Zelf pasta maken als een Italiaanse nonna [recept]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Zelf pasta maken is ontzettend leuk om te doen. En het verwerken van het deeg heeft een soort therapeutische werking. Het is ook gewoon niet moeilijk om zelf pasta te maken, maar je moet wel even de juiste bloem in huis halen. 

Meer over die bloemsoort en het recept om pasta te maken lees je hier. Veel plezier. 

pasta maken

Dit recept is van een echte Italiaanse Nonna | Pasta Grannies

Tijdens haar werk in internationale ontwikkeling, keek schrijfster Vicky Bennison altijd uit naar een fatsoenlijke maaltijd. Ze begon met het opschrijven van haar ervaringen met de Italiaanse nonna’s in de Italiaanse keuken. 

Deze grootmoeders voorzien hun familie van authentieke Italiaanse gerechten. Pasta recepten die al jaren in de familie rondgaan. Vicky verzamelden de pasta recepten in het boek Pasta Grannies. En van wie kun je beter leren pasta maken, dan van een echte Italiaanse oma? Wie delen het recept met je.  

 

Pasta

Pasta recepten

spaghetti, lasagne, gnocchi, ravioli of rigatoni WAT ETEN WE VANDAAG? Direct naar recepten Pasta recepten Hoeveel pasta soorten zouden er zijn? Duizenden denk ik. Elk

Lees ook

Welke bloem gebruik je om zelf pasta te maken?

Voordat je zelf pasta gaat maken, nog even iets over de bloem, het hoofddeel van de pasta. Want let op: in Italië heeft men een ander soort bloem dan in Nederland.

Dankzij ons klimaat is Hollands patentbloem, zoals dat in de supermarkt ligt, heel “zacht”. Dat maakt het heel geschikt voor bijvoorbeeld koekjes, maar niet voor pasta: daarvoor heb je harde bloem nodig, met een hoog glutengehalte. Maar wat is de juiste bloemsoort voor het maken van pasta? 

Tipo 00 bloem voor pizzadeeg

In veel recepten voor het maken van pasta staat dat je Tipo 00-bloem moet gebruiken, en dat vind je gewoon vinden in de supermarkt. Het staat vaak met de gedroogde pasta in het schap. Deze bloemsoort is perfect voor het maken van pizzadeeg. Het is niet geschikt voor het maken van pasta. Te elastisch, en zacht van structuur. Perfect dus voor pizzadeeg! 

🍕 te herkennen aan: “Typo 00” 

Durumtarwedeeg voor pastadeeg 
Voor het maken van pasta gebruiken je durumtarwedeeg. Aan durumtarwedeeg worden doorgaans geen eieren toegevoegd, omdat durumtarwe al genoeg bite heeft. Het deeg wordt niet zo elastisch als deeg op eierbasis met 00-bloem. Dit grovere meel geeft de enige juiste structuur aan de pasta. Durumtarwe wordt gemaakt van een tarwesoort met een grote en grove korrel, waardoor het veel gluten bevat. 

🍝 te herkennen aan: “Semola di grano duro”  
zelf pasta maken

© Emma Lee

Zelf pasta maken, tagliatelle met tomaten-ansjovissaus

Hieronder vind je een toprecept om zelf verse pasta te maken. Maar dat niet alleen, er zit ook een heerlijke tomatensaus met ansjovis en broodkruim bij. Die hoef je natuurlijk niet te maken, maar lekker en snel is hij wel. Wij zijn fan. 

Uit dit boek delen we trouwens ook het recept voor gnudi met spinazie en ricotta. Of maak je liever lasagne, cannelloni of spaghetti carbonara

Hoofdgerecht | 5 - 6 personen
Ingrediënten voor de pasta
  • 500 g fijne bloem van durumtarwe
  • 250 ml water
  • zout
Ingrediënten voor de saus
  • 50 ml extra vergine olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 gedroogde chilipeper
  • 1 el gehakte peterselie
  • 60 g ansjovis (uitlekgewicht)
  • 1 glas witte wijn (ca. 125 ml)
  • 1 blik van 400 g gepelde tomaten, gebroken met de achterkant van een lepel
  • 500 g passata (gezeefde tomaten)
  • 25 g verse basilicumblaadjes
  • ½ tl zout (maar proef de saus eerst, ansjovis kan vrij zout zijn)
Ingrediënten voor de broodkruimels
  • 1-2 tl extra vergine olijfolie
  • 100 g broodkruimels
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt (optioneel)
  • 50 g walnoten, fijngehakt
  • 2 el gehakte peterselie
Ook nodig
  • pastamachine

Maak eerst de pasta

Stap 1. 

Allereerst, de ingrediënten afwegen. Neem 45-50g lauwwarm water voor elke 100 g fijne bloem van durumtarwe (semola di grano duro rimacinata). Het volume water is overigens hetzelfde als het gewicht: 45-50 ml, maar een weegschaal is accurater dan een maatbeker. 

