Zelf pasta maken is ontzettend leuk om te doen. En het verwerken van het deeg heeft een soort therapeutische werking. Het is ook gewoon niet moeilijk om zelf pasta te maken, maar je moet wel even de juiste bloem in huis halen.
Wil je een ander Italiaans recept proberen? Maak dan deze gevulde pasta! Lees anders snel verder voor het recept!
Verse pasta vs. gedroogde pasta
Verse pasta en gedroogde pasta zijn volgens Italianen echt twee verschillende dingen. Het is dus niet zo dat de een beter is dan de ander. Verse pasta heeft een zachtere en gladdere structuur.
Gedroogde pasta heeft een steviger eindresultaat. Daarnaast is verse pasta natuurlijk veel sneller klaar, het zelf pasta maken even buiten beschouwing gelaten. Het is dus maar net waar je trek in hebt, en wat je lekker vindt.
5x Tips, tricks & pasta fabels
Om maar meteen een paar pasta fabels de wereld uit te helpen:
- Voeg geen olie toe aan je kookwater. De olie zorgt ervoor dat je saus slecht(er) aan de pasta hecht. Roer direct na het toevoegen van de pasta, de pan goed door met een lepel of vork en je pasta zal niet aan elkaar plakken. Tenminste als je voldoende water gebruikt. Neem de hoeveelheid water echt ruim, anders krijg je een kleverige bende.
- Gebruik veel zout. Ja, dat moet.
- Spoel je pasta na het afgieten nooit af onder de koude kraan, tenzij je een koude salade maakt ofzo. Zorg gewoon dat je alles hebt klaar staan en direct aan tafel kunt.
- Bewaar een beetje kookvocht en roer dat door je saus voor je de pasta toevoegd. Het zorgt voor betere hechting van de saus aan de pasta door het hoge zetmeelgehalte.
- Gaar als het even kan je pasta ‘af’ in de saus. Dat klinkt ingewikkeld maar is het niet. Haal drie minuten van de kooktijd op de verpakking af. Laat je pasta zo lang koken in water en giet af. Voeg een soeplepel kookvocht toe aan je saus en vervolgens de pasta zelf. Kook de pasta de resterende 3 minuten af in de saus.
Pasta en pasta saus combinaties
Niet elke pastavorm hoort bij elke pasta saus. Over het algemeen kun je zeggen, hoe grover de saus, hoe grover de pasta.
Enkele voorbeelden:
- Kleine pasta soorten als acini, fregula, risoni, orzo, rotelle, tubettini zijn top voor in de soep. Bijvoorbeeld onze lievelingssoep, minestrone.
- Pasta met grove structuren zoals rigatoni, rotini, fusilli, macaroni, farfalle, conchiglie zijn heel geschikt voor stevigere vlees of groente sauzen, waarin nog structuur is te vinden.
- Langwerpige, gladde pasta’s horen bij gladde sausen, tomaat, olie of romig, kan allemaal.
Oh ja, nog een ding. Om Italianen echt goed kwaad te maken moet je ‘Spaghetti Bolognese‘ serveren. Vinden ze echt een grove belediging van ‘hun’ Italiaanse keuken. a) Spaghetti is voor naturel tomatensaus of carbonara. b) Vleessauzen horen bij grovere pasta’s. Bolognese mag dan wel weer bij Tagliatelle, een grove lintpasta.
Dit recept is van een echte Italiaanse Nonna | Pasta Grannies
Tijdens haar werk in internationale ontwikkeling, keek schrijfster Vicky Bennison altijd uit naar een fatsoenlijke maaltijd. Ze begon met het opschrijven van haar ervaringen met de Italiaanse nonna’s in de Italiaanse keuken.
Deze grootmoeders voorzien hun familie van authentieke Italiaanse gerechten. Pasta recepten die al jaren in de familie rondgaan. Vicky verzamelden de pasta recepten in het boek Pasta Grannies. En van wie kun je beter leren pasta maken, dan van een echte Italiaanse oma? Wie delen het recept met je.
Uit dit boek delen we trouwens ook het recept voor gnudi met spinazie en ricotta. Of maak je liever lasagne, cannelloni of spaghetti carbonara?
Pasta Grannies
- Auteur | Vicky Bennison
- ISBN | 9789045219578
- Uitgever | Karakter Uitgevers
- Prijs | € 27,99