De korte ingrediënten lijst, de snelheid van het recept en de krachtige smaak van deze saus, maakt pasta all'amatriciana, een gerecht waar ik dankbaar op teruggrijp als de dag weer eens sneller voorbij is gegaan dan gedacht.
Wat het nóg beter maakt, is dat je alle ingrediënten goed houdbaar zijn. En dus is dit een perfect gerecht om achter de hand te houden, wanneer je weer eens een dikke file te pakken hebt. Of gewoon geen zin om te koken.
Maak een keer deze pasta all'amatrciana! En ik weet zeker dat je het keer op keer gaat maken.
Net als ik. Thank me later!
Do's and don'ts van perfect pasta koken lees je hier.
Voor de authentieke pasta all'amatriciana
Het originele recept van deze Italiaanse pasta all'amatriciana komt uit het dorpje Amatrice In Italië.
Zoals de meeste Italiaanse gerechten is de lijst met ingrediënten kort, maar de kwaliteit essentieel.
Typische ingrediënten voor Amatriciana
- Guanciale
Deze delicatese wordt gemaakt van het wangspek van varken. Het wordt gemaakt in midden Italië, Umbrië. Naast varkenswang worden ook zwarte peper en andere kruiden gebruikt.
Italianen gebruiken het om heel veel verschillende gerechten op smaak te brengen. Zoals Carbonara en dus ook voor bovenstaande Amatriciana.
Je kunt dit soort spek in Nederland niet zo makkelijk vinden, maar online of in een delicatesse winkel wil het nog wel eens lukken. Vervangen? Gebruik dan het liefst pancetta.
- Pecorino
Pecorino is zowel een kaas als een druivenras! Maar hier hebben we het natuurlijk over de Italiaanse schapenkaas. Pecorino van de naam pecora, dat schaap betekent. De smaak is zout ziltig met een frisse toets en komt uit het gebied rondom Rome.
Deze kaas gebruikt met traditioneel gezien ook voor het maken van Carbonara en Cacio e Pepe.
Je kunt ook parmezaan gebruiken als je geen pecorino kunt krijgen. - Bucatini
Ook Bucatini heeft een Romeinse oorsprong. Deze lange spaghetti-achtige pasta (kijk hier voor onze spaghetti recepten) heeft een holte waardoor de saus goed in de pasta blijft. Deze pasta gaat daardoor goed met rijkere sauzen op basis van tomaat, zoals de Amatriciana.
Kun je geen bucatini vinden? Elke andere gedroogde pasta kan natuurlijk ook, zoals spaghetti of fusilli.