De korte ingrediënten lijst, de snelheid van het recept en de krachtige smaak van deze saus, maakt pasta all'amatriciana, een gerecht waar ik dankbaar op teruggrijp als de dag weer eens sneller voorbij is gegaan dan gedacht.

Wat het nóg beter maakt, is dat je alle ingrediënten goed houdbaar zijn. En dus is dit een perfect gerecht om achter de hand te houden, wanneer je weer eens een dikke file te pakken hebt. Of gewoon geen zin om te koken.

Maak een keer deze pasta all'amatrciana! En ik weet zeker dat je het keer op keer gaat maken.

Net als ik. Thank me later!

Do's and don'ts van perfect pasta koken lees je hier.

Pasta all'amatriciana

3 from 2 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

30

minutes

Ingrediënten

  • 300 gr 300 pasta (bucatini is de meest authentieke keuze)

  • 150 gr 150 Guanciale (wangspek) of pancetta, in kleine blokjes

  • 2 2 kleine rode uien

  • 100 gr 100 Pecorino

  • 2 blikken 2 tomaten van de beste kwaliteit. Bijvoorbeeld Mutti San Marzano

  • Naar smaak
  • 1/2 tl 1/2 chilivlokken

  • 2 tenen 2 knoflook

Bereiding

  • Breng een grote pan water en een snuf zout aan de kook voor de pasta.
  • Neem een hapjes pan en bak de spekblokjes in hun eigen vet in een paar minuten op middelhoog vuur krokant, dus zonder olie of boter. Haal ze uit de pan, zet apart en laat het vrijgekomen vet achter in de pan. spekjes bakken
  • Kook wanneer het water goed kookt de pasta 2 minuten korter dan volgens de aanwijzingen. Roer een keer goed door om te zorgen dat de pasta niet aan elkaar gaat kleven. Houd bij het afgieten een kopje kookvocht achter.
  • Snipper ondertussen de rode ui. En de optionele knoflook. Knoflook is niet traditioneel, maar ik vind het erg goed passen. Als je klaar bent met de spekjes voeg je de gesnipperde ui en knoflook toe aan de pan met spekvet. Zet het vuur laag, voeg een snuf zout toe en laat het geheel zachtjes 10 minuten fruiten.
  • Voeg naar smaak chilivlokken en veel vers gemalen peper toe. En de blikken tomaat. Verwarm het geheel en voeg dan ook de pancetta weer toe aan de saus. saus amatriciana
  • Proef de saus. Voeg eventueel extra chili, peper of zout toe. Meng de pasta door de saus. Voeg een eetlepel water (of meer als de saus erg dik is) toe aan de saus.
  • Rasp de kaas over de pasta en serveer direct. pasta all amatriciana

Tips

  • Voeg nooit olie toe aan je pasta water. Dit fabeltje zorgt er juist voor dat je pastasaus minder goed hecht aan je pasta.
  • Het toevoegen van een beetje pasta-kookvocht aan je saus zorgt voor een betere hechting van de saus aan je pasta. En het verdunt je saus natuurlijk een beetje.
  • Het originele recept voor pasta all'amatriciana wordt gemaakt met gedroogde bucatini. Een soort holle spaghetti die zich vult met de saus. Heel erg lekker, maar als je hem niet kan vinden kan elke andere gedroogde pasta ook.
  • Rustig aan met de zoutmolen. Het spek is natuurlijk al erg zout.
  • Heb je wat meer tijd? Maak bij deze pasta all'amatriciana aan frisse salade van rucola. Basilicum is trouwens ook een fijne toevoeging.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Voor de authentieke pasta all'amatriciana

Het originele recept van deze Italiaanse pasta all'amatriciana komt uit het dorpje Amatrice In Italië.
Zoals de meeste Italiaanse gerechten is de lijst met ingrediënten kort, maar de kwaliteit essentieel.

ingredienten recept amatriciana


Typische ingrediënten voor Amatriciana

  • Guanciale
    Deze delicatese wordt gemaakt van het wangspek van varken. Het wordt gemaakt in midden Italië, Umbrië. Naast varkenswang worden ook zwarte peper en andere kruiden gebruikt.

    Italianen gebruiken het om heel veel verschillende gerechten op smaak te brengen. Zoals Carbonara en dus ook voor bovenstaande Amatriciana.

    Je kunt dit soort spek in Nederland niet zo makkelijk vinden, maar online of in een delicatesse winkel wil het nog wel eens lukken. Vervangen? Gebruik dan het liefst pancetta.
  • Pecorino
    Pecorino is zowel een kaas als een druivenras! Maar hier hebben we het natuurlijk over de Italiaanse schapenkaas. Pecorino van de naam pecora, dat schaap betekent. De smaak is zout ziltig met een frisse toets en komt uit het gebied rondom Rome.
    Deze kaas gebruikt met traditioneel gezien ook voor het maken van Carbonara en Cacio e Pepe.

    Je kunt ook parmezaan gebruiken als je geen pecorino kunt krijgen.
  • Bucatini
    Ook Bucatini heeft een Romeinse oorsprong. Deze lange spaghetti-achtige pasta (kijk hier voor onze spaghetti recepten) heeft een holte waardoor de saus goed in de pasta blijft. Deze pasta gaat daardoor goed met rijkere sauzen op basis van tomaat, zoals de Amatriciana.

    Kun je geen bucatini vinden? Elke andere gedroogde pasta kan natuurlijk ook, zoals spaghetti of fusilli.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten