Spaghetti aglio e olio, oftewel spaghetti met knoflook en olie. Want veel meer zit er niet in deze topper van een pasta recept. Het is een van de mooiste voorbeelden van de cucina povera uit Napels.

In de loop der tijd is het ietwat veranderd en nu doen we er wat chilipepers en natuurlijk wat van die heerlijke parmezaanse kaas bij. Maar het gaat er om dat het simpel en verrukkelijk moet zijn. Gebruik dus goede extra vierge olijfolie, goede spaghetti en de beste knoflook. Dat ga je proeven. Geniet ervan!

Spaghetti aglio e olio

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

2

Personen
Bereidingstijd

15

minutes

Weinig ingrediënten en simpel om te maken! Je hebt een ruime pan nodig om de pasta te koken en een koekenpan/braadpan voor de olie met knoflook. De hoeveelheid spaghetti lijkt een beetje veel voor 2 personen maar je gaat twee keer willen opscheppen, deze pasta aglio e olio is o zo lekker...

Ingrediënten

  • 250 gr gedroogde spaghetti

  • 3 à 4 tenen knoflook

  • 80 ml olijfolie extra vierge

  • 1/2 verse rode peper, in dunne ringetjes of 1 tl gedroogde chilipeper

  • 4 el bladpeterselie, gehakt

  • zout en peper

  • parmezaanse kaas naar smaak

Bereiding

  • Kook de spaghetti al dente in ruim en zout water. Het water moet zo zout als de zee zijn. Giet de pasta af en bewaar wat van het kookvocht. En terwijl de spaghetti kookt, maken we de rest.
  • Snijd de knoflookteentjes in heel fijne dunne plakjes.
  • Doe de knoflook in de koude olie en zet de pan op het vuur. Laat de olie op een zacht vuurtje heet worden.
  • Als de knoflook begint te kleuren, dan haal je de pan van het vuur. Gebruik je gedroogde chilipepers, dan kun je die nu bij de knoflookolie doen.
  • Doe de gekookte en afgegoten spaghetti bij de olie en wentel goed door. Gebruik je verse peper, dan mag die er nu bij, samen met de peterselie.
  • Proef, breng op smaak met zout en peper of voeg wat kookwater toe voor een sausje.
    Rasp er lekker veel Parmiggiano Reggiano over en laat het weekend maar beginnen!

Tips

  • Knijp een halve citroen over de spaghetti voor een frisse 'touch'. Wat citroenzeste is ook lekker.
  • Bak een paar gezouten ansjovisjes samen met de knoflook in de olie. Dit maakt de spaghetti heerlijk umami!
  • Voor een 'krokantje' en een vegan vervanging van de parmezaanse kaas kun je broodkruim kort meebakken en door de spaghetti doen.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Cucina povera

Lang lang geleden ontstaan toen de arbeiders en armelui hun potje bij elkaar moesten koken van wat de hogere klassen niet hadden opgegeten. In tijden van schaarste grijpt men nog steeds terug naar deze vorm van 'inventief koken'. Maar sommige gerechten maken we eeuwen later nog steeds omdat ze zo lekker zijn. Denk maar eens aan het broodkruim in plaats van parmezaan. Of peulvruchten en kikkererwten om vlees te vervangen. Frittata is ook een mooi voorbeeld om restjes uit je koelkast op te maken. Tegenwoordig is de cucina povera, de armeluiskeuken dus, eerder een kookfilosofie dan noodzaak. Er zijn zelfs leuke kookboeken over geschreven. Uiteraard hebben wij hier ook onze eigen armeluiskeuken, denk maar een aan pap als maaltijd, of stamppot.


🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak

🍉 Ingredienten