Zelf pasta maken is ontzettend leuk om te doen. En het verwerken van het deeg heeft een soort therapeutische werking. Het is ook gewoon niet moeilijk om zelf pasta te maken, maar je moet wel even de juiste bloem in huis halen. 

Wil je een ander Italiaans recept proberen? Maak dan deze gevulde pasta! Lees anders snel verder voor het recept!

Zelf pasta maken, tagliatelle met tomaten-ansjovissaus

4 from 3 votes
Course: Hoofdgerecht, LunchCuisine: Italiaans
Portie

5-6

Personen
Bereidingstijd

40

minutes

Hieronder vind je een toprecept om zelf verse pasta te maken. Maar dat niet alleen, er zit ook een heerlijke tomatensaus met ansjovis en broodkruim bij. Die hoef je natuurlijk niet te maken, maar lekker en snel is hij wel. Wij zijn fan. 

Ingrediënten voor de pasta

  • 500 gram 500 fijne bloem of durumtarwe

  • 250 ml 250 water

  • zout

  • Voor de saus
  • 50 ml 50 extra vergine olijfolie

  • 2 teentjes 2 knoflook

  • 1 1 gedroogde chilipeper

  • 1 el 1 gehakte peterselie

  • 60 gram 60 ansjovis (uitgelekt)

  • 400 gram 400 gepelde tomaten (1 blik), gebroken met de achterkant van een lepel

  • 500 gram 500 passata (gezeefde tomaten)

  • 25 gram 25 verse basilicumblaadjes

  • 1/2 tl 1/2 zout (maar proef de saus eerst, ansjovis kan vrij zout zijn)

  • Voor de broodkruimels
  • 1-2 tl 1-2 extra vergine olijfolie

  • 100 gram 100 broodkruimels

  • 1 teentje 1 knoflook, fijngehakt (optioneel)

  • 50 gram 50 walnoten (fijngehakt)

  • 2 el 2 gehakte peterselie

  • ook nodig
  • pastamachine

Maak eerst de pasta

  • Allereerst, de ingrediënten afwegen. Neem 45-50g lauwwarm water voor elke 100 g fijne bloem van durumtarwe (semola di grano duro rimacinata). Het volume water is overigens hetzelfde als het gewicht: 45-50 ml, maar een weegschaal is accurater dan een maatbeker. 

    Voeg 4 g (1 tl) zout aan 1 liter warm water toe. Het zout is niet voor de smaak, maar helpt de glutenstrengen beter langs elkaar te laten glijden.
  • Het water en de bloem mengen. Gebruik een kom of maak een bergje bloem op je plank. Maak je vingers een kuiltje en schenk de benodigde hoeveelheid water erin. Meng de bloem en het water en zorg dat je alle bloem opveegt.

    Je kunt ook een keukenmachine met deeghaak gebruiken. Kneed in dat geval 10 minuten. pasta maken 2
  • Kneed het deeg minstens 10 minuten. Maak een soort golfbeweging met je handen, duw het deeg met de muis van je hand weg en haal het met je vingers weer terug. Draai het deeg als het een boomstam is geworden, draai het 90 graden en vouw het dubbel.

    Het moet zijdezacht en niet plakkerig aanvoelen. Het krijgt niet dat zachte van eierdeeg, maar voelt wel lekker en plastisch aan – en je kunt het meteen gebruiken, je hoeft het niet te laten rusten. Als je het deeg iets langer kneedt, dan wordt het wel iets elastischer, maar dan moet je het ook zo’n 20 minuten laten rusten. 
  • Maak pastavormen van het deeg. Rol het deeg zo nodig uit, maar gebruik bij voorkeur een pastamachine. Houd het deeg afgedekt terwijl je de saus maakt. 

    Wil je alleen pasta maken? Ga dan hier met stap 8 verder met het recept.
  • Aan de slag met de saus en broodkruimels
  • Verwarm de olijfolie in een steelpan op middelhoog vuur en voeg de hele teentjes knoflook, de chilipeper, peterselie en ansjovis toe. Fruit ze 5 minuten, zodat de ansjovis smelt. Schenk de wijn erbij en laat die verdampen.
  • Roer de gepelde en gezeefde tomaten erdoor en voeg de hele basilicumblaadjes toe. Proef de saus en voeg zo nodig zout toe. Laat hem circa 10 minuten indikken. 
  • Maak nu de broodkruimels. Verhit in een grote koekenpan een scheut olijfolie een paar minuten op hoog vuur. Voeg de broodkruimels toe en bak ze al roerend tot ze krokant en goudbruin zijn. Roer er als je van knoflook houdt, een fijngehakt teentje knoflook door zodra de broodkruimels kleur krijgen.

    Schep alles in een ondiepe kom – zo koelen de broodkruimels sneller af. Meng als ze zijn afgekoeld de walnoten en peterselie erdoor.
  • Rol om de pasta te maken het deeg uit tot een dikte van 1-2mm. Wees consequent in de breedte van de pastalinten, zodat ze gelijkmatig gaar worden.
    De snelste en mooiste manier is om ze met een pastawieltje (met een kartelrand) in 1 cm brede linten te snijden. pasta maken
  • Breng in een grote pan water aan de kook, voeg een paar theelepels zout toe en laat het water weer aan de kook komen. Voeg de pasta in één keer toe, roer even en kook de pasta een paar minuten. 