Voeg 4 g (1 tl) zout aan 1 liter warm water toe. Het zout is niet voor de smaak, maar helpt de glutenstrengen beter langs elkaar te laten glijden.

Stap 2. 

Het water en de bloem mengen. Gebruik een kom of maak een bergje bloem op je plank. Maak je vingers een kuiltje en schenk de benodigde hoeveelheid water erin. Meng de bloem en het water en zorg dat je alle bloem opveegt.

Je kunt ook een keukenmachine met deeghaak gebruiken. Kneed in dat geval 10 minuten. 

zelf pasta maken vers

Stap 3. 

Kneed het deeg minstens 10 minuten. Maak een soort golfbeweging met je handen, duw het deeg met de muis van je hand weg en haal het met je vingers weer terug. Draai het deeg als het een boomstam is geworden, draai het 90 graden en vouw het dubbel.

Het moet zijdezacht en niet plakkerig aanvoelen. Het krijgt niet dat zachte van eierdeeg, maar voelt wel lekker en plastisch aan – en je kunt het meteen gebruiken, je hoeft het niet te laten rusten. Als je het deeg iets langer kneedt, dan wordt het wel iets elastischer, maar dan moet je het ook zo’n 20 minuten laten rusten. 

Stap 4. 

Maak pastavormen van het deeg. Rol het deeg zo nodig uit, maar gebruik bij voorkeur een pastamachine. Houd het deeg afgedekt terwijl je de saus maakt. 
Wil je alleen pasta maken? Ga dan hier met stap 8 verder met het recept. 

Aan de slag met de saus en broodkruimels!

Stap 5. 

Verwarm de olijfolie in een steelpan op middelhoog vuur en voeg de hele teentjes knoflook, de chilipeper, peterselie en ansjovis toe. Fruit ze 5 minuten, zodat de ansjovis smelt. Schenk de wijn erbij en laat die verdampen.

Stap 6. 

Roer de gepelde en gezeefde tomaten erdoor en voeg de hele basilicumblaadjes toe. Proef de saus en voeg zo nodig zout toe. Laat hem circa 10 minuten indikken. 

Stap 7. 

Maak nu de broodkruimels. Verhit in een grote koekenpan een scheut olijfolie een paar minuten op hoog vuur. Voeg de broodkruimels toe en bak ze al roerend tot ze krokant en goudbruin zijn. Roer er als je van knoflook houdt, een fijngehakt teentje knoflook door zodra de broodkruimels kleur krijgen.

Schep alles in een ondiepe kom – zo koelen de broodkruimels sneller af. Meng als ze zijn afgekoeld de walnoten en peterselie erdoor.

Stap 8. 

Rol om de pasta te maken het deeg uit tot een dikte van 1-2mm. Wees consequent in de breedte van de pastalinten, zodat ze gelijkmatig gaar worden.

De snelste en mooiste manier is om ze met een pastawieltje (met een kartelrand) in 1 cm brede linten te snijden. 

verse pasta recept

Stap 9. 

Breng in een grote pan water aan de kook, voeg een paar theelepels zout toe en laat het water weer aan de kook komen. Voeg de pasta in één keer toe, roer even en kook de pasta een paar minuten. 

Proef een stukje om te kijken of het gaar is. Giet goed af. Verwijder de teentjes knoflook, chilipeper en het basilicum uit de saus. Maak in een grote schaal laagjes van de ingrediënten: de broodkruimels, pasta en saus. Herhaal zo nodig. Eet het gerecht meteen.

pasta grannies

Pasta Grannies

 
  • Auteur | Vicky Bennison
  • ISBN | 9789045219578
  • Uitgever | Karakter Uitgevers
  • Prijs | € 27,99

Kun je verse pasta invriezen of bewaren?

Verse pasta bewaren – het klinkt een beetje paradoxaal. Kun je deze pasta vooraf maken? En hoe lang kun je het bewaren?

Zelfgemaakte pasta is duidelijk op zijn lekkerst als hij net vers gemaakt is. Hoe je het ook wendt of keer, je pasta verliest smaak als je het probeert te bewaren. Probeer dit dus te vermijden!

Wil je de pasta toch bewaren, vorm hem dan eerst in de vorm waarin je hem wilt hebben (bijvoorbeeld vellen of linten). In die staat is je pasta in de koelkast maximaal twee of drie dagen te bewaren. Hoe sneller je hem consumeert, hoe meer smaak hij heeft.

Zelfgemaakte pasta kun je ook invriezen om het wat langer houdbaar te maken. Dek hem dan goed af en zorg dat er geen vocht bij kan komen. Zo kan je pasta de tijd in de vriezer redelijk overleven. Maar dit heeft zeker de voorkeur niet. Mocht je pasta willen bewaren dan kun je beter gedroogde pasta kopen.

Geef je mening!
recipe image
Recept
Verse pasta maken
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!