Paprikasoep is een klassiek voorbeeld van een recept dat simpel, smakelijk én mooi om naar te kijken is. Een paar paprika’s, wat kruiden en bouillon maken dit gerecht één groot feest. Je krijgt op deze manier in een maaltijd belachelijk veel groenten binnen. Bovendien kun je veel variëren, gebruik bijvoorbeeld ook eens gele paprika’s in en maak een  gele paprikasoep!

Met rode paprika’s maak je een echte klassieke paprikasoep. Rode paprika’s hebben van zichzelf al best veel smaak en daardoor is een enorm kruidenrek overbodig. Als je deze groenten ook nog eens roostert haal je er de meeste smaak uit!

Paprikasoep

5 from 1 vote
Course: Voorgerecht
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

45

minutes


Zoals gezegd kun je met paprikasoep eindeloos variëren. Onder het recept voor deze paprikasoep doen we nog een paar suggesties voor andere smaakvariaties. 

Ingrediënten

  • 3 el 3 rijstolie

  • 1 1 grote ui

  • 4 teentjes 4 knoflook

  • 5 5 rode paprika's

  • 1 1 bouillonblokje kip of groente

  • 1 tl 1 komijn

  • 150 ml 150 crème fraîche

  • Half bosje verse koriander

Zo maak je paprikasoep

  • Neem een grote pan en verhit daarin de rijstolie op laag vuur. Snipper een grote ui en doe deze, samen met de vier teentjes geperste knoflook, in de pan. Bak het uitje glazig en de knoflook geurig. 
  • Snijd de vijf paprika’s doormidden en verwijder de steeltjes, de zaadjes en de zaadlijsten. Doe de tien helften in hun geheel in de pan. En voeg ook de komijn toe. Laat ongeveer 5 minuten meebakken in de pan. 
  • Voeg 1 liter water en een bouillonblokje toe aan de paprika’s en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de soep, met de deksel op de pan, ongeveer een halfuurtje zachtjes pruttelen.
  • Pak een staafmixer en pureer de paprikasoep. Heb je geen keukenmachine? Gebruik dan een blender. Zorg wel dat je de soep in delen door de blender haalt, om te voorkomen dat je soep overstroomt.  
  • Zet de pan weer terug op vuur, draai laag en roer de crème fraîche erdoor. Laat 5 minuutjes zachtjes koken en hak ondertussen de koriander fijn. Gebruik steeltjes en blaadjes! Proef de soep en breng op smaak met peper en zout. Ook lekker is een beetje cayennepeper, zo geef je deze paprikasoep wat meer pit. 
  • Serveer de soep in kommen of diepe borden. Maak af met verse koriander en nog een lepel crème fraîche. Deze soep is perfect met echte Italiaanse bruschetta. Eet smakelijk!

variatietips

  • Paprikasoep met chorizo: Gebruik harde kruiden als rozemarijn, rode peper en een snufje kaneel en bak samen met chorizo mee bij het toevoegen van de paprika. Garneer je soep met peterselie en wat feta
  • Thaise paprikasoep: Voeg na het toevoegen van de paprika’s ook een lepel rode curry pasta toe. Na het toevoegen van de bouillon, voeg je ook een klein pakje kokosmelk toe. Garneer met zest van een kleine sinaasappel (of limoen) en verse koriander
  • Indiase paprikasoep: Voeg bij het bakken van de ui en knoflook ook wat rode peper, kurkuma, komijn en kerrie toe. Voeg bij het toevoegen van de paprika ook wat gesneden winterwortel toe. Garneer deze soep met bosui en een een lepel Griekse yoghurt. 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Geroosterde paprikas

Hoe maak je geroosterde paprika voor in je paprikasoep?

Wil jij je soep zo’n heerlijke geroosterde smaak geven? Vergeet dan alsjeblieft rookaroma of geroosterde paprikapoeder. Nee, je roostert de paprika’s voor deze variant gewoon zelf.

Makkelijk en extra lekker. Verwarm de oven (of BBQ!) tot 200 ° Celsius en neem de bakplaat uit de oven. Bekleed deze met een vel bakpapier en leg hierop de paprika’s. Rooster de paprika’s ongeveer 45 minuten in de oven. De huid wordt zwart, maar dat geeft niet.

Een andere optie is, wanneer je tot een gasfornuis beschikt, de paprika’s (met een tang) in open vuur te blakeren. Op de wokpit gaat dit perfect! Doe nu de nog hete paprika’s in curverbak of plastic zaken. Sluit af met een deksel, of knoop dicht. 

Na een minuut of tien verwijder je de deksel en zou het vel van de paprika makkelijk te verwijderen moeten zijn. Verwijder ook de pitjes, steeltjes en snijd in grove stukken. 

En dan?

​Maak de soep nu klaar zoals in het bovenstaande recept. Voeg de paprika’s toe en begin direct met pureren. Je hoeft de soep dus niet nog een halfuur laten pruttelen met deze paprika’s. Volg vanaf nu het recept zoals hierboven beschreven. 

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten