Arrabiata is nog zo'n mooi voorbeeld dat eenvoudige gerechten vaak fantastisch zijn. Pasta Arrabiata is eigenlijk zo simpel, en wordt gemaakt met zulke bescheiden ingrediënten, dat het een ideaal gerecht is voor studenten.

Maar wij maken natuurlijk niet zomaar een simpele pasta. Wij hebben voor jou een recept voor een pasta Arrabiata die zo op een menukaart in een Italiaans restaurant kan.

Arrabiata is een pittige tomatensaus met chilipepers en je kunt het zowel met korte of lange pasta maken.

Meer pasta recepten lees je hier.

Pasta Arrabiata

4 from 2 votes
Recipe by Vale Garcia Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

40

minutes

Arrabiata betekent boos, razend. Dat komt natuurlijk door de chilipepers.

Dit recept is voor een beetje 'boze' pasta. Maar je kan 'm natuurlijk 'woedend' maken door er meer chili in te doen. Rasp er lekker veel kaas over!

Ingrediënten

  • 400 gr 400 penne (of elke andere pasta)

  • 4 el 4 olijfolie

  • 6 tenen 6 knoflook, gehakt

  • 2 2 uien, gesnipperd

  • 1 1 verse chilipeper, in dunne ringetjes (met of zonder zaadlijst)

  • 250 gr 250 cherrytomaatjes

  • 400 gr 400 tomaten (pomodori) uit blik, of zelfgemaakte passata

  • handvol handvol basilicumblaadjes

  • zoveel pecorino of parmezaanse kaas als je je kunt veroorloven

  • zout en peper

Bereiding

  • Zet een grote pan water met een snuf zout op voor je pasta.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de cherrytomaten in een ovenschaal en wentel ze in 1 el olijfolie en doe er wat zout over. De cherrytomaatjes mogen de oven in terwijl we de saus maken. Reken op 20 tot 25 minuten.
  • Doe de rest van de olijfolie in een koekenpan met dikke bodem. Doe de uien, knoflook en chilipeper erin voordat je het vuur aanzet.
  • Verhit de uien, knoflook en chilipepers nu op middelhoog vuur en bak alles 6 minuten aan.
  • Doe als de knoflook en uien lichtbruin zijn de tomaten uit blik erbij. Breng op smaak met genoeg zout en peper en roer alles door. Laat minimaal 20 minuten pruttelen.
  • Kook de penne (of welke pasta je ook gebruikt) al dente. Zet opzij tot de saus bijna klaar is.
  • Doe de gekookte penne door de saus en roer door. Als je het geheel te droog vindt, kun je een beetje van het kookvocht erbij doen. Doe de helft van de basilicum erbij en verwarm de pasta nog eens 5 minuten in de saus.
  • Schep in diepe borden. Doe de rest van de basilicumblaadjes en de cherrytomaatjes op de pasta en rasp er lekker kaas over naar smaak

Tips

  • Als je verse chilipeper hebt, gebruik dan 2 gedroogde pepers. Of 2 tl chilipepers. Of een el sambal oelek.
  • Maak het gerecht vegan door de kaas te vervangen door knoflookcroutons in te machine te 'pulsen'. Zo heb je lekkere zoute, krokante crumble.
  • Maak een frisse groene salade van bijvoorbeeld little gem, olijven en komkommer. Dat is een heerlijk frisse tegenhanger van onze pittige pasta.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Pittige pasta Arrabiata uit Rome

De Arrabiata komt 'naar men zegt' uit Rome. Het wordt al heel erg lang gegeten. Sinds er tomaten en chilipepers uit Zuid Amerika meekwamen door de Spaanse galjoenen dus.

Maar pas in de jaren '50 en '60 van de twintigste eeuw, toen de Italiaanse cultuur en Romeinse Vogue populair werd door films, literatuur etc. werd de pasta Arrabiata bekend buiten Italië.

Omdat pecorino voornamelijk in Rome en omstreken wordt gemaakt, wordt deze kaas vaak gebruikt bij Arrabiata. Parmezaanse kaas is ook helemaal goed als je die toch al in huis hebt.


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten