Pannenkoekenbeslag mag niet ontbreken op een kinderfeestje. Maar ook de meeste volwassenen worden, als een kind zo blij, van zelfgemaakte pannenkoeken. Pannenkoeken bakken is voor velen het eerste dat ze leren in de keuken.
Hoe maak je nou eigenlijk een goed pannenkoekenbeslag? Waar moet je op letten, en wat zijn de verschillende stappen? En hoe zorg je ervoor dat je beslag niet zo vervelend gaat klonteren? Wij geven je een eenvoudig en overzichtelijk recept, waarmee iedereen uit de voeten kan, van jong tot oud. Wil je ook baktips en ideeën om pannenkoeken te versieren? Ga dan naar ons volledige pannenkoeken recept!
Waarom geen pannenkoekenbeslag uit een pakje?
In iedere supermarkt vullen de kant-en-klare pakken pannenkoekenmix de schappen. Er zijn zelfs flessen met meel, waar je alleen water aan toevoegt en schudt om het beslag te mixen. Het lijkt misschien handig om zo’n pak te kopen. Voor nog geen euro heb je alles wat je nodig hebt, en hoef je zelf niet moeilijk te doen. Waarom zou je überhaupt nog zelf pannenkoekenbeslag maken? Toch zijn er – zoals wel vaker, als het om eten gaat – een paar goede redenen om het heft in eigen hand te nemen.
- Het geeft je veel meer controle over de smaak van de pannenkoeken. Als je het beslag zelf maakt, gebruik je verse ingrediënten (geen eipoeder!), en je bepaal je ook zelf de verhouding tussen eieren, melk en meel en eventuele smaakmakers. Zo kun je, met een beetje oefening, precies het soort pannenkoeken maken dat jij lekker vindt.
- Je weet dat als je het beslag zelf maakt, ook zeker dat er geen onnodige ingrediënten in je pannenkoeken verwerkt zijn. In kant-en-klare pannenkoekenmix zit vaak goedkoop meel, en er zijn conserveermiddelen toegevoegd om het product langer houdbaar te maken. Als je het beslag zelf maakt, heb je daar niets mee te maken.
- Het is helemaal niet zo ingewikkeld! Je kunt je dan ook afvragen wat het kopen van kant-en-klare pannenkoekenmix eigenlijk toevoegt: in feite is het niets anders dan een pak meel met wat rijsmiddelen en een beetje zout, en moet je de rest van de ingrediënten alsnog zelf toevoegen.
Al met al kun je er dus beter voor kiezen het hele proces zelf in de hand te houden, en zelf pannenkoeken beslag te maken!