De beste manier om zelf pasta te maken, naar Italiaans recept

Heerlijke, verse pasta maken

Zelf pasta maken: er zijn maar weinig dingen die zo basaal en zo bevredigend zijn. Pasta maak je simpelweg van bloem zout en ei, en het resultaat is hemels.

Dat gezegd hebbende: het maken van pasta is een taak die je ook weer niet al te lichtzinnig moet opvatten. Er komt flink wat tijd, kooktechniek en geduld bij kijken om de perfecte pasta te maken.

zelfgemaakte pasta

Waag jij je vanavond aan de zelfgemaakte pasta? Met dit recept kun je alle kanten op: van spaghetti tot lasagne vellen, alle soorten pasta kun je hiermee maken. Als je dit één keer hebt geproefd, is er een goede kans dat je voortaan je neus ophaalt voor de ‘verse’ pasta van de supermarkt. Het kost dan misschien wat extra moeite, maar de smaak en de bite van huisgemaakte pasta is niet te evenaren.

Heb je door dit artikel onwijs veel zin gekregen in pasta, maar geen zin om het zelf te maken? Probeer dan een van onze favoriete pasta recepten waar je gewoon lekker pasta van de winkel voor kunt gebruiken. Een paar van onze favorieten zijn: Cannelloni, Pasta pesto met kip en natuurlijk de klassieke spaghetti bolognese

Pasta volgens Italiaans recept

Voor we het recept voor pasta geven nog even iets over de bloem, die het hoofddeel van de pasta vormt. Want let op: in Italië heeft men een ander soort bloem dan in Nederland. Dankzij ons klimaat is Hollands patentbloem, zoals dat in de supermarkt ligt, heel “zacht”. Dat maakt het heel geschikt voor bijvoorbeeld koekjes, maar niet voor pasta: daarvoor heb je harde bloem nodig, met een hoog glutengehalte.

Het maken van goede pasta begint dus met een kleine zoektocht naar harde bloem. Gelukkig kun je deze “tipo 00”-bloem gewoon vinden in de supermarkt. Het staat vaak met de gedroogde pasta in het schap.

Wat heb je nodig om verse pasta te maken? Neem voor vier personen:

  • 500 gram bloem, type 00;
  • Een flinke snuf zout;
  • 3 grote eieren, plus twee of drie eierdooiers, op kamertemperatuur.

Verder gaan we er voor dit recept vanuit dat je een pastamachine hebt. Heb je die niet, dan kun je de pasta ook uitrollen met een deegroller. Dat is wel een zware en lastige taak, want het deeg moet het liefst een aantal keren worden gerold, en het moet vrij dun worden.

pastamachine in gebruik

Ga als volgt te werk:

  1. Meng de bloem met een snuf zout, en vorm er een berg van op het midden van je werkblad. Maak door wat bloem weg te scheppen een kuiltje in het midden.
  2. Klop de eieren en de eierdooiers lichtjes samen. Giet om te beginnen ongeveer twee derde deel van de eieren in de kuil die je hebt gemaakt. Steek je vingertoppen in het kuiltje en draai rondjes, zodat de bloem langzaam mengt met de eieren, totdat je er een bal van kunt vormen. Als dat niet lukt, voeg je wat meer ei toe tot je een mooi deeg krijgt.
  3. Kneed de deegbal ongeveer tien minuten (met de hand), totdat het een mooi glad deeg is dat terugspringt als je er met je vinger in prikt. Tip: maak je handen nat met koud water, dat maakt het kneden makkelijker!
  4. Als het klaar is, verdeel je het deeg in twee stukken. Bedek het met een vochtige theedoek en laat het ongeveer een uur rusten op een koele plek.
  5. Het deeg is nu klaar om gerold te worden. Rol de eerste bal deeg met een deegroller uit tot het ongeveer 1 centimeter dik is. Het moet makkelijk door de wijdste stand van je pastamachine passen. Voer het deeg tweemaal door de pastamachine op iedere stand, vouw het dubbel, en herhaal dat proces nogmaals. Als het deeg te lang wordt om mee te werken, snijd je het door de helft; bewaar de ene helft onder een vochtige theedoek, en werk verder met de rest.
  6. Als je pasta er mooi uitziet en je het dun genoeg vindt, kun je het deeg snijden in de vorm die jij wil maken: pappardelle, tagliatelle, of ravioli bijvoorbeeld. Bewaar het in porties onder een vochtige theedoek, en ga verder met de rest van je deeg.
  7. Breng intussen een grote pan met flink zout water aan de kook. Als al je pasta af is, kun je het meteen koken. Dit duurt veel korter dan met gedroogde pasta – enkele minuten is genoeg! Je moet de pasta onmiddellijk serveren, anders koelt hij af en verliest hij zijn smaak.

Genieten van je zelfgemaakte pasta

Verse pasta smaakt behoorlijk anders dan gedroogde pasta. In de Italiaanse keuken hebben beide soorten pasta een gelijkwaardige plek gekregen. Je zou misschien denken dat verse pasta per definitie beter of lekkerder is dan gedroogde pasta, maar dat is niet zo – het is ánders!

Hoe zit dat dan precies? Verse pasta bevat (veel) ei, wat het een eigen bite en smaak geeft. Daardoor werkt het perfect bij romige sauzen. Gedroogde pasta heeft juist de voorkeur bij sauzen op oliebasis, en sauzen waarin tomaat overheerst.

De beste manier om echt te genieten van je zelfgemaakte pasta, is dus om er een romige saus bij te maken. Probeer bijvoorbeeld eens deze klassieke doch eenvoudige Alfredosaus.

pasta alfredo

Voor vier personen heb je het volgende nodig:

  • 250 gram verse tagliatelle, volgens bovenstaand recept;
  • 100 gram roomboter, ongezouten;
  • 2 tenen knoflook;
  • 500 ml slagroom;
  • Peper en zout;
  • 50 gram Parmezaanse kaas.

Maak de saus als volgt:

  1. Smelt de roomboter in een steelpannetje op zacht vuur. Pers de teen knoflook uit en voeg die eraan toe. Laat het een minuutje pruttelen. Zorg ervoor dat de knoflook niet aanbrandt!
  2. Voeg nu de slagroom toe, en roer het geheel goed door. Breng het op smaak met zout en peper. Zet het vuur nu halfhoog en laat het goed doorwarmen.
  3. Rasp intussen de Parmezaanse kaas. Begint de saus te pruttelen? Voeg dan de kaas toe aan de saus, en roer het er even doorheen. Draai het vuur weer laag, en laat het 10 minuten pruttelen. Roer het zo nu en dan door om te voorkomen dat het aanbakt. Kook intussen de pasta in een paar minuten gaar in zout water.

Serveer je verse pasta direct, met de romige saus er overheen. Smullen maar!

Kun je verse pasta goed bewaren?

Verse pasta bewaren – het klinkt een beetje paradoxaal. Kun je deze pasta vooraf maken? En hoe lang kun je het bewaren?

Zelfgemaakte pasta is duidelijk op zijn lekkerst als hij net vers gemaakt is. Hoe je het ook wendt of keer, je pasta verliest smaak als je het probeert te bewaren. Probeer dit dus te vermijden!

verse pasta

Wil je de pasta toch bewaren, vorm hem dan eerst in de vorm waarin je hem wilt hebben (bijvoorbeeld vellen of linten). In die staat is je pasta in de koelkast maximaal twee of drie dagen te bewaren - langer kan niet, omdat er rauw ei inzit. Hoe sneller je hem consumeert, hoe meer smaak hij heeft.

Zelfgemaakte pasta kun je ook invriezen om het wat langer houdbaar te maken. Dek hem dan goed af en zorg dat er geen vocht bij kan komen. Zo kan je pasta de tijd in de vriezer redelijk goed overleven.

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email