    Proef een stukje om te kijken of het gaar is. Giet goed af. Verwijder de teentjes knoflook, chilipeper en het basilicum uit de saus. Maak in een grote schaal laagjes van de ingrediënten: de broodkruimels, pasta en saus. Herhaal zo nodig. Eet het gerecht meteen.

Tips

  • Voor het maken van pasta gebruiken je durumtarwedeeg. Dit deeg herken je aan± Semola di grano duro. Dit grovere meel geeft de enige juiste structuur aan de pasta. Durumtarwe wordt gemaakt van een tarwesoort met een grote en grove korrel, waardoor het veel gluten bevat. 
  • Zelfgemaakte pasta kan je het beste meteen opeten. Als je pasta wil bewaren kun je beter droge pasta kopen. Wil je de pasta toch bewaren of invriezen? Lees dan de tips hieronder.
  • Wil je de pasta bewaren, vorm hem dan eerst in de vorm waarin je hem wilt hebben (bijvoorbeeld vellen of linten). In die staat is je pasta in de koelkast maximaal twee of drie dagen te bewaren. Hoe sneller je hem consumeert, hoe meer smaak hij heeft.
  • Zelfgemaakte pasta kun je ook invriezen om het wat langer houdbaar te maken. Dek hem dan goed af en zorg dat er geen vocht bij kan komen. Zo kan je pasta de tijd in de vriezer redelijk overleven.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Gedroogde pasta tagliatelle

Verse pasta vs. gedroogde pasta

Verse pasta en gedroogde pasta zijn volgens Italianen echt twee verschillende dingen. Het is dus niet zo dat de een beter is dan de ander. Verse pasta heeft een zachtere en gladdere structuur.

Gedroogde pasta heeft een steviger eindresultaat. Daarnaast is verse pasta natuurlijk veel sneller klaar, het zelf pasta maken even buiten beschouwing gelaten. Het is dus maar net waar je trek in hebt, en wat je lekker vindt.

Verse pasta maken

5x Tips, tricks & pasta fabels

Om maar meteen een paar pasta fabels de wereld uit te helpen:

  1. Voeg geen olie toe aan je kookwater. De olie zorgt ervoor dat je saus slecht(er) aan de pasta hecht. Roer direct na het toevoegen van de pasta, de pan goed door met een lepel of vork en je pasta zal niet aan elkaar plakken. Tenminste als je voldoende water gebruikt. Neem de hoeveelheid water echt ruim, anders krijg je een kleverige bende.
  2. Gebruik veel zout. Ja, dat moet.
  3. Spoel je pasta na het afgieten nooit af onder de koude kraan, tenzij je een koude salade maakt ofzo. Zorg gewoon dat je alles hebt klaar staan en direct aan tafel kunt.
  4. Bewaar een beetje kookvocht en roer dat door je saus voor je de pasta toevoegd. Het zorgt voor betere hechting van de saus aan de pasta door het hoge zetmeelgehalte.
  5. Gaar als het even kan je pasta ‘af’ in de saus. Dat klinkt ingewikkeld maar is het niet. Haal drie minuten van de kooktijd op de verpakking af. Laat je pasta zo lang koken in water en giet af. Voeg een soeplepel kookvocht toe aan je saus en vervolgens de pasta zelf. Kook de pasta de resterende 3 minuten af in de saus.

Pasta en pasta saus combinaties

Niet elke pastavorm hoort bij elke pasta saus. Over het algemeen kun je zeggen, hoe grover de saus, hoe grover de pasta.

Gedekte tafel met spaghetti bolognese

Enkele voorbeelden:

  • Kleine pasta soorten als acini, fregula, risoni, orzo, rotelle, tubettini zijn top voor in de soep. Bijvoorbeeld onze lievelingssoep, minestrone.
  • Pasta met grove structuren zoals rigatoni, rotini, fusilli, macaroni, farfalle, conchiglie zijn heel geschikt voor stevigere vlees of groente sauzen, waarin nog structuur is te vinden. 
  • Langwerpige, gladde pasta’s horen bij gladde sausen, tomaat, olie of romig, kan allemaal.

Oh ja, nog een ding. Om Italianen echt goed kwaad te maken moet je ‘Spaghetti Bolognese‘ serveren. Vinden ze echt een grove belediging van ‘hun’ Italiaanse keuken. a) Spaghetti is voor naturel tomatensaus of carbonara. b) Vleessauzen horen bij grovere pasta’s. Bolognese mag dan wel weer bij Tagliatelle, een grove lintpasta.

Dit recept is van een echte Italiaanse Nonna | Pasta Grannies

Tijdens haar werk in internationale ontwikkeling, keek schrijfster Vicky Bennison altijd uit naar een fatsoenlijke maaltijd. Ze begon met het opschrijven van haar ervaringen met de Italiaanse nonna’s in de Italiaanse keuken. 

Deze grootmoeders voorzien hun familie van authentieke Italiaanse gerechten. Pasta recepten die al jaren in de familie rondgaan. Vicky verzamelden de pasta recepten in het boek Pasta Grannies. En van wie kun je beter leren pasta maken, dan van een echte Italiaanse oma? Wie delen het recept met je.

Uit dit boek delen we trouwens ook het recept voor gnudi met spinazie en ricotta. Of maak je liever lasagnecannelloni of spaghetti carbonara

pasta grannies

Pasta Grannies

  • Auteur | Vicky Bennison
  • ISBN | 9789045219578
  • Uitgever | Karakter Uitgevers
  • Prijs | € 27,99

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten