetje gaan schiften. Dat is niet erg: voordat je gaat bakken, hoef je het beslag alleen even opnieuw te mengen met een garde. Je kunt het beslag ook in bewaren in een schone fles of een thermoskan, die je voor het bakken nog even goed schudt.

Waarom geen pannenkoekenbeslag uit een pakje?

In iedere supermarkt vullen de kant-en-klare pakken pannenkoekenmix in de schappen. Er zijn zelfs flessen met meel, waar je alleen water aan toevoegt en schudt om het beslag te mixen. Het lijkt misschien handig om zo’n pak te kopen. Voor nog geen euro heb je een alles wat je nodig hebt, en hoef je zelf niet moeilijk te doen. Waarom zou je überhaupt nog zelf pannenkoekenbeslag maken?

Toch zijn er – zoals wel vaker, als het om eten gaat – een paar goede redenen om het heft in eigen hand te nemen. Ten eerste geeft dat het je veel meer controle over de smaak van de pannenkoeken. Als je het beslag zelf maakt, gebruik je verse ingrediënten (geen eipoeder!), en je bepaal je ook zelf de verhouding tussen eieren, melk en meel en eventuele smaakmakers. Zo kun je, met een beetje oefening, precies het soort pannenkoeken maken dat jij lekker vindt.

Zelf pannenkoekenbeslag maken

Ten tweede weet je als je het beslag zelf maakt, ook zeker dat er geen onnodige ingrediënten in je pannenkoeken verwerkt zijn. In kant-en-klare pannenkoekenmix zit vaak goedkoop meel, en er zijn conserveermiddelen toegevoegd om het product langer houdbaar te maken. Als je het beslag zelf maakt, heb je daar niets mee te maken..

De derde en belangrijkste reden om zelf beslag te maken, is dat het helemaal niet zo ingewikkeld is. Je kunt je dan ook afvragen wat het kopen van een kant-en-klare pannenkoekenmix eigenlijk toevoegt: in feite is het niets anders dan een pak meel met wat rijsmiddelen en een beetje zout, en moet je de rest van de ingrediënten alsnog zelf toevoegen.

Al met al kun je er dus beter voor kiezen het hele proces zelf in de hand te houden, en zelf pannenkoeken beslag te maken. 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?