Spaghetti aglio e olio, oftewel spaghetti met knoflook en olie. Want veel meer zit er niet in deze topper van een pasta recept. Het is een van de mooiste voorbeelden van de cucina povera uit Napels.
In de loop der tijd is het ietwat veranderd en nu doen we er wat chilipepers en natuurlijk wat van die heerlijke parmezaanse kaas bij. Maar het gaat er om dat het simpel en verrukkelijk moet zijn. Gebruik dus goede extra vierge olijfolie, goede spaghetti en de beste knoflook. Dat ga je proeven. Geniet ervan!
Cucina povera
Lang lang geleden ontstaan toen de arbeiders en armelui hun potje bij elkaar moesten koken van wat de hogere klassen niet hadden opgegeten. In tijden van schaarste grijpt men nog steeds terug naar deze vorm van 'inventief koken'. Maar sommige gerechten maken we eeuwen later nog steeds omdat ze zo lekker zijn. Denk maar eens aan het broodkruim in plaats van parmezaan. Of peulvruchten en kikkererwten om vlees te vervangen. Frittata is ook een mooi voorbeeld om restjes uit je koelkast op te maken. Tegenwoordig is de cucina povera, de armeluiskeuken dus, eerder een kookfilosofie dan noodzaak. Er zijn zelfs leuke kookboeken over geschreven. Uiteraard hebben wij hier ook onze eigen armeluiskeuken, denk maar een aan pap als maaltijd, of stamppot